Robot HB1: Spider-Man na kolečkách na dálkáč

Robot HB1: Spider-Man na kolečkách na dálkáč
Sdílej
 
Parta britských kutilů vymyslela robota, který výrazně zlevní údržbu domů. Jmenuje se HB1, stejně jako Spider-Man vyšplhá kamkoliv a nepotřebuje lešení. Ale navíc má kolečka! Je trochu jako auto na dálkové ovládání.

Stavět domy, silnice a další velké stavby není ani jednoduché, ani stoprocentně bezpečné. A už vůbec ne levné. Na britské Univerzitě Warwick před pár lety vznikl projekt, který si klade za cíl všechny tyto aspekty zlepšit. Jde o robota HB1. Připomíná auto na dálkové ovládání, kterým vlastně tak trochu i je.

Robot HB1 toho ale umí mnohem víc. Díky promyšlenému systému dvou turbín pod sebou dokáže vytvořit podtlak, kterým se přisaje téměř k jakémukoliv povrchu. Nedělá mu tak problém vystoupat až 30 metrů po fasádě budovy nebo třeba na mostní pilíř.

Robot HB1 v akci

Robot HB1 je poloautonomní. To znamená, že ví, kde se na zdi nachází a co je kolem něj, ale většinu rozkazů mu přesto zadává operátor, který stojí na zemi, přes Xbox ovladač.

Robot šetří peníze

Stavby stejně jako stroje vyžadují pravidelnou údržbu. Ať už jde o kontrolu fasády nebo kvality betonu, natírání barvou nebo třeba odstraňování graffiti. Jakmile je objekt vyšší než dva metry, běžný člověk se na potřebná místa bez pracovní plošiny nebo velkého lešení nedostane. Obojí je ale nákladná záležitost.

Jedním z nástavců může být stříkací pistole •  HausBots

Nejde jen o to si plošinu pronajmout nebo lešení postavit, ale také získat pro to povolení, zajistit pod ním průchod a pojistit pracovníky pro práci ve výškách. To všechno zvyšuje náklady na jakékoliv výškové práce. Jedním z hlavních poslání robota HB1 je tyto peníze šetřit.

Jack Cornes, spoluzakladatel společnosti HausBots, která dnes HB1 vyvíjí, říká, že jejich robot umí práci udělat 3× levněji a 3× rychleji než za použití současných technologií při nulovém nebezpečí pro všechny zúčastněné.

Návštěva u robotů z ČVUT: Pomáhají při zemětřeseních i jeskynním výzkumu

Návštěva u robotů z ČVUT: Pomáhají při zemětřeseních i jeskynním výzkumu

Zachraňuje životy

HB1 umí šplhat po nejrůznějších typech povrchů: hrubých i hladkých, plochých i zaoblených, magnetických i nemagnetických. Aby bylo zajištěno, že jeho turbíny budou vždy v chodu a on se od povrchu „neodlepí“ a nespadne, prošel si ještě na univerzitě intenzivním testováním elektromagnetické kompatibility.

Při té příležitosti o něm doktor David Norman z University Warwick doslova řekl, že by mohl „zachraňovat životy“. Vzhledem k tomu, že např. jen v USA se každý rok pádem z výšky zraní až 85 000 pracovníků a 700 jich dokonce zahyne, není daleko od pravdy. Pojišťovny pak musí za tyto nehody každoročně vyplácet obrovské sumy.

Operátor je vždy v bezpečí, nohama na zemi •  HausBots

HB1 toho umí víc

Na robota HB1 lze upevnit až 6 kg nákladu. Tím může být specializované příslušenství, jako je HD kamera, ultrazvuková sonda, sonda pro kontrolu betonu, souprava pro nástřik barvy a další. Velmi snadno umí také mapovat povrch budov, hledat úniky tepla nebo strukturální nedostatky – v posledním jmenovaném bude soupeřit s dnes populárními létajícími měřicími drony.

Není náhoda, že první kusy robota HB1 se prodaly do Singapuru, kde jsou práce na výškových budovách denním chlebem.


Roboti: Budoucnost stavebnictví

Způsob, jakým se dnes staví, se za posledních 50 let výrazně neproměnil. Mechanizace je sice stále lepší, ale v principu podobná. Rozvoj robotiky přináší zcela nové možnosti. HausBots není jedinou firmou, která se snaží roboty ve stavebním průmyslu prosadit. Built Robotics např. připravuje systém, díky kterému bude možné každý bagr na stavbě proměnit v chytrého robota.

Roboti nám také pomáhají poznávat vesmír. Podívejte se na video:

Více o robotice:

Milník v robotice: Šikovný plecháč si sám oloupe banán, podívejte

Milník v robotice: Šikovný plecháč si sám oloupe banán, podívejte

Dívka s bionickýma rukama: Tohle není sci-fi!

Dívka s bionickýma rukama: Tohle není sci-fi!

Robotická stavebnice Engino: Pro náročnější makery

Robotická stavebnice Engino: Pro náročnější makery

 

Články odjinud