Subkultury dneška: Ke komu se řadíte?

Subkultury dneška: Ke komu se řadíte?
Sdílej
 
Najít si svůj styl není nic obtížného. Vždyť je na výběr tolik směrů, kterými se ubrat! Jen se v nich vyznat. Přinášíme vám proto malý průřez současnými subkulturami (nejen) v České republice. Co je to hipster, pankáč, hip hoper nebo goth? Jsou to subkultury dneška. Prozradíme vám, čím jsou charakteristické a co je definuje. Ke komu se řadíte?

Hipster: Co to je?

Co to je hipster? Hipsteři jsou takoví sběratelé trendů. Rádi se od ostatních odlišují tím, že si najdou nějakou okrajovou zálibu a přetvoří ji v osobitou módu. Potloukají se často v kavárnách, kde předstírají četbu složité literatury, poslouchají jen skupiny, které neodehrály víc než jeden koncert (protože pak už nejsou dost alternativní) a obráží sekáče pro zvláštní oblečky.

Podporují ekologii, recyklaci a veganství. Být hipsterem je totiž velice nákladná zábava. Hip trendy se v této oblasti mění každou sezonu, a jak známo, není nic horšího než být hipsterem a ještě k tomu out.

Kamarádi: všichni, kdo jsou in

Nepřátelé: všichni, kdo jsou out

Hipster je "jakoby cool" •  Lukáš Fibrich

Slang hipsterů:

Vintage – něco starého, co je znovu in a je třeba se s tím pochlubit

Vegan – jídelníček jen z rostlinné stravy. Hipsteři ho příliš nedodržují, zato o něm mluví a ukazují se s veganskými slogany na tričku

DIY – zkratka anglického Do It Yourself (udělej si sám). Hipsteři rádi navštěvují nezávislé akce, fotí si je na značkové telefony a věší na Instagram (dříve Facebook)

Punk: Pankáči a Straight Edge

První pankáči se objevili na konci 70. let 20. století v Anglii a začali se bouřit proti autoritám. Navlékli na sebe trička s načmáranými nadávkami, ošoupané vojenské boty a začali zpívat o svobodě. Bohužel to někteří punkeři vzali tak vážně, že jejich cesta ke svobodě skončila u lahve s kořalkou.

Proto vzniklo hnutí Straight Edge (rovná hrana). Nepijí, nekouří, nejedí maso a říkají, že jejich revoltou je čistá mysl. Nejnovějším poddruhem jsou tzv. psychobilly, kteří kombinují punk s rock n‘ rollem a retro americkým stylem. Přestože už nejsou tak drsní, z hudebního hlediska je psychobilly zdaleka nejstravitelnější druh punku.

Pankáči si sami vystačí (ale potřebují drobák) •  Lukáš Fibrich

Kamarádi: další pankáči

Nepřátelé: kravaťáci, úředníci, policajti

Slang pankáčů:

Číro – pověstný účes „na kohouta“, čím vyšší, tím lepší

Křivák – typická kožená bunda, každý pankáč si ji zdobí kovovými cvoky a jmény skupin

Pogo – punkerský tanec, sestávající se z kopání před sebe a vrážení do sousedů

Punk znamená nesouhlasit

Punk znamená nesouhlasit

Scene Girl: Už ne emo

Před pár lety bylo v kurzu emo. Dnes už je out a z úzkostných holek se vyklubaly scene girls. Už si nezakládají na melancholii, ale naopak na roztomilosti a odlišnosti od ostatních.

Mají rády podivné filmy, poslouchají bláznivé elektro kapely a úplně nejradši s fotí selfie na své profily na sociálních sítích. Fotky pak komentují nerozluštitelným jazykem, plným úmyslných chyb v gramatice a záhadných smajlíků. Scene girls jsou milé bytosti, se kterými je vždycky sranda – ačkoli je pravda, že u zrcadla s foťákem by mohly trávit méně času.

Scene Girl je takovou mladší ségrou gotičky •  Lukáš Fibrich

Kamarádi: emařky, hráčky her na hrdiny

Nepřátelé: fifleny, starší generace

Slang scene girls:

Rawr – podle scene komunity to znamená miluju tě v dinosauřím jazyce

Supa chow – stav naprosté euforie

Bang bang baby – citoslovce, kterým lze vyplnit jakákoli věta

Občanská věda: Staň se badatelem!

Občanská věda: Staň se badatelem!
Geek: Jako z Teorie velkého třesku

Pokud jste někdy viděli Teorii velkého třesku, asi už máte jasno. Geekové se většinou zajímají o matematiku, fyziku nebo počítače. Jsou velice inteligentní a schopní rozvážného přemýšlení o věcech, které si většina z nás dokáže představit jen jako bezbarvou mlhu.

