Tesla Cyberquad: Čtyřkolka pro děti od osmi let

Tesla Cyberquad: Čtyřkolka pro děti od osmi let
Sdílej
 
Okouzlil vás elektrický teréňák Cybertruck? Automobilka Tesla nyní nabízí NOVÉ vozítko. Čtyřkolku Tesla Cyberquad můžou řídit děti už od osmi let. Na trochu nezasloužené slávě maskované Yamahy se Tesla rozhodla vystavět mini vozítko Cyberquad for kids.

Jsou to už dva roky, co americký výrobce aut Tesla předvedl veřejnosti elektrický pickup Cybertruck. Na první pohled neotesaný kousek, který jako by přicestoval z filmu Terminátor, způsobil neskutečný poprask. Ne každý se dokázal smířit s jeho militantním vzhledem. Všem bylo ale jasné, že inženýři kolem technologického vizionáře Elona Muska definitivně pohřbili design současných aut, který ctí desítky let zavedené konvence.

Záhadné uvedení Tesly Cyberquad 

Při premiéře Cybertrucku ukázal Musk také jednu okouzlující hračku. Aby demonstroval, jak velkým úložným prostorem jeho pick-up disponuje, nechal na pódium přivézt elektrickou čtyřkolku jménem Cyberquad přesně kopírující drsný vzhled svého plnotučného bratříčka.

Video se připravuje ...

Tesla představuje dětskou elektrickou čtyřkolku Cyberquad • Zdroj: Tesla

Hned na to ji nechal zaparkovat přímo na jeho korbě. Ačkoli není jisté, zda šlo jen o rafinovaný vtípek nebo okázalé představení nového produktu z dílen Tesly, zaznamenalo vozítko překvapivě silný ohlas.

Maskovaná Yamaha

Fandové do technologií se hned začali pídit po tom, co Tesla Cyberquad vlastně umí a zda bude ke koupi. Zkušení motoristé brzy zjistili, že to byla vlastně jen taková maketa. Konstruktéři ji postavili z Yamahy Raptor 700R, do níž namontovali elektrický motor od kalifornského výrobce Zero a oplášťovali ji tak, aby vypadala jako terénní čtyřkolka nové generace.

Tesla představila elektrickou čtyřkolku Cyberquad ve stylu Cybertrucku •  Profimedia.cz

Čtyřkolka pro děti

Tesla si ovšem nenechala tak trochu nezaslouženou slávu ujít. Poté, co si fandové začali přestavovat terénní vozítka podle vzoru makety, rozhodli se inženýři pustit do skutečného vývoje. Zákazníkům přitom slíbili, že bude k dispozici jako volitelná výbava k elektrickému pick-upu. Dva roky pak nikdo nevěděl nic. Nyní Tesla učinila nečekaný první krok: Představila dětskou čtyřkolku jménem Cyberquad for kids.

Video se připravuje ...

Tesla Cyberquad: Nová elektrická čtyřkolka pro děti • Zdroj: Radio Flyer

Zábava od osmi let

Ano, čtete správně. Půjde o čtyřkolku určenou pro děti od osmi let. Nabídne elektrický pohon s maximální rychlostí 16 km/h a dojezdem 24 kilometrů. Váží pouhých 60 kilogramů a uveze nanejvýš sedmdesátikilového jezdce.

Speciální ovladač ale dostanou i rodiče, aby mohli regulovat rychlost podle schopností svých potomků. Podle návrhu Tesly zajistí výrobu čtyřkolky proslulá americká firma Radio Flyer, která už více než sto let produkuje dětské koloběžky, tříkolky a odrážedla.

Elektrická čtyřkolka Tesla Cyberquad jede rychlostí až 16 km/h •  Profimedia.cz

Za dva dny  pryč

Na dětské vozítko Cyberquad zareagovali zákazníci Tesly s nadšením. Stačily pouhé dva dny, aby se prodaly všechny nabízené kusy. Cena jednoho se přitom pohybuje kolem 420 000 korun.

Teď už můžeme jen odhadovat, jak velký zájem se strhne o samotný Cybertruck. Pokud měl tohle být experiment mapující zájem o těžkotonážní užitkový elektromobil, dopadl na výbornou. Jasno budeme mít na konci roku, kdy mají přijít první sci-fi pickupy oficiálně do prodeje.


Auto od Apple

Vizualizace patentů Apple •  Profimedia.cz

Už několik let se neoficiálně šušká o tom, že vlastní elektromobil vyvíjí také Apple. Přestože samotná firma o tom zarytě mlčí, veřejně dostupné informace o nových patentech ji jasně usvědčují. Apple si totiž nechává každým rokem zákonem chránit více a více technologií určených pro stavbu osobního auta.

Britští automobiloví experti si všechny patenty pečlivě prostudovali a podle toho vytvořili 3D model toho, jak by Apple auto mohlo vypadat. Mělo by nabídnout plně otáčecí sedačky, dveře se závěsy vzadu či virtuální asistentku Siri zabudovanou přímo ve volantu. Ten by měl mimochodem sloužit jen pro nouzové situace, jinak má být vůz plně autonomní.

Elektroauta na vzestupu: Chystá se velký souboj elektromobilů

Elektroauta na vzestupu: Chystá se velký souboj elektromobilů

Autonomní doprava: Kdy ovládne silnice počítač?

Autonomní doprava: Kdy ovládne silnice počítač?

Tesla v ohrožení? Čínský elektromobil Xpeng P7 ji může předjet

Tesla v ohrožení? Čínský elektromobil Xpeng P7 ji může předjet

 

Články odjinud