Parkour je sport pro všechny a kniha Deník parkouristy taky

Parkour je sport pro všechny a kniha Deník parkouristy taky
Sdílej
 
Když si do YouTube zadáte parkour, vyjedou vám hlavně videa borců, co skáčou po střechách, metají jedno salto za druhým a většina z vás si asi řekne: „Tak to není pro mě.“ Za těmito videi jsou stovky hodin práce a tvrdého tréninku. „Je to sport úplně pro všechny. Když jsem začínal, inspiroval mě kluk, který neměl levou ruku,“ tvrdí ve své knize Deník parkouristy Tomáš „Zony“ Zonyga. A prozrazuje, že jde taky o sebezdokonalování, svobodě, o kamarádství i ovládnutí mysli.  

 

Cesta Zonyho k parkouru začala v roce 2008, když udělal při hře na policajty a zloděje v parku přemet. Kámoši ho natočili a video poslali do světa pod názvem „Zonymagor“. „Bylo to moje první video na internetu a už ani nejde dohledat,“ píše Zony v Deníku parkouristy.

Následovalo objevení parkouru, hodiny pozorování videí, triků, tvrdý trénink, výlety po Česku i Evropě za parkourem, vystupování v televizi a popularita. A pak přišla rána. „V roce 2013 jsem spadl na hlavu a zlomil si vaz. To byl velký strike,“ popisuje Zony a dodává: „ Zranění způsobila moje nevšímavost a tvrdohlavost – neposlechl jsem, co mi říkalo moje tělo. Dnes už si mnohem víc hlídám zdraví.“

Škola parkouru: Video návody jak na to

Škola parkouru: Video návody jak na to

Druhý start

Nevzdal to, zabojoval a dostal se zpět do kondice. Vyhrál mistrovství České republiky v parkouru a několik let po sobě i nejprestižnější parkourovou soutěž IMACON. S partou kamarádů založil v roce 2016 In Motion Academy. V parkourové hale v Praze začali trénovat další zájemci a i děti.

Dnes má In Motion Academy haly také v Brně, Plzni a chystá se na Kladně. Trénují v nich tisíce lidí týdně a pracuje přes 40 trenérů. „Parkour není tak nebezpečný, jak by se mohlo zdát. Ano, úrazy se někdy stávají a je potřeba dát si pozor, ale podle statistik jsou častější zranění třeba ve florbale,“ říká Zony.

Vypadá to možná děsivě, ale za takovými kousky jsou stovky hodin tvrdého tréninku •  In Motion Academy, Archiv Zony

Sport pro všechny

Parkourová hala v Praze je plná překážek, žíněnek, trampolín, zábradlí, beden. Hned na první pohled je jasné, že motto „parkour je pro všechny“ platí. Jsou tady i takoví, kteří mají ze začátku problémy i s kotoulem.

Zkušení trenéři je ale krok po kroku provedou správnými technikami a učí je základní triky, jak bezpečně skákat přes překážky. Někdy to chce odvahu a trochu sebezapření. Ale za to nadšení a dobrý pocit poté, co se i ti nejmenší překonali a skočili z několikametrové výšky do oblíbené tzv. jámy s pěnovými kostkami, stojí zvládnout trochu strachu.

Začít s parkourem je jednoduché: stačí tenisky, tepláky, tričko a odhodlání •  In Motion Academy, Archiv Zony

Parkour kdykoli a kdekoli

V době, kdy řádí COVID-19 a pohybu je kvůli omezenému tělocviku ve školách méně a více času trávíte u počítače, se parkour může hodit. Tak vyrazte ven s Deníkem malého parkouristy, kde je spousta tipů a rad na parkourové triky nebo se mrkněte na náš web, kde najdete videa, které natočil Zony, abyste mohli cvičit třeba i doma v karanténě, na nejbližším hřišti nebo u zábradlí.

Parkour v karanténě: Rozjeďte to i doma. Máme pro vás video lekce

Parkour v karanténě: Rozjeďte to i doma. Máme pro vás video lekce

Kde najít Zonyho?

Instagram: @tomas_zonyga

YouTube. Zony Masta

Parkour je pro všechny: Nemusíte hned metat salta, každý si v něm najde své limity •  In Motion Academy, Archiv Zony

Buď silný, abys byl užitečný!

Na počátku parkouru stál francouzský námořní důstojník Georges Hébert. V roce 1902 zažil na Martiniku zemětřesení a fascinovala ho zdatnost a odvaha místních při evakuaci. Ve Francii pak začal šířit motto „Buď silný, abys byl užitečný“. Vojákům připravoval překážkové dráhy tzv. „parkours“.

Georges Hébert ovlivnil mnoho mužů a mezi nimi i Raymonda Belleho. Chlapec, který část svého dětství prožil ve vietnamském sirotčinci, objevil jeho učení a začal na sobě tvrdě makat. V dospělosti se stal superhrdinou pařížského hasičského sboru a jeho syn David Belle se rozhodl jít v jeho šlépějích. A právě David je považován za hlavního zakladatele parkouru.

Parkour na zábradlí: Video lekce s mistrem republiky

Parkour na zábradlí: Video lekce s mistrem republiky

Parkour na dětském hřišti: Video lekce s mistrem republiky

Parkour na dětském hřišti: Video lekce s mistrem republiky

Parkour doma: Jak se naučit stojku

Parkour doma: Jak se naučit stojku

 

Články odjinud