Ze všeho nejvíc si cení svých kompů, u kterých se promění v desetiprstou chobotnici. Někteří pak rádi vyráží do přírody nebo na horolezeckou stěnu, jiní si zalezou s fantasy knížkou. Geekové možná nejsou na první pohled ti nejdrsnější týpci v okolí, ale na nic si nehrají, je s nimi spousta zábavy a vědí spoustu zajímavých věcí.

Geek má rád vědu a počítače •  Lukáš Fibrich

Kamarádi: grafici, hudebníci a další zalezlíci u písíček

Nepřátelé: sportovci, drsňáci, frajírci

Slang geeků:

Lama – z anglického lame (chromý), označuje nezkušeného uživatele počítače, který svými banálními dotazy obtěžuje digitální matadory. Synonymem je slovo noob

Železo – označuje počítač a šířeji jakýkoli hardware

Sosání – stahování dat v množství větším než malém

Goth: Temní gotici

Gotici se zrodili z pankáčů, které přestal bavit protest proti společnosti a začali se věnovat temným stránkám vlastní duše. Postupně si začali vymýšlet vlastní módu, ve které dominuje černá, kterou kombinují s punkovými a viktoriánskými doplňky.

Rádi čtou romantickou literaturu o zrůdách, které mají hrubou tvář, ale něžnou duši. Dále sledují hororové filmy a nepohrdnou čímkoli s upírskou tematikou. Na povrchu působí chladně a nepřístupně. Ale pokud si je získáte, dozvíte se od nich spoustu zajímavých a hlubokých myšlenek.

Gotička pítvá temnotu lidské duše •  Lukáš Fibrich

Kamarádi: emo, metalisti

Nepřátelé: hipíci a obecně veselí lidé

Slang gotiků:

Mall-goth – teenageři, kteří se potloukají po obchodních centrech v gotickém oblečení

Romantic Goth – romantici se inspirují stylem tajemného devatenáctého století, rádi čtou starou poezii a zajímají se o upíry

Baby bat – mladí gotici, kteří teprve začínají experimentovat s tímto stylem a rozkoukávají se, o čem vlastně goth je

Parkour je sport pro všechny a kniha Deník parkouristy taky

Parkour je sport pro všechny a kniha Deník parkouristy taky

Hip Hop: Král beatů a ostrých slov

Přestože hiphopová hudba vznikla původně na chudých černošských předměstích v Americe, našla si cestu i na česká sídliště. Hopeři si potrpí na hlasité beaty a ostrá slova. Nejčastějším námětem textů je to, že raper je největší král, zatímco všichni ostatní stojí za starou bačkoru.

Důležitý je též správný styl oblékání. Volný, ležérní, a přitom co nejvymakanější. Hopeři bývají příjemná společnost, která si zakládá na dobré náladě a pohodě. Jen si musíte dát pozor, abyste se nezapletli do graffiti - sprejování po zdech či jiných nelegálních aktivit, kterými si rádi krátí dlouhou chvíli.

Hip hoper se dostal z Ameriky až na české sídliště •  Lukáš Fibrich

Kamarádi: DJ’s, graffiťáci

Nepřátelé: bigbíťáci, učitelé češtiny

Slang hoperů:

Fella –  dobrý kámoš

Props – uznání, které patří vašim fellaz a pár dalším vyvoleným  

Diss – z anglického disrespect (neúcta). Oblíbená forma rapu, ve které co nejdrsněji pohaníte někoho, kdo vám zrovna leze krkem.

Definice subkultury:

Termínem subkultura se označují různé menšinové styly uvnitř nějaké větší kultury. Někteří sociologové tvrdí, že subkultury jsou takové moderní městské kmeny. Všichni žijeme podobným způsobem, ale každá skupina má vlastní náhled na věc.

Připomíná tak kmenová společenství, která na určitém území držela podobné zvyky a řeč, ale každý se vymezoval vůči sousedním kmenům. Vracíme se tak díky subkulturám zpátky do dávných dob? Spíš ne – ale zdá se, že možnost různých názorů je pro nás přirozená a umožňuje nám naučit se vzájemné toleranci i lecčemu novému od druhých.

Co poslouchají jednotlivé subkultury?

Co poslouchají jednotlivé subkultury?

Příběhy skutečných zombie

Příběhy skutečných zombie

Skuteční vlkodlaci v Americe

Skuteční vlkodlaci v Americe

 

 

 

Články odjinud