Roboti jako ze Star Wars sází a kácí stromy

Roboti jako ze Star Wars sází a kácí stromy
Sdílej
 
Sehraná trojice malých robůtků umí prořezat či pokácet strom, zasadit nový a sesbírat data o tom, zda je les zdravý. Tito robotičtí druidi, kteří jako by z oka vypadli droidům ze světa Star Wars, se na plný výkon zapojili do projektu na obnovu světových lesů.

Izraelský designér Segev Kaspi vytvořil v rámci své absolventské práce na vysoké škole průmyslového designu Shenkar v Tel Avivu pozoruhodný koncept lesních druidů, kteří jako by z oka vypadli droidům ze světa Star Wars. „Cílem je podpořit diskuzi o množství oxidu uhličitého v atmosféře a důležitosti obnovy světových lesů,“ vysvětluje autor svůj záměr. Trojice robotů má přesně vymezené role, které vycházejí ze studia skutečných rangerů neboli strážců lesů či národních parků.

Droid nebo druid?

Ačkoliv je podobnost slov druid a droid náhodná, Segev Kaspi ve své práci sází na to, že jeho robotičtí pomocníci zvládají být tak trochu obojím. Jsou pomyslnými lesními skřítky, kteří se starají o blaho rostlin a stromů, zároveň jde ale o výkřik moderní technologie. Tedy roboty, kteří potenciálně umí pracovat ve velkých autonomních skupinách a starat se tak o nekonečné hektary lesních porostů.

Roboti do lesa patří

„Síla projektu vychází z hybridního propojení dvou světů, které veřejnost vnímá jako protiklady – tedy přírody a technologie. A to proto, aby vzniklo možné řešení pro urgentní problém,“ doplňuje Kaspi s odkazem na změny klimatu a zvyšující se tempo odlesňování v mnoha zemích. Téma udržitelnosti se promítá také v použitých materiálech,  jimiž jsou ocel, bioplasty, biomasa a biodiesel, který jednotlivé druidy pohání.

Zkušenost z vlastní domoviny

Segevův domovský Izrael má přitom s odlesňováním a opětovným zalesňováním velkou historickou zkušenost. Půdu, na které tato země v roce 1948 vznikla, v podstatě kompletně zbavila lesů turecká Osmanská říše během několika století své nadvlády.

Domovem robotických druidů jsou tropické lesy i tajga •  Segev Kaspi (@segev_kaspi)

Až na počátku dvacátého století vznikla iniciativa opětovného zalesnění pozemků, díky které dnes v Izraeli najdeme zhruba 120 tisíc hektarů lesů převážně subtropického charakteru. Tamější Ministerstvo zahraničních věcí uvádí, že Izrael je jednou z několika málo zemí na světě, ve které nyní najdeme více stromů než před sto lety.

Od 3D modelu k realitě

Na počátku celého nápadu stál 3D model a počítačové rendery, tedy vyobrazení robotů při práci ve virtuálním lese. Segev ve videu ukazuje, jak dron Rikko z výšky sleduje dění v lese, zatímco Chunk se svou mohutnou pilou kácí napadené stromy a Dixon umisťuje nové sazenice do půdy. Od 3D modelů už pak stačilo učinit další krok k fyzické výrobě modelů robotů, kteří se vydávají na výstavní turné po světě. Protože jde o designový koncept, cesta do skutečného lesa je zatím relativně dlouhá a nejistá.

Strážci lesů, nebo filmoví hrdinové? Podobných rysů mají mnoho •  Segev Kaspi (@segev_kaspi)

Ocenění i výstava v Miláně

Segev Kaspi se svým projektem vyhrál několik cen v oblasti udržitelného designu, dostal se do zpráv v Izraeli i v zahraničí a objevil se i v seznamu nejodvážnějších nápadů roku 2021, který byl publikován v magazínu renomované americké televizní stanice CNN. Své robotické druidy vystavoval také v Miláně na The Lost Graduation Show, akci, která se konala na výstavišti Rho, jež hostilo i Světovou výstavu EXPO 2015. Nikoho tak asi nepřekvapí, že Segev Kaspi svou závěrečnou práci úspěšně obhájil


Seznamte se s druidy:

V rámci Segevovy práce byli navrženi tři druidi, kteří se od sebe velmi liší, vzájemně se při své práci v lese doplňují a poskytují si potřebná data. Jsou jimi:

CHUNK – prořezává les od přebytečných výhonků a seká přerostlou zeleň.

DIXON – je zodpovědný za výsadbu nových stromů a dalších rostlin v lese.

RIKKO – působí jako monitorovací druid, sbírá data uvnitř lesa
a vyhodnocuje je.

Otter: Chytrý robot pro průzkum oceánů

Otter: Chytrý robot pro průzkum oceánů

Remake divů světa: Visuté zahrady Semiramidiny

Remake divů světa: Visuté zahrady Semiramidiny

Robot iCub z ČVUT: Je velký jako čtyřleté dítě a slouží k výzkumu

Robot iCub z ČVUT: Je velký jako čtyřleté dítě a slouží k výzkumu

 

Články odjinud