Zajímáte se o ekologii? Měli byste!

Zajímáte se o ekologii? Měli byste!
Sdílej
 
Ekologie a udržitelnost patří k nejskloňovanějším pojmům současné doby. To je samozřejmě dobře. Planeta totiž volá o pomoc, kterou aktuálně potřebuje. Zamoření oceánů plasty je enormní. Stejně jako úbytek amazonských pralesů. Dalším problémem je globální oteplování a s ním související tání ledovců. Planeta se rok od roku ohřívá, Evropa prý vůbec nejrychleji.

Bezbolestné řešení neexistuje

Některé oblasti v Africe už jsou neobyvatelné a potýkají se s nedostatkem potravin i vody. Následkem je migrace jejích obyvatel do pohostinnějších oblastí. I ty ovšem v dohledné době skončí stejně. Co s tím? Odpověď na tuto otázku není vůbec jednoduchá a řešení ekologických problémů rozhodně nebudou bezbolestná.

Energetika a průmysl

Výše zmíněné problémy vyžadují komplexní a především společná řešení na nadnárodních úrovních. Problémem je, že ne všechny země jsou k nim stejně otevřené. Přitom se jedná o ty největší světové znečišťovatele. Největší nebezpečí pro ekologii stále představuje energetika a průmysl.

Chovejte se ekologicky

Svou troškou do mlýna ale může přispět každý z nás. Třeba tím, že se o ekologii a udržitelnost bude více zajímat. Nečíst pouze známé deníky a servery, ale i ty ekologicky zaměřené (například server Ecoista). Kdo totiž o ekologii něco ví, se ekologicky i začne chovat.

Evropský green deal

Dobrou zprávou je, že společnost je ekologickým otázkám obecně pozitivně nakloněná. Ekologické chování by se dalo nazvat i módou. Spousta lidí už třídí odpad, zajímá se o ekologické bydlení. Velmi aktivní je v řešení ekologických otázek Evropa. Její Green Deal momentálně vzbuzující rozporuplné emoce. Už od roku 2035 se počítá se zákazem výroby automobilů se spalovacími motory, které by měly nahradit elektromobily. U nich je ale pořád spousta neznámých. Otázka, co tedy vůbec bude, zatím ale nemá odpověď.

 

Články odjinud