Obří Airbus A380 byl oficiálně představen

Sdílej
 
V úterý bylo ve francouzském Toulouse představeno největší dopravní letadlo světa - Airbus A380. Tento obr, který rozměry, počtem cestujících, ale i doletem překonává dosavadního rekordmana Boeing 747, by měl uskutečnit první zkušební lety ještě letos na jaře, v příštím roce se již počítá s jeho komerčním využitím na dlouhých tratích.

Za učasti několika předsedů vlád a prezidentů evropských zemí byl v úterý ve francouzském Toulouse představen největší dopravní letoun světa - Airbus A380. Vývoj tohoto letadla stál nakonec kolem dvanácti miliard eur, již dnes však má výrobce závazné objednávky na 149 letounů od čtrnácti aerolinek. Aby se vrátili náklady, je třeba prodat asi 250 Airbusů A380, to by se podle optimistických odhadů mělo podařit v nadcházejícíh několika letech. První stroj převezmou podle plánu Singapurské aerolinky v roce 2006.


Foto
Foto
A380 je o 15 metrů širší, 4 metry vyšší a 2 metry delší než konkurenční Boeing 747, těžší je o 118 tun. Letadlo je ve svém vnitřním uspořádání značně variabilní - ve své základní verzi pojme 555 cestujících, především pro charterové linky je také připravena varianta s maximálně 853 místy. Společnost Virgin Atlantic britského miliardáře a dobrodruha Richard Bransona dokonce uvažuje o speciálním, vysoce luxusním uspořádání A380, kde by neměla chybět dvojlůžka, kasino nebo posilovna.

Ny výrobě se podílejí především francouzské, britské, německé a španělské společnosti, jedním z dodavatelů je ale také česká firma Letov, která dodává dveře horní paluby pro cestující.

 

Články odjinud