Jak udělat hru: Bitsy 12 - změny perspektivy

Jak udělat hru: Bitsy 12 - změny perspektivy
Sdílej
 
Milé čtenářky, milí čtenáři. Pokud čtete náš seriál od začátku a nezdráháte se experimentovat, tak už s Bitsy můžete dobře pracovat. Ukážeme si ještě víc. Perspektiva je způsob zobrazení, díky kterému obraz působí prostorově. I když jsou hry v Bitsy složeny ze čtverečků, neznamená to, že existuje jen jeden způsob zobrazení prostředí.

Programovací nástroj Bitsy si stáhnete na make.bitsy.org.

Klasické zobrazení hry

Klasické zobrazení hry (nejlepší hry, které jste už naprogramovali najdete tady) je tzv. top down, tedy svrchu. Když máme dům, je vidět jeho střecha. Silnice vypadá jako pruh a z postavy vidíme třeba jen klobouk a ramena. Můžete to ale rozdělit, a zatímco hráč bude viděn svrchu, budovy budou z boku.

Foto:  Bitsy, archiv autora

Horizontální zobrazení

Horizontální zobrazení se používá pro navození atmosféry. Umístíme hráče do spodní části obrazovky, nad něj dáme nebe a slunce a zamezíme mu neviditelnou stěnou možnost letět do vzduchu.

Foto:  Bitsy, archiv autora

Plošinové zobrazení

Plošinové zobrazení má blízko herním skákačkám, tzv. platformerům – odvozené z anglického slova platform = plošina. V Bitsy při jeho používání musíte pamatovat na to, že hráč musí postupovat po jednom čtverečku a nemůže tedy skákat v reálném čase. To ale hravě vyřeší žebříky, jenom si znovu dejte pozor na to, abyste ohraničili žebříky něčím neprůchozím, aby hráč nemohl levitovat ve vzduchu.

Foto:  Bitsy, archiv autora

Nemusí se ale jednat jen o prostředí hry, v Bitsy můžete klidně vytvořit i menu hry! Fakt. Vždyť stačí vyrobit prázdnou obrazovku a odrážky a písmenka menu. Každá odrážka může vést například do jiné místnosti, použijte k tomu exit & endings. Nic, co byste už dávno neznali.

Foto:  Bitsy, archiv autora

Mapa

Posledním zobrazením, které si určitě vyzkoušejte vytvořit je mapa. Představte si, že byste dostali za úkol vyrobit cestu kolem světa. Co místnost, to jiné město. Začněte na mapě a nechť vás každý čtvereček města vezme do jiné místnosti. Až tam budete hotovi, přesuňte hráče zpátky na mapu. Celkový herní zážitek to velmi osvěží!

Pošlete nám vaši hru na mourrison@abicko.cz! Těšíme se na vaše interaktivní příběhy a virtuální světy!

[TIP] Zkuste si v jedné hře zkombinovat alespoň tři různé perspektivy a použijte i animace a různé barevné palety.

Jak udělat hru: Bitsy 11  - Jak vylepšit rozhovory

Jak udělat hru: Bitsy 11 - Jak vylepšit rozhovory

Jak udělat hru: Bitsy 10 - Zvuky a hudba

Jak udělat hru: Bitsy 10 - Zvuky a hudba

Jak udělat hru: Bitsy 9 - Pasti, pasti, pastičky

Jak udělat hru: Bitsy 9 - Pasti, pasti, pastičky

 

Články odjinud