ArtFormer: Historické obrazy ožívají v české plošinovce

ArtFormer: Historické obrazy ožívají v české plošinovce
Sdílej
 
Ábíčko nahlédlo do dílny autorů videohry, která byla ve vývoji čtyři roky. V české plošinovce ArtFormer: Ancient Stories ožívají historické obrazy. Ovládání je inspirováno legendárním tři desetiletí starým titulem Prince of Persia...

Tvůrčím procesem nové české hry ArtFormer: Ancient Stories nás provedl Honza Šídlo, ústřední postava malého studia Buffa Software. Je absolventem osmiletého gymnázia v Praze, kde navštěvoval volitelný seminář výtvarné estetiky a maturoval z dějin umění. Následně začal studovat vysokoškolský obor Lesní inženýrství, své studium ale nedokončil. Místo toho se rozhodl zkusit štěstí ve videoherním průmyslu.

Pracoval na simulátoru života bezdomovce Hobo: Tough Life a později zakotvil jako grafik ve studiu SCS Software, které vyvíjí úspěšné série simulátorů řidiče kamionu. Titul ArtFormer, který stojí na pomezí videohry a uměleckého díla, je jeho prvním projektem v roli hlavního designéra a grafika.

Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady

Jak děláte hry? Nejlepší si můžete zahrát tady

Hra ArtFormer vznikala čtyři roky

ArtFormer: Ancient Stories vypráví čtyři rozmanité příběhy odehrávající se na pozadí čtyř zásadních historických epoch. A sice v pravěku, starověkém Egyptě, Řecku a Římě. Základem hratelnosti je běhání, skákání a souboje, to vše je ale prokládáno nápaditými minihrami i náročnými úkoly ve stylu RPG titulů.

„Hra ArtFormer vznikala přibližně čtyři roky, a protože v ní máme čtyři styly, dalo by se říct, že každý vznikal v průměru rok. Pravdou ale je, že na prototypu pravěké epizody jsme strávili přibližně rok, kdy se nedělalo nic jiného. Následně jsem za tři měsíce navrhl umělecký základ Egypta, předal práci programátorovi a sám začal pracovat na Řecku,“ vysvětluje Honza, jak jednotlivé kapitoly postupně vznikly.

Svět jako od Karla Zemana

Hra nápaditě pracuje se skutečnými uměleckými díly – jeskynními malbami, římskými mozaikami, kresbami z řecké a egyptské mytologie. Sama je však uměleckým dílem, neboť animovat podobný interaktivní svět je nesmírně náročné.

„Naše hra funguje na principu ploškové animace, což je přístup, který využil například Karel Zeman ve filmu Čarodějův učeň. Jediný rozdíl je, že se animace nemusí cvakat na kameře snímek po snímku, ale pomáhá nám počítač,“ přirovnává Honza svou metodu práce ke snímku legendárního českého filmaře.

V české hře ArtFormer ožíbají skutečná umělecká díla historie •  Buffa Software

Kostra a textury

Animační model hlavní postavy stačilo vytvořit jen jednou, protože stará vyobrazení nejsou anatomicky úplně přesná. „Historické malby nejsou proporční, proto je základem pro všechny éry jeden drátěný model, na který jsme nalepili textury pro jednotlivé éry,“ dodává Honza. Občasné bojové scény působí nesmírně přirozeně a je jedno, jestli zrovna využíváte k souboji pravěký oštěp, egyptskou pěst nebo římský meč.

Kdopak to hraje? Skládat hudbu pro počítačové hry není snadné

Kdopak to hraje? Skládat hudbu pro počítačové hry není snadné

Autentická hudba

Honza jakožto grafik a designér připravil umělecký základ a vymyslel, jak by hra měla vypadat, aby byla zábavná. Programování hry měl na starosti jeho kolega Adam Hrubý a na celé hře se podílelo dalších šest členů týmu i řada externistů. Hra vyniká i zajímavým zvukem a hudební složkou, překvapivě dobře pracuje s motivem ticha.

„Po šoku, kdy moji pravěkou vesnici rozdupe stádo bizonů a celý můj kmen se vystrašený schovává v jeskyni, mi přišlo mnohem silnější právě ticho. Až další kapitolu pak uvádějí tóny flétny,“ přibližuje atmosféru úvodu hry Honza.

Budete to zkoušet znovu

Ovládání je inspirováno legendárním tři desetiletí starým titulem Prince of Persia, což je retro zážitek, který nemusí sednout úplně každému. Vaši rodiče si na něj ale skoro jistě pamatují! Jakmile si zvyknete, stojí před vámi 5 až 10 hodin báječné zábavy ve hře, která působí trochu jako zjevení. Dostupná je zatím pouze pro platformu PC, i to se ale časem může v případě prodejních úspěchů změnit.


Jak vznikaly herní modely pro ArtFormer:

1. Předlohou modelů byly fotografie skutečných jeskynních maleb

2. Jednotlivé části bizona byly grafikem rozsekány na textury

3. V herním enginu byly textury namapovány na virtuální kostru s animací

4. Výsledkem je stádo běžící za prchajícím hráčem v první kapitole hry

Minihry jsou základem úspěchu

V každé historické epoše hráče ArtFormeru prověří několik zajímavých miniher. Chybět nemohou gladiátorské zápasy, jízda na lodi Egejským mořem nebo třeba hra s prehistorickým šamanem založená na pozornosti. Jednu z logických miniher, římské piškvorky Rota, si nyní mohou vyzkoušet všichni čtenáři ábíčka na adrese artformer.net/rota.

Age of Empires IV: Legendární strategie v novém kabátě

Age of Empires IV: Legendární strategie v novém kabátě

Rodičům se nelíbí střílecí hry, jak jim to vysvětlit?

Rodičům se nelíbí střílecí hry, jak jim to vysvětlit?

Na vlnách neznáma: Pirátské dobrodružství s appkou

Na vlnách neznáma: Pirátské dobrodružství s appkou

 

Články odjinud