Prince of Persia 3D aneb Zachraňte princeznu

Sdílej
 
Perský princ se znovu vrátil. Princeznu, kterou slavně osvobodil, zákeřně unesl jeho strýc. Princ sám byl uvržen do žaláře a strýc bratr současného sultána - chystá další překvapení.

Prince of Persia 3D je pokračováním legendární 2D hopsačky stejného jména (jen bez toho 3D). Propracované levely se záludnými pastmi, dokonalý pohyb postavičky i krásné barvy a zařadily prince do síně slávy mezi nejlepší počítačové hry vůbec. Jak tedy vypadá pokračování této legendární hry, jejíž pirátskou verzi hrál snad každý starší fanda počítačových her?

Princ potřetí

Samozřejmě, jak je z jména hry patrné, princ si nasadil moderní 3D turban a vyrazil do boje. Grafika hry je skutečně pěkná, hlavně ve vyšších levelech z barevných perských vzorů na stěnách až oči přecházejí. Ovšem prostředí hry je trochu pusté, chtělo by to sem tam nějaké oživení, víc věcí v místnostech nebo něco podobného. Prince samotného vidíte pohledem třetí osoby (prostě klasická tombraiderovka), pohyby jsou krásně animované a jeho práce se zbraní je skutečně skvostná.

Bez šavle ani ránu

Souboje jsou opravdu efektní, jakmile princ vytáhne zbraň, změní se pohled kamery a začne hrát správně bojovná muzika (celou hrou vás jinak provází příjemná stylová hudba). Pohyby se zbraní vaše i vašich soupeřů - jsou velice elegantní, a když zvítězíte, princ s grácií sobě vlastní soupeře dorazí (pozor - ne každý hned padne). K dispozici máte klasickou tureckou šavli, speciální dvojité čepele, útočné kopí i luk s mnoha různými šípy.

Jak to vidí kamera

Hra, ve které vidíte hrdinu pohledem třetí osoby, je velice náročná na inteligenci kamery. Kamera sledující prince by mohla občas přibrat trochu rozumu, protože chcete-li se odrazit z úzké plošinky a vidíte jen hlavu a ramena, těžko se vám odhaduje moment, kdy je princ těsně na kraji a skočí nejdál. Kameru si nemůžete bohužel nastavit ani ručně do nějaké lepší, neřkuli ideální polohy. Když už mluvíme o kameře - jednotlivé části hry spojují pěkné filmečky, které vám postupně vyprávějí příběh záludného strýce a hrdinného perského prince. Prince of Persia 3D Prince of Persia 3D Prince of Persia 3D

Nemusíte jen skákat a bojovat

Během celé hry jsou před vás postaveny různé menší úkoly, které musíte řešit - většinou se ale jedná o činnosti typu: přesuň bednu sem a pohni pákou a jiné, hru to ale příjemně zpestřuje. Věc, kterou si snad každý pamatuje z předchozích dílů, jsou pasti - padající můstky, bodce trčící z podlahy, ostré čepele a mnoho dalších "lahůdek" na vás čeká i tady. Celkem vzato Princ of Persia 3D je důstojným pokračováním staré legendy, ale k dokonalosti mu ještě trochu schází. Zábavy si s touto hrou v každém případě užijete dost a dost.

CHEATY

Chcete-li hrát jakýkoliv level, spusťte hru z příkazové řádky s následujícími parametry (například pop3d.exe -l "geometry oomsprisonfix") a nastartujte novou hru. Parametry pro jednotlivé úrovně jsou tyto: - "geometry oomsprisonfix" - "geometry oomsivorytwr" - "geometry oomscistern" - "geometry oomspalace2" - "geometry oomspalace3" - "geometry oomspalace4" - "geometry ooms oof1" - "geometry oomscityanddocks" - "geometry oomsdirig1a" - "geometry oomsdirig1b" - "geometry oomsdirig2" - "geometry oomsdirigfinale" - "geometry ooms uins" - "geometry oomscliffs" - "geometry oomssolar1" - "geometry oomsmoontemple" - "geometry ooms inale" Každý cheat funguje jen na jeden level a po jeho dohrání jste opět vrženi do druhé úrovně od začátku.