Kdo je tady osobnost? Delfín!

Kdo je tady osobnost? Delfín!
Sdílej
 
Máte rádi delfíny? Jen málokdo na tuhle otázku odpoví přímočarým „ne“. Daleko častější je upřímné „ano“. Jenže proč? Proč jsou nám delfíni blízcí a sympatičtí, i když jsou tak jiní než člověk?

 

Ačkoli se dokáže naučit plavat a vodu má v oblibě, člověk je tvor suchozemský. Delfín je vodní živočich a na rozdíl od nás, on do našeho živlu vstupovat nemůže. Společného předka lidé a delfíni měli naposledy před 95 miliony lety – v období křídy, kdy po zemi chodil například býložravý dinosaurus Titanosaurus nebo dravý Australovenator, a kdy savci byli na samém počátku své existence.

Podle vědců však delfíni a primáti včetně člověka sdílejí některé osobnostní rysy. A právě to by mohlo vysvětlit, proč se u nás delfíni (stejně jako knihy a filmy o delfínech) těší takové oblibě.

Kosatka není velryba: Největší delfín na lovu

Kosatka není velryba: Největší delfín na lovu

Zvědaví a společenští

Odborníci zkoumali 134 delfínů skákavých (Tursiops truncatus) chovaných v zoo, delfináriích a mořských akváriích v osmi různých zemích světa. Psychologové z britské Univerzity v Hullu pro ně vytvořili „dotazník“ se 42 otázkami, který nechali vyplnit lidem, kteří se o delfíny starají. Jeho součástí byly například osobnostní rysy jako „hravý“ nebo „tvrdohlavý“.

Úkolem ošetřovatelů nebo trenérů bylo na číselné stupnici ohodnotit, jak moc každého delfína vystihuje ten který charakter. Vědci pak z dotazníků zjistili, že ačkoli se vyvíjeli v tak odlišném prostředí, delfíni a suchozemští primáti včetně člověka sdílejí některé osobnostní rysy: Otevřenost vůči zkušenostem, s níž souvisí zvědavost, přívětivost a společenskost.

Velká pětka

U lidí existuje pět hlavních rysů, takzvaná velká pětka rozměrů osobnosti, pro kterou se v angličtině používá akronym OCEAN – otevřenost (openness), svědomitost (conscientiousness), extraverze (extraversion, popisuje společenskost a aktivitu), přívětivost (agreeableness ) a neuroticismus (neuroticism, to, jak prožíváme negativní emoce).

Dřívější výzkum ukázal, že některé z nich se neprojevují jen u nás, ale také u zvířat, jako jsou například šimpanzi. Nová studie se jejich hledáním jako vůbec první zabývala u delfínů, kteří jsou stejně jako šimpanzi vysoce inteligentní, utvářejí si mezi sebou společenské vazby a mají kulturní tradice.

Společenští a zvědaví – to jsou osobnostní rysy delfínů skákavých, které sdílejí s námi lidmi •  iStock

Svědomitý pohodář delfín

Kromě tří osobnostních rysů, které sdílejí s lidmi, však mají delfíni podle vědců ještě čtvrtý, svůj vlastní a zřejmě unikátní. Vědci jej popisují jako „směrovost“ (directedness), směs vysoké svědomitosti a nízkého neuroticismu.

S trochou nadsázky bychom tak typického delfína zřejmě mohli přirovnat k milovníkovi společenských akcí, který ale na večírku nezapomíná, že má jít druhý den do práce. A který se nenechá rozhodit tím, že si s ním někdo odmítne zatancovat.

Růžoví delfíni: Kytovci, kteří se prohánějí v řekách

Růžoví delfíni: Kytovci, kteří se prohánějí v řekách

Dokonalý stroj na smrt: Žralok je největší a nejstrašnější

Dokonalý stroj na smrt: Žralok je největší a nejstrašnější

Nová superjachta inspirovaná delfíny splývá s přírodou

Nová superjachta inspirovaná delfíny splývá s přírodou

 

Články odjinud