Jak sladit plakát s vybavením pokoje

Jak sladit plakát s vybavením pokoje
Sdílej
 
Vybrat si správný plakát není nikdy jednoduché – tedy pokud se nechcete spoléhat na levné kousky z časopisů. Ty sice na chvíli potěší, ale jejich kvalita není nic moc – příliš dlouho tedy nevydrží a bohužel ani zvolený motiv obvykle nevypadá nijak zvlášť pěkně.

Ovšem ve chvíli, kdy zabrousíte do sekce profi plakátů třeba na internetu nebo ve specializovaném obchodě, se můžete těšit na opravdu perfektní kousky a skvělý zážitek. I tak je však nutné dbát na to, aby vše ladilo s vybavením pokoje – jinak bude finální výsledek docela jiný, než byste nejspíš čekali.

Aby hudební plakát dobře vypadal  

Pro začátek je třeba si rozmyslet, na jaké pozadí se bude plakát hodit. Jestliže je ve hře nějaký opravdu abstraktní mix barev a tvarů (což u současných kapel není nic výjimečného), pak je nutné, aby měl odstup od jakýchkoliv jiných dekorací a působil tak maximálně solitérně. Jinými slovy – pokud ho oblepíte jinými podobně laděnými kousky, dostanete na zdi spíš jeden velký chaos – a nikoli poctu oblíbené skupině.

Ideálním pozadím je samozřejmě bílá stěna. Ovšem ke slovu mohou přijít takové barvy jako je světle modrá, světle zelená, béžová, šedá broskvová apod. Pokud zeď tak vymalována není a nachází se na ní například vzorovaná tapeta, pak je možné ještě plakát nalepit do rámečku v jedné z výše uvedený barev. Postačí i jednobarevná čtvrtka slepená do požadovaného tvaru. Je to pár minut práce navíc, ale výsledek rozhodně stojí za to.

Foto:  myloview.cz

Plakáty hudebních skupin jako obrazy  

Jen málokdo má na zdi jeden jediný plakát se svou oblíbenou skupinou. Naopak. Většinou se vzájemně doplňuje více žánrů a možností. Aby však na zdi vše maximálně vyniklo, je nutné každý plakát na zeď připevnit tak, aby skvěle ladil s těmi okolními.

Základním pravidlem je výška očí. Hlavní motiv tak musí být na zdi umístěn tak, aby se při přistoupení ke stěně nacházel ve výšce vašich očí nebo jen o trochu výše. To zabrání tomu, abyste se na plakát museli dívat například skrz zákon hlavy, což není pohodlné ani praktické. Neužijete si ho potom tolik, jak by bylo možné. A to platí jak pro jednoduché dětské plakáty na zeď, tak i pro ty pokročilejší.

Plakát hudební skupiny v obývacím pokoji •  myloview.cz

Plakát na zeď a jak ho připevnit  

S konkrétním motivem vám radit nebudeme, to záleží jen a výhradně na vašich preferencích. Ovšem jeho připevnění – to už je něco docela jiného. Nejrůznějším návodům na téma „jak přidělat plakát na zeď“ dominuje jednoznačně oboustranná lepicí páska. A není divu, její použití je snadné a přesné. Nejdříve ji nalepíte tam, kde byste chtěli plakát mít, a potom odtrhnete její horní stranu a na druhý lepivý pruh přilepíte papír zadní strany plakátu.

Na první pohled není nic vidět a vše tak působí maximálně profesionálně. Problémem může být jedině přilnavost tohoto pomocníka. Pokud už totiž mají vaše stěny trochu starší omítku, může se stát, že po odlepení lepicí pásky vám na zdi zůstane barevný pruh, zasahující až do spodního podkladu. A to byste jistě nechtěli. A jaké jsou tedy další možnosti?

Pomůže i šikovný rám  

Váš hudební plakát však může získat i profesionálnější vzhled. Není nutné hned kupovat speciální rám, který by často vyšel mnohem dráž než samotný plakát. Na trhu totiž existují i speciální lišty. Další možností je také lepivá bílá hmota, jež bývá k sehnání například v hračkářství. Papír poměrně dobře přidrží a na stěnách nikdy nezanechává mastné fleky.

Hudební plakát jazz v obývacím pokoji •  myloview.cz

Její největší nevýhodou je to, že časem vysychá, takže budete muset čas od času některé části své dekorace přilepit znovu. Bohužel nechrání vaše plakáty hudebních skupin v rozích nebo po okrajích, takže se mohou snadno potrhat. A to už následně jen tak jednoduše nespravíte. Poslední možností je použití kusu filcu nebo starého koberce. Ten stačí pověsit na zeď a plakáty do něj upevňovat špendlíky. Můžete si tak dekoraci svého pokoje kdykoliv vyměnit, aniž by vaše aktivita zanechala jakékoli negativní změny na stěnách. Stěny pokoje tak mohou vždy odpovídat vašemu hudebnímu vkusu, což vám většina kamarádů bude rozhodně závidět.

 

Články odjinud