Jak udělat hru: Bitsy 7 - Zámek a klíč

Jak udělat hru: Bitsy 7 - Zámek a klíč
Sdílej
 
Milé čtenářky, milí čtenáři! Díky vaší tvořivosti a ochotě sdílet s námi vaše hry jsme se rozhodli v našem seriálu pokračovat. Vysvětlíme vám, jak v nástroji Bitsy (make.bitsy.org) vytvořit dveře na klíč! #topude

1. Jak vytvořit druhou místnost

Vytvoříme druhou místnost. V okně room klikněte na tlačítko duplicate, je vpravo od popelnice. Vznikne room 2. Vraťte se šipkami do první místnosti a v okně paint vyberte ikonu klíče item a šipkami najděte předmět key (klíč). Položte ho někam do první místnosti. Teď potřebujeme dveře.

Foto:  Bitsy, archiv autora

2. Jak vytvořit dveře a zámek

Vytvořte nový objekt přes paint->sprite-> ikonku pluska (add drawing). Nový objekt pojmenujte dvere, nakreslete je a ze spodní části editačního okna vyberte ikonu s šipkou, otevře se vám okno dialog.

Teď vyrobíme objekt, do kterého když narazíme, tak nám hra buď (1) řekne, že nám chybí klíč nebo (2) že klíč máme, a přesune nás do jiné místnosti. Situaci vyřešíme podmínkou: Pokud máš klíč, tak se přesuň do 2. místnosti, pokud ne, tak napiš, že chybí klíč.

Foto:  Bitsy, archiv autora

3. Máš klíč? Nemáš klíč!

V editačním okně dveří vyberte: + add -> lists -> branching list. Udělali jste dvě varianty toho, co se stane. V horní části je napsáno „if tea in inventory == 1, then:“, což přeloženo znamená „pokud čaj v inventáři == 1, potom ať se stane:“, jinými slovy, když má hráč v inventáři jeden čaj, tak udělej to, co je níže.

Klikněte na „tea“ a změňte ho na „key“, tedy místo čaje bude klíč. Do černého bloku pod podmínkou napište „Máš klíč!“ a do druhého bloku „Nemáš klíč!“. Nad druhým blokem je napsáno „else“, což znamená „cokoli jiného než podmínka nahoře“.

Právě jste se naučili základ programování. Programování je o tom, že programu říkáte, co má udělat, když (if) je něco nějak, a také co se má stát, když je to jinak (else).

Foto:  Bitsy, archiv autora

4. Je zamčeno

Klikněte do obdélníku pod text „Máš klíč!“ a objeví se tlačítko + add. Klikněte a vyberte exit and ending actions -> exit. V obdélníku exit klikněte na tlačítko move destination (vyberte cílové místo), objeví se text click in room.

V okně room vyberte druhou místnost a klikněte na prázdné místo. Tam se hráč objeví, když projde dveřmi.

Spusťte hru a zkuste dveřmi projít bez klíče. Nemělo by to jít. Seberte klíč a zkuste to znovu. Jste v druhé místnosti? Skvělé!

Pošlete nám vaši hru na mourrison@abicko.cz! Těšíme se na vaše interaktivní příběhy a virtuální světy!

[TIP] V editačním okně exit je i tlačítko + transition effect. Volíte zde vizuální efekty přesunů mezi místnostmi. Vyzkoušejte si je každý alespoň jednou!

Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady

Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady

Jak udělat hru: Jednoduchý start do složitého oboru

Jak udělat hru: Jednoduchý start do složitého oboru

Jak udělat hru 7: Bitsy - pixely k vytvoření celého světa

Jak udělat hru 7: Bitsy - pixely k vytvoření celého světa

 

Články odjinud