WISA Woodsat: První družice ze dřeva nebo ptačí budka se selfie tyčí?

WISA Woodsat: První družice ze dřeva nebo ptačí budka se selfie tyčí?
Sdílej
 
WISA Woodsat je první družice ze dřeva. Krychle o velikosti ptačí budky se selfie tyčí bude vystřelena do vesmíru rychlostí 28 tisíc kilometrů v hodině. Malý satelit CubeSat bude také vybaven zařízením, které umožní amatérům po celém světě zachytit signál a záběry z družice.

 

Finská firma Arctic Astronautics chce postavit CubeSat, tedy maličký satelit ve tvaru krychle o hraně 10 centimetrů a váze do necelého 1,5 kilogramu. Snadno byste ho dokázali dát do batohu. Není na tom nic zvláštního, tento speciální typ družice je v poslední době velmi populární. Na oběžnou dráhu je možné vynést jich více a snížit tak o náklady za přepravní prostor v raketě.

Vypusťte si vlastní družici: Revoluce na oběžné dráze

Vypusťte si vlastní družici: Revoluce na oběžné dráze

Dřevěná kostka WISA Woodsat

Uvnitř každého CubeSatu najdeme obvykle několik jednoduchých experimentů. Pokud pro ně jedna krychle nestačí, nevadí. Některé CubeSaty jsou složené ze dvou, tří nebo dokonce šesti. Arctic Astronautics chce pro stavbu svého CubeSatu s názvem WISA Woodsat využít poněkud netradiční materiál – dřevo. Firma už s CubeSaty nějaké zkušenosti má. Prodává modely CubeSatů pro vzdělávací a školicí účely. Nejde tedy o úplné laiky. Tahle mise by však byla výzvou i pro zkušené vesmírné stavitele!

Prototyp družice Woodstat letěl balonem do stratosféry •  Arctic Astronautics, Scott Andrews

Bříza na oběžné dráze

Základní materiál pro WISA Woodsat pochází z břízy. Jde o normální typ dřeva, který si může koupit každý kutil. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že běžný kus dřeva je pro vesmírné použití příliš vlhký, takže se musí vysušit v tepelně vakuové komoře. Následně se na dřevo natáhne velmi tenká vrstvička oxidu hlinitého, aby se ve vesmírném prostředí ze dřeva neuvolňoval jakýkoliv plyn. Vrstvička bude také chránit povrch před působením atomárního kyslíku, který se vyskytuje na oběžné dráze a mohl by materiál poškodit. Jedinými nedřevěnými vnějšími částmi Woodsatu jsou rohové hliníkové kolejnice používané pro vypuštění do vesmíru a kovová selfie tyč – selfiečko musí být!

Družice během zavádění WISA Woodsat •  Arctic Astronautics, Scott Andrews

Dřevěnou družici pohlídají kamery

Kromě kamery na selfie tyči bude na palubě ještě jedna další kamera. Týmu to umožní sledovat, jak se povrch družice mění ve vesmírném prostředí. Woodsat bude napájen devíti malými solárními články. Bude také vybaven zařízením, které umožní amatérům po celém světě zachytit signál a záběry z družice. Bude k tomu stačit pozemní stanice za 250 Kč.

Arctic Astronautics spolupracuje na misi s Evropskou kosmickou agenturou (ESA). Odborníci družici před letem otestují a za odměnu dostanou na palubě místo pro své experimenty. První testovací let proběhl už roku 2017. Předchozí verze Woodsatu se tehdy podívala do stratosféry za pomoci balonu. Aktuální verze vynese na oběžnou dráhu raketa Electron od společnosti Rocket Lab, a to už letos v listopadu.

Studeni při testování CubeSatu •  Arctic Astronautics, Scott Andrews

Experimenty ESA

Jedním z experimentů ESA bude LED dioda a fototranzitor, který bude měřit, zda dioda svítí. Primitivní experiment otestuje použití nového elektricky vodivého plastového materiálu vyrobeného 3D tiskem, který by mohl připravit půdu pro možný budoucí 3D tisk napájecích a datových kabelů přímo ve vesmíru.

Druhým experimentem je mikrováha z křemenného krystalu, která slouží jako vysoce citlivý nástroj pro sledování kontaminace a měří veškeré usazeniny v rozsahu nanogramů pocházející z palubní elektroniky i samotných dřevěných povrchů.

Na palubě bude také senzor dánské společnosti Sens4 pro měření tlaku uvnitř družice, což je důležité pro zapnutí vysokofrekvenčních antén, protože malé množství molekul by je mohlo poškodit.

ESA vybírá nové astronauty. Na let k Měsíci se mohou dostat i Češi

ESA vybírá nové astronauty. Na let k Měsíci se mohou dostat i Češi

Nova-C na Měsíci: Sonda s českým přístrojem

Nova-C na Měsíci: Sonda s českým přístrojem

13 vesmírných stopařů. Obří raketa vezme k Měsíci průzkumné sondy

13 vesmírných stopařů. Obří raketa vezme k Měsíci průzkumné sondy

 

Články odjinud