Robosluhové v domácnost budoucnosti!

Robosluhové v domácnost budoucnosti!
Sdílej
 
Domácí práce jsou ta největší otrava. Příští generace ale už bude možná ohrnovat nos nad jinými úkoly – uklízení za ně budou dělat roboti.

 

 

 

 

Když se po druhé světové válce začaly objevovat první automatické pračky a myčky na nádobí, všechny ženy v domácnosti kroutily hlavou nad takovou technickou revolucí. A není divu. Místo toho, aby se celý den mordovaly nad horami nádobí a flekatého prádla, mohly je prostě naházet do bílé elektrické krabice, která se o všechno postarala. Dnes přichází další taková revoluce. A nepochybně ještě významnější, než byla ta předchozí.

Koště už jen pro čarodějnice

Světoví odborníci na výzkum moderních technologií se shodují, že nepotrvá dlouho, než se do péče o domácnosti zapojí roboti. Podle organizace TechCast, která na základě názorů expertů sestavuje časovou osu rozvoje vědeckého poznání, budou do deseti let vykonávat třetinu všech prací přístroje schopné vlastního uvažování. Podobně uvažuje i Helen Greinerová, která před několika let dobyla svět s robotickým vysavačem Roomba. Za dvacet se let podle ní už nebudete muset o žádný hadr nebo koště ani zavadit pohledem. Veškerou dřinu obstarají mechaničtí pomocníci.

Po budíčku palačinky? Ano, prosím!

Inteligentní vysavače ve tvaru puku byly první vlaštovkou robotické domácnosti. Jak bude vypadat další krok? Jistě už nepůjde jen o inteligentní přístroje s jediným úkolem, ale o plnohodnotné všestranné pomocníky. Průkopníkem nové generace je robůtek Wakamaru z dílen japonského Mitsubishi. Ráno vás vzbudí, přečte vám noviny a předpověď počasí z internetu a ve dveřích se s vámi rozloučí. Když se vrátíte domů, upozorní vás na důležité

e-maily ve vaší schránce a před spaním vám připomene, co máte vyřídit následující den. Talent na domácí práce mu zatím chybí. S nimi si ale poradí třeba pomocník od americké firmy Motoman. Svýma obratnýma rukama dokáže leccos, třeba i připravit palačinky. Teď už jen zbývá, aby výrobci spojili svoje síly, a všehoschopný asistent do domácnosti bude na světě!

 

Lego mindstormovská kapela

Lego mindstormovská kapela

Věčně usměvavé sestřičky

O doktorech se říká, že mají nerudnou povahu. Dobré jméno lékařské profese budou zřejmě muset zachránit roboti. Přestože lidskostí zrovna neoplývají, budou se na každého pacienta hezky usmívat.  Každodenně se budeme střetávat s asistenty, kteří pomáhají třeba starým nebo nemocným lidem při každodenních potížích. Dnes už je k dostání robot Toyota HSR. Ovládá se pomocí bezdrátového tabletu a slouží jako mechanická sestřička. Podá vám vodu, ovladač na televizi či cokoli jiného, co bude třeba. Otevře dveře nebo odsune závěsy a pustí do pokoje čerstvý vzduch. Jen mu ještě chybí čip na rozpoznání lenosti, aby tak namísto opravdu nemocných neobskakovala nějakého chorobného pecivála.

Pošťáci nové generace

Když na Divokém západě začala vznikat poštovní služba, šlo o adrenalinové povolání. Pošťáci se proháněli na koních po neobydlených stepích a potýkali se s nevlídnými domorodci, zvěří a nepřízní počasí. I dnes ve světě existuje spousta rizikových oblastí, kde je práce a doprava nákladu extrémně obtížná. Řešením může být outdoorový robot Atlas. Je vybavený silnými pažemi a dokáže si poradit i s tím nejnejpříznivějším terénem. V těchto dnech prochází výcvikem na táboře Robotics Challenge, který pořádá americká armáda a zkouší zde schopnosti robotů poradit si s prací v extrémních podmínkách. Nic příjemného! Ovšem samotářům zašitým v lesích nebo dělníkům v nehostinných krajích můžou robotičtí svalovci zachránit zdraví.

Budou mít roboti vlastní práva?

S překotným rozvojem robotiky a umělé inteligence nás ale nečeká jen úleva od nepříjemných prací. Budeme se muset též zabývat otázkou, jestli budou mít stále chytřejší roboti právo na vlastní život. Etikou strojů se již zabývají přední experti na výzkum technologií a morálku. Mají obavu hlavně o jejich myšlení, které směřuje k určitému konečnému cíli. Robot má svůj úkol a udělá všechno pro to, aby ho vykonal. Co se ale stane, když nějaký futuristický armádní zabiják usoudí, že právě v tom mu brání lidská nerozhodnost? Doufejme, že odpověď na tuto otázku najdeme dříve, než bude takový kovový strážce pořádku běžně pochodovat ulicemi.

 

 

Skutečný mecha robot na procházce

Skutečný mecha robot na procházce

Jak hraje robotická kapela?

Jak hraje robotická kapela?

Tajemný dron nové generace

Tajemný dron nové generace

Klíčová slova:
robot, robotika
 

Články odjinud