Nové sociální sítě: Svět za hranicemi Facebooku a Instagramu

Nové sociální sítě: Svět za hranicemi Facebooku a Instagramu
Sdílej
 
Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok... Devět z deseti teenagerů má účet na alespoň jedné sociální síti. Přibližně 70 % z nich prohlíží nebo přidává příspěvky aspoň jednou za den. Sociální sítě zkrátka vládnou modernímu světu a vy o tom určitě víte své.  Kamarádění po internetu je na vzestupu, a tak není divu, že se daří i novým sociálním sítím. Znáte je všechny?

 

Věděli jste ale, že přidáváním příspěvků na sociální sítě se stáváte autorem tzv. webu 2.0? To je takový internet, na kterém je obsah tvořen především jeho uživateli, nikoliv firmami. Ty ale sociální sítě provozují.

Mezi staršími uživateli vládne už dlouhou dobu trojlístek Facebook, Twitter a LinkedIn. Ti mladší se scházejí zejména na Instagramu, Snapchatu a TikToku. Jenže to není vše. Sociální sítě vznikají doslova denně! Většina z nich však nikdy nepřekročí pomyslnou hranici počtu uživatelů, kdy by se staly zajímavými i pro ostatní. Zkrátka a dobře – když tam nejsou vaši kamarádi, proč byste tam měli být vy?

5 věcí, které jste (ne)věděli o Instagramu

5 věcí, které jste (ne)věděli o Instagramu

Sociální sítě na vzestupu

Přesto je tu každý rok několik sítí, které se prosadí. Většinou proto, že nabízejí něco, co ještě nikoho nenapadlo. Nebo jen zábavnějším způsobem kopírují starší nápad někoho jiného.

To se děje docela běžně. Takzvané Příběhy se nejprve objevily ve Snapchatu, zanedlouho i na Instagramu, o pár měsíců později na Facebooku, a dnes už je má většina sociálních sítí i webů. Jen těžko si život bez nich dovedeme představit.

Šestnáctiletá Američanka Charli D’Ameliová je s více než 75 miliony sledujících nejpopulárnější osobností sociální sítě TikTok •  Wikipedia

Vybrali jsme pro vás ty vůbec nejzajímavější sociální sítě, které vznikly v posledních letech. Můžete si je vyzkoušet na vlastním telefonu i počítači. Pakliže se rozhodnete registrovat si na nich uživatele, určitě o tom dejte vědět rodičům. Jen se pak nezapomeňte vrátit zpátky k časopisu!

MrOwl: Sova hlídá vědomosti

Přemýšleli jste někdy o tom, kolik zajímavých věcí jste ve svém životě zjistili, ale už jste je zase stihli zapomenout? A to třeba ještě dříve, než jste se o ně podělili se svými kamarády? Tak právě v těchto případech má pomáhat nová sociální síť MrOwl neboli PanSova.

Díky ní získáte možnost tvořit takzvané Větve vědomostí, které jsou svým konceptem podobné například myšlenkovým mapám. Můžete do nich přidávat libovolné texty, obrázky, videa, soubory či odkazy na internet.

Sociální síť MrOwl neboli PanSova: Díky ní získáte možnost tvořit takzvané Větve vědomostí, které jsou svým konceptem podobné například myšlenkovým mapám •  MrOwl Technologies

A pak je sdílet se svými kamarády, kteří taky Sovu používají. Nebo si najít přátele úplně nové podle toho, o jaká témata se společně zajímáte. Co říkáte, není to super způsob, jak dělat referáty do školy?

Yubo: Seznamování bezpečně

Sociální síť Yubo pomáhá mladým lidem v seznamování a hledání nových kamarádů v rámci podobné věkové skupiny. Základem úspěchu je velmi aktivní přístup k ověřování profilů a rozdělení uživatelů na dvě komunity, které se vzájemně v aplikaci nevidí. První zahrnuje teenagery od 13 do 17 let věku, druhá pak dospělé ve věku od 18 do 25 let. A co můžete v Yubo dělat? Třeba chatovat, streamovat video v malých skupinkách do deseti lidí nebo si společně zahrát pár střelených her.

Sociální síť Yubo pomáhá mladým lidem v seznamování a hledání nových kamarádů v rámci podobné věkové skupiny •  Yubo

Discord: Pokec nově pro všechny

Komunikační síť Discord není úplnou novinkou a znát ji budou především ti, kteří si rádi povídají o počítačových hrách. Jenže Discord letos v létě udělal zásadní změnu: Otevřel se i neherním komunitám, zjednodušil zakládání nových serverů a chce teď být podle svého motta zkrátka „vaše místo pro pokec“. Vzhledem k rostoucí popularitě a čím dál většímu počtu serverů i uživatelů se zdá, že se Discordu tento krok vydařil.

Komunikační sociální síť Discord není úplnou novinkou a znát ji budou především ti, kteří si rádi povídají o počítačových hrách •  Discord

Tellonym: Zeptejte se na cokoliv

Máte nějakou otázku, na kterou se bojíte zeptat kamarádů či rodičů, ale zajímá vás, co na ni řeknou vaši vrstevníci na internetu? Právě k tomu slouží Tellonym, sociální síť podobná staršímu Ask.fm. Ptejte se anonymně kohokoliv na cokoliv a nebojte se pomoci i ostatním, kteří třeba řeší trable. Jen pamatujte na to, že není v pořádku říkat ostatním „pod rouškou tmy“ věci, které byste jim nikdy neřekli do očí.

