VIDEO Sníh za vás uklidí robotická fréza, zimní dřině zvoní hrana

VIDEO Sníh za vás uklidí robotická fréza, zimní dřině zvoní hrana
Sdílej
 
Lopatám, hrablům a zimním frézám vyrostla konkurence. Po pětiletém vývoji je na světě první robot, který sám odhazuje sníh. Zimní dřině zvoní hrana. Snowbot S1 pomůže na horách, ale třeba i s úklidem hokejového hřiště. Jak vypadá v akci? Mrkněte na video!

Kdo v zimě pomáhá rodičům odklízet bílou sněhovou nadílku, jistě by rád přenechal namáhavou práci někomu jinému. Snowbot S1 se možná brzy přihlásí do služby. Na stisknutí jednoho tlačítka robot uklidí sníh tam, kde mu ukážete. Na jedno nabití dokáže sám hodinu a půl hltat závěje až do výšky třiceti centimetrů.

Video: Snowbot S1 při odklízení sněhu

Do sněhových závějí s lidarem

Samočinní roboti jsou stále šikovnější při úklidu domácnosti a sekání zahrady. Technologie určená do zimního období má naopak zpoždění - Snowbot je teprve jedna z prvních plně automatických sněhových fréz.

Snowbot je ovšem také chytřejší než nějaká travní sekačka, dokáže se pohybovat mnohem samostatněji a bez nehod. Případným překážkám na trase se vyhýbá díky lidarovým senzorům. Lidar je zařízení schopné laserovými paprsky „vnímat" objekty ve svém okolí – něco podobného, jako ve vzduchu radar a pod vodou sonar.

Lidar se montuje i do samočinných automobilů, které se díky němu snadněji orientují v provozu. Snowbot jej zase využívá třeba k tomu, aby při práci neodřel vaše zaparkované auto.

Snowbot využívá technologii UWB se čtyři terminály. Tři vysílají signál a čtvrtý je přijímá •  Hanyang Technology

Technologie pro frézu i chytré telefony

Místo, kde má Snowbot uklízet, střeží jako majáky několik navigačních sloupů, podle kterých se orientuje další technologie - ultraširoké pásmo UWB. Fréza díky ní neopustí vytyčené území.

Ultraširoké pásmo je nová bezdrátová komunikační síť, která v budoucnu nahradí funkci Bluetooth (sdílení) a NFC (platby) v mobilních telefonech. Díky tomu, že umí „pozorovat” věci kolem sebe, budeme moci smartphonem s UWB ovládat chytré domácí spotřebiče pouze tím, že na ně telefonem ukážeme.

Asi byste nechtěli, aby vám Snowbot odřel auto, nebo projel plotem. Překážkám se vyhýbá díky lidarům a technologii UWB •  Hanyang Technology

UWB také dokáže měřit vzdálenosti k okolním objektům s přesností na centimetry, a tak ji využívá právě sněžná fréza jako doplněk k lidarům. Chytrá technologie také průběžně ovládá směr výfuku, aby si robot “nestlal” sníh přímo pod sebe. To se hodí i pro údržbu opravdu velkých ploch. Snowbot by proto mohl uklízet nejen cestu k domu, ale třeba i nezastřešené kluziště.

Sněžný pluh ovládáný hlasem

Současný prototyp Snowbot S1 vývojáři z firmy Hanyang Technology průběžně vylepšují na verzi S1 Pro. Ta získá bytelnější konstrukci a nové funkce. Bude se například umět automaticky dobít v terminálu, podobně jako to dělá robotický vysavač doma.

Automatická fréza dokáže odklízet sníh do výšky třiceti centimetrů •  Hanyang Technology

Robota bude možné ovládat hlasem, ale také mobilním telefonem s příslušnou iOS či Android aplikací nebo dálkovým ovladačem. S ním také půjde ručně naplánovat trasu úklidu, pokud automatizaci tak docela nedůvěřujete.

První Snowboty by se v domácnostech mohly objevit příští zimu. Pravděpodobně až samotní zákazníci ale ověří, zda je robot skutečně prakticky využitelný nejen v uměle vytvořeném prostředí pro reklamní účely, ale zda si poradí i s nerovným terénem, svahem, nevyasfaltovaný povrchem nebo mokrým těžkým sněhem.

Robot iCub z ČVUT: Je velký jako čtyřleté dítě a slouží k výzkumu

Robot iCub z ČVUT: Je velký jako čtyřleté dítě a slouží k výzkumu

Piaggio Gita: Robotaška z Itálie to odnese za vás!

Piaggio Gita: Robotaška z Itálie to odnese za vás!

Zábava pro tři umělé prsty: Robotická ruka sama hraje videohry

Zábava pro tři umělé prsty: Robotická ruka sama hraje videohry

 

Články odjinud