Facebook: jaké hrozí nebezpečí?

Facebook: jaké hrozí nebezpečí?
Sdílej
 
Facebook je nejoblíbenější sociální síť na světě, která ale skrývá řadu nebezpečí.

 

 

Facebook je jednou z nejoblíbenějších sociálních sítí a účet tu má snad každý z nás. Výhod to má spoustu, například můžeš najít své spolužáky nebo kamarády, projet jim profil, a kouknout co je u nich nového.

Můžeš taky přidat své osobní informace, fotky a mnoho dalšího. Facebook zjednodušuje i komunikaci s přáteli, rodinou nebo s kolegy v práci. Bohužel s tím vším co tato sociální síť nabízí, přichází i nebezpečí a občas se může jednat o velmi vážnou věc!

Co sdílet a co ne

Na Facebooku si můžeš nastavit své soukromí. Tvé příspěvky pak mohou například vidět pouze přátelé a kontaktovat tě budou moct jen přátelé tvých přátel. Také ne všechny osobní informace by měl vidět každý, a proto věnuj pozornost nastavení.

Ohlídání soukromí je důležité, a proto by sis vždy měl promyslet, co vlastně chceš na Facebooku sdílet a co ne. Při psaní příspěvku, přidávání fotek mysli na to, že když něco nahraješ na internet, tak už to tam zůstane.

Nastavení a dodržování svého soukromí není jediným nebezpečím. Jedním z dalších je vydávání se za někoho jiného. Facebook slouží i k seznamování a sbližovaní lidí, proto je dobré, aby si měl vždy na paměti, že ten s kým si právě píšeš, nemusí být ten, za koho se vydává.

Vždy si tedy do přátel přidávej pouze lidi, které znáš. Za falešnými profily se může skrývat kdokoli, například pedofil a to už je opravdu velké nebezpečí!

Jisté druhy viru

Dalším nebezpečím, které hrozí na sociálních sítích, jsou viry, které mohou nakazit tvůj počítač. Takovéto viry se po sociálních sítích šíří pomocí falešných odkazů na nebezpečné weby, příspěvků ve skupinách nebo zprávami od neznámých lidí.

Někdy se dá jen těžko poznat, zda se jedná o vir, a proto by sis měl dávat pozor, na co klikáš.

Jistým druhem viru je i spam, který se po Facebooku šíří podobně jako jiné viry. Při infikování tvého PC může vir omezit práci s počítačem, ukrást tvá osobní data a ještě se díky tvému účtu šířit dále.

Nebezpečné je i posílání intimních fotek či sdělování osobních věcí. Můžeš totiž narazit na člověka, který se nakonec ukáže jako zrádce a tvé osobní věci, fotky a další věci může použít proti tobě. Následně se můžeš stát terčem posměchu a šikany. V dnešní době se toto nebezpečí stále zvyšuje, a proto si dobře rozmysli, s kým chceš co sdílet, protože nikdy nevíš, co se může stát.


Více o Facebooku:


Google vs. Facebook: Válka o světový internet

Google vs. Facebook: Válka o světový internet

Nebezpečné lajky: Kolik jich máš, tolikrát jsi člověkem

Nebezpečné lajky: Kolik jich máš, tolikrát jsi člověkem

 

Klíčová slova:
facebook, nebezpeci, socialni site
 

Články odjinud