Energetická roláda: Nejmenší baterii světa zabalili vědci jako pochoutku

Energetická roláda: Nejmenší baterii světa zabalili vědci jako pochoutku
Sdílej
 
Nejmenší baterii na světě vyrobili němečtí vědci. Je drobnější než zrnko soli a dokáže napájet podobně miniaturní počítač. Nová součástka tak nastiňuje energetickou budoucnost elektroniky, která by mohla kolovat i v lidském těle.

Elektronika může být jen tak malá, jak malý je její energetický zdroj. Miniaturizace baterií je ale technicky náročný proces. Po mnohaletém bádání zaznamenali první významný pokrok vědci z univerzity v německém Chemnitzu (Technische Universität Chemnitz).

Energetická roláda

Takzvanou roládovou metodou se německým výzkumníkům podařilo vyrobit dosud nejmenší použitelný zdroj energie. Jejich baterie se vejde takříkajíc za nehet. Toho by v budoucnu mohla využít moderní medicína, která se chystá zavádět počítačové čipy přímo do lidských těl.

Lékařství budoucnosti potřebuje „baterku” pochopitelně menší, než jaká pohání například mobilní telefon. Prototyp mikro-baterie z Chemnitzu jejím požadavkům vyhovuje. Nemá víc než milimetr čtvereční, a je tedy drobnější než zrnko soli. Vyrobit se ji podařilo z vrstev, které se postupně smotaly jako roláda. Místo cukru, mouky a mléka ale vědci použili kovové, polymerní a dielektrické materiály.

Mezi polymerní materiály patří hlavně plasty, ale také to mohou být kaučuk (k výrobě gumy), laky nebo lepidla. Dielektrický materiál je takový, který neumožňuje průchod elektrického proudu, je to tedy izolant. Z kombinace těchto specifických vrstev s kovovým plátkem vznikl zdroj energie, který by podle autorů výzkumu mohl posloužit tam, kde jiné, již vynalezené druhy mikro-baterií, selhávají.

Počítač v těle

Miniaturní elektronika již dokáže získávat energii například přeměnou tepla a světla či z mechanických vibrací. Výkon těchto zdrojů energie je ale příliš malý a v lidském těle nepoužitelný. Bateriové rolády by naopak mohly pohánět miniaturní počítačové čipy uvnitř nás až deset hodin na jedno nabití.

Malé počítačové čipy napojené na praktické mikro-baterie by mohly rozvinout technické možnosti ve zdravotnictví. Vyrábět by se z nich mohly například senzory (čidla) sloužící ke sledování těla zevnitř. Například by mohly podávat detailnější zprávy o tom, jak se daří pacientům po složitých operacích.

Využití by nové malé baterie mohly najít také v miniaturních robotech a další drobné elektronice. Podle vědců z Chemnitzu má samotná baterie velký potenciál ke zlepšování. Další výzkum a vývoj jí má zajistit větší výkon i výdrž při zachování co nejmenších rozměrů.

Malí pomocníci: Co dovedou nanoroboti

Malí pomocníci: Co dovedou nanoroboti

Chytrá budoucnost: Dřevěná podlaha nabíjí domácí elektroniku

Chytrá budoucnost: Dřevěná podlaha nabíjí domácí elektroniku

Bicykly budou samy řadit, první automatická převodovka nahrazuje přehazovačky

Bicykly budou samy řadit, první automatická převodovka nahrazuje přehazovačky

 

Články odjinud