Hydronaut: Asteroid na Slapech?!!

Hydronaut: Asteroid na Slapech?!!
Sdílej
 
Parta nadšenců staví podvodní základnu. Na dně Slapské přehrady na ní chtějí nacvičovat expedici k asteroidu.

 

 

 

 

Pokud jste někdy poslední dobou projížděli pražským Radotínem, možná jste si všimli podivného útvaru za plotem nádraží. Vypadá trochu jako ponorka nebo lunární modul. Obojí je správně. Nepřehlédnutelné zařízení je tak trochu kosmická loď a zároveň podvodní základna. Jmenuje se Hydronaut a jejím autorem je architekt, potápěč a podvodní stavitel Matyáš Šanda.

Menší bráška

Současná verze Hydronaut 03 je zmenšený prototyp Hydronauta 01, který Matyáš v roce 2010 představil světu na Mezinárodním astronautickém kongresu v Praze. Důvodem je to, že postavit základnu hned v plné velikosti by bylo prakticky nereálné.

Hydronaut Project: Česká vesmírná loď pod hladinou

Hydronaut Project: Česká vesmírná loď pod hladinou

Do obytné části původního Hydronauta 01 by se tak „trojka“ vešla celá. A rozdílů je víc: Hydronaut 03 má sice vzhled Hydronauta 01 z původního projektu, ale je určen jen pro tři akvanauty namísto původních šesti. Chybí také vnitřní patro a prosklená vyhlídka připomínající italský modul Cupolla, který je součástí Mezinárodní vesmírné stanice ISS.

Obří stavebnice

Hydronaut 03 má ale i tak hmotnost 30 tun. Na to, aby se dal převážet v celku, je to moc. Přitom stojí v Praze, ale pod vodu se má ponořit na Slapech. Řešení tohoto problému je vlastně úplně stejné jako u kosmické stanice. Celá základna se dá rozebrat na díly tak, aby ji nebylo nutné převážet speciálním vozidlem, ale běžnými nákladními kamiony. Jediné, co zůstane v celku, bude nádrž použitá jako obytná sekce. Ta ale byla pro takovou dopravu původně vyrobena.

 

Podívejte se, jak to Hydronautovi sluší na videu:

 

Hydronaut: Vesmírná expedice na dně Slapské přehrady?

Hydronaut: Vesmírná expedice na dně Slapské přehrady?

 

Obytný prostor Hydronauta bude vybavený standardními skříněmi RACK, jaké se používají na palubě Mezinárodní vesmírné stanice •  Hydronaut.eu

 

První mise

Posádky Hydronauta budou moct pod hladinou provádět všemožné experimenty a nacvičovat spoustu věcí – například záchranu námořníků z havarované ponorky. Úplně první plánovanou misí ale bude přistání na blízkozemním asteroidu. Hydronaut zastoupí kosmickou loď a vesmírné podmínky nahradí... Slapská přehrada!

Simulace bude trvat přibližně týden, během kterého tříčlenná posádka prožije úplnou iluzi cesty vesmírem. Ke skutečnému „přistání“ ale nedojde. Po tři dny bude Hydronaut 03 pomalu metr po metru „šplhat“ po ocelovém laně ke dnu na nejhlubším místě Slapské přehrady. Třetí den se zastaví právě tak vysoko nade dnem, aby z něj bylo možné vystoupit „na asteroid“ v potápěčských oblecích představujících kosmické skafandry.

Posádka zmapuje povrch pod Hydronautem a vybere místo pro geologický vrt úplně stejně, jako by to udělali skuteční astronauti na povrchu skutečného asteroidu. Odeberou vzorky a pak už je čeká jen třídenní výstup zpátky k hladině.

Vypadá to jako hra, ale je to velmi vážná hra. Členové posádky Hydronauta se totiž stanou lidskými pokusnými králíky.  Po celou dobu „letu“ budou zkoumáni lékaři i psychology, kteří doufají, že osamění v hlubinách dokáže dostatečně věrně napodobit samotu vesmírného prostoru. Nezbývá než popřát: Zdar a tlak!

 

 

Kousky planetky dopadly na Zemi

Kousky planetky dopadly na Zemi

Polapený asteroid

Polapený asteroid

Google a režisér Avataru chtějí nerosty z vesmíru

Google a režisér Avataru chtějí nerosty z vesmíru

Klíčová slova:
vesmir, asteroid, slapy, hydronaut, trenink
 

Články odjinud