Jak a podle čeho vybrat grafickou kartu?

Jak a podle čeho vybrat grafickou kartu?
Sdílej
 
Nejen správnou kvalitu zobrazení všeho, co se ukazuje na vašem monitoru, má na svědomí grafická karta. Grafická karta je podstatným doplňkem PC, který se instaluje do základní desky. Mnohým proto stračí běžné zabudování od výrobce, a to především pro kancelářskou činnost. Pokud jste ale náročnějšími uživateli vizuálních přenosů (například pro hraní her, tvorbu složitých programů, nebo třeba jako architekti), pak budete potřebovat grafickou kartu s určitými parametry. Jak a podle čeho vybrat grafickou kartu?

Vybírejte podle využití

Administrativní a kancelářské využití

Pokud svůj počítač využíváte běžně jen pro administrativu a k otvírání nenáročných programů, pak si nemusíte dělat těžkou hlavu. Dostatečně výkonná grafická karta pro běžné využití je již integrovaná v procesoru. Výhodou je samozřejmě nízká pořizovací cena, malá spotřeba i v podstatě nulová hlučnost zařízení.

Využití pro hraní her

Kvalitnější a tím pádem i výkonnější grafické karty v současné době hledejte převážně pod označením herní grafická karta. Nemusíte je samozřejmě využívat jen pro hraní her, ale i pro pracovní činnost. Jejich charakteristickým znakem je výborné zpracování videa. Typicky jsou samostatné, tedy nezabudované do zařízení – instalují se pak zvlášť do příslušného slotu (třeba PCI Express x16). Slot s grafickou kartou funguje i se samostatným ventilátorem. Herní grafické karty nabízejí v podstatě nejoptimálnější volbu, pokud vám záleží na kvalitě a nechcete zbytečně připlácet.

Řešení pro profesionály

Architekti, strojaři, designeři nebo vědci pro svoji činnosti potřebují už poněkud specifičtější třídu grafických karet. Grafické karty pro profesionály patří mezi špičku. Jsou aplikovány do speciálních pracovních stanic nebo pro provoz serverů. Karty nabízí nejen vysoký výkon, ale i možnost potřebné optimalizace pro profesionální využití (třeba v různých aplikacích).

Externí karta

Externí zdroj s grafickou kartou a speciálním napájením, je další možností, jak velmi slušně zvednout grafický výkon vašeho počítače. Využití takové karty pak zajišťuje zvládnutí složitých výpočetních úkolů, videí, ale samozřejmě i her.

Obecně se dá říct, že čím lepší výkon, tím dražší karta. Někdy ale nemá cenu dělat ústupky na úkor kvality, proto je dobré hledat tam, kde kartu můžete pořídit výhodněji, jako třeba nabízí CZC sleva.

Foto:  2AB NET Solutions s.r.o.

Grafický čip

Nejpodstatnější součást grafické karty tvoří grafický čip. Ten v podstatě udává její výkon. Běžné modely se zabudovanou kartou mají čip s nižším výkonem, střední třídu pak představují modely především herních karet a špičku nabízí ty profesionální. Aktuálně převažují čipy značky AMD a NVDIA.

Grafická paměť

Nejčastěji se můžete setkat s pamětí typu GDDR5 nebo GDDR6. Jde o grafickou paměť – to znamená, že udává rychlost přístupu k datům. Mimo ni je podstatná i operační paměť, která by optimálně měla dosahovat hodnot 8 GB a více. Pokud chcete od své karty opravdu hodně dobré výsledky, pak nehledejte nic pod hodnotu 16 GB.

Spotřeba

Grafické karty mají velký vliv na spotřebu. Proto při pořizování zohledňujte také to, jaký zdroj byste ve svém počítači měli použít. Tedy jeho sílu. Některé typy her nebo třeba těžba Bitcoinů si vyžádají i stovky wattů.

Chlazení

Dobré chlazení grafické karty je základ. Pasivní chlazení působí na karty pouze okolním vzduchem, případně jednoduchým rozvaděčem tepla, který čip při práci udržuje v optimální teplotě. To zpravidla není dostačující, zvlášť pro výkonnější zařízení, a proto tato bývají opatřena ventilátorem (jedním nebo i více). Speciální řešení pak nabízí chlazení vodou, které se využívá pro náročnější činnost karet a většinou také na míru požadavkům uživatele.

Jednoduchým pravidlem pro výběr grafické karty je to, že ani tak nezáleží na značce výrobce, jako na kvalitě provedení a dosažení požadovaného výkonu. Proto pokud chcete investovat do špičkové karty, počítejte s vyšším finančním výdajem. Pořád by se ale nemělo jednat o nic, na co byste si nemohli půjčit a za pár měsíců rozumnou půjčku splatit. Pro usnadnění nabízíme šikovné srovnání půjček, které vám vaši situaci může ulehčit.

 

Články odjinud