Máte nějakou otázku, na kterou se bojíte zeptat kamarádů či rodičů, ale zajímá vás, co na ni řeknou vaši vrstevníci na internetu? Právě k tomu slouží sociální síť Tellonym •  Tellonym

Caffeine: Streamování pro každého

Video služba Caffeine se v mnohém podobá staršímu a konkurenčnímu Twitchi, který je ale orientovaný především na svět videoher. Caffeine jasně hlásá, že středobodem dění jsou tři věci: videohry, sport a zábavní průmysl. A díky exkluzivnímu partnerství s velkými studii jako Fox a Disney na této sociálně-streamovací platformě najdete spoustu obsahu, který jinde není, i celebrit, které se tam přesunuly z konkurenčních služeb.

Video služba Caffeine se v mnohém podobá staršímu a konkurenčnímu Twitchi, který je ale orientovaný především na svět videoher. •  Caffeine

GameTree: Hraní v klidu

Chtěli byste si zahrát nějakou novou hru, ale nedaří se vám zorientovat v nekonečné nabídce obchodů? Vyzkoušejte GameTree, sociální síť pro hráče, specializovanou na doporučování nových her s pomocí kamarádských komunit i umělé inteligence. Najdete tam nové přátele, kteří hrají podobné hry jako vy, a můžete se od nich inspirovat v tom, co vyzkoušet příště. A třeba si i zahrát společně.

Díky sociální síti GameTree můžete objevit spoustu skvělých her, u kterých se s kamarády pobavíte. Kolem hraní se ale alespoň částečně točí většina dnešních sociálních sítí •  iStock

SandSpace: Bezpečné opalování

A na závěr jedna perlička, kterou můžete vyzkoušet asi jen za předpokladu, že míříte na dovolenou až na samotný konec Pyrenejského poloostrova. Parta portugalských programátorů se totiž proti koronaviru rozhodla bojovat vlastní komunitní aplikací SandSpace. V ní najdete všech přibližně 580 pláží v celé zemi.

SandSpace: Tisíce vzájemně propojených uživatelů si dávají každý den vědět, jestli je na plážích ještě místo pro bezpečné polehávání •  Profimedia.cz

Tisíce vzájemně propojených uživatelů si dávají každý den vědět, jestli je na plážích ještě místo pro bezpečné polehávání a koupání nebo nikoliv. Informace se pak agregují a ukazují ostatním v podobě klasického semaforu. Tak nezapomeňte: Do moře teď jenom na zelenou!

Novinky u starých známých

I trojice dlouhodobě nejpopulárnějších sociálních sítí musí pravidelně představovat nové funkce a možnosti. Cílem je držet krok s rychle rostoucí konkurencí, přilákat nové uživatele a udržet si samozřejmě také ty, kteří už na síti působí.

Instagram

Klasické příspěvky se od začátku fungování Instagramu téměř nezměnily a většina inovativní energie míří do Příběhů. Uživatelé se tak před prázdninami dočkali nových nálepek a funkcí spojených s nakupováním v lokálních obchodech, možností přispět na neziskové organizace či pořádat výzvy (challenges) pro kamarády. A pokud si rádi povídáte, asi jste ocenili nové tlačítko „DM MI“.

Pod dohledem: Co o nás prozrazují údaje o poloze?

Pod dohledem: Co o nás prozrazují údaje o poloze?

Snapchat

Video síť Snapchat se snaží v poslední době nalákat uživatele na zajímavé akce a místa v okolí s pomocí nové funkce Snap Map. A výrazně investovala také do původního obsahu: americké televize, sportovní ligy nebo třeba zábavní gigant Disney uzavřeli se Snapchatem partnerství. Jejich videím pod značkou Snap Originals se nebývale daří – sleduje je už více než polovina amerických uživatelů ve věku do 20 let.

TikTok

TikTok nedávno umožnil ještě širší možnosti úpravy krátkých videí přímo v aplikaci, ale zaměřil se také na zdraví uživatelů. Pokud si kdokoliv prohlíží obsah více než dvě hodiny, vyskočí mu upozornění, že je možná čas telefon odložit a vyrazit ven. Konkurenční Facebook se snažil rok a půl TikToku vyfouknout rybník se svou vlastní sítí Lasso, ale neuspěl a v červenci ji nadobro vypnul.

Zatímco většina starších sítí se točí kolem lajků, ty novější často zkoušejí úplně jiné koncepty •  iStock

TOP 10 sociálních sítí podle počtu uživatelů:

Na světě žije téměř 8 miliard lidí, a tak není divu, že nejúspěšnější sociální sítě počítají své uživatele v miliardách či alespoň stovkách milionů. Dostat se do téhle elitní společnosti se nepovede jen tak někomu a z novějších sítí tam najdete jen TikTok. Ostatní už oslavily či brzy oslaví nejméně desáté narozeniny!

1. Facebook

2. YouTube

3. WhatsApp

4. Messenger

5. WeChat

6. Instagram

7. QQ

8. Tumblr

9. Qzone

10. TikTok

Facebook: jaké hrozí nebezpečí?

Facebook: jaké hrozí nebezpečí?

Data Mining: Jak se těží osobní informace?

Data Mining: Jak se těží osobní informace?

Mourrisonova poradna: Chyceni v sociálních sítích

Mourrisonova poradna: Chyceni v sociálních sítích

 

Články odjinud