Pozor na levý hák! Pravá ruka klokana je levá

Pozor na levý hák! Pravá ruka klokana je levá
Sdílej
 
Primáti včetně člověka používají k nejrůznějším činnostem přední končetiny - ruce. Tou hlavní „pracovní“, kterou mají šikovnější, je téměř bez výjimky pravá. Kdyby klokaní děti chodily do školy, učitelé by se nestačili divit. Všichni žáčci by totiž bez výjimky brali pero do levé tlapky.

 

Jen nepatrné procento lidí se rodí s opačnou preferencí a dává přednost levé ruce. I když se to dnes nepovažuje za něco špatného, problémům se leváci občas nevyhnou: Většina běžných nástrojů a pomůcek se vyrábí pro praváky. Jen málo výrobců má ve svém sortimentu nástroje (třeba obyčejné nůžky) určené pro práci levou rukou.

Těžký život v buši: Místo kopytníků klokani

Těžký život v buši: Místo kopytníků klokani

Levorukost u zvířat

Leváci teď ale mohou pociťovat velké zadostiučinění – existují zvířata, u kterých je levorukost úplně normální. Jsou to ty druhy klokanů, které se stejně jako lidé pohybují převážně po zadních končetinách.

Své přední packy přitom klokani používají stejně jako lidé ruce: drbou se jimi a upravují si srst, trhají listí, manipulují s potravou a podávají si jimi sousta do úst. Jeden velký rozdíl tu ale je: Klokani nedávají přednost pravé tlapce, ale téměř bez výjimky „pracují“ levou.

Klokaní ruce

Mohlo by jít o naučené chování, které se v určité skupině zvířat předává z generace na generaci? Aby vědci tuto možnost vyloučili, sledovali divoké klokany na řadě od sebe vzdálených míst.

Klokani jsou vedle primátů první savci, kteří upřednostňují jednu „ruku“ •  Profimedia.cz

Výsledky jejich pozorování jsou jasné: Klokani jsou vedle primátů první savci, kteří upřednostňují jednu „ruku“. Snad ještě zajímavější je ale objev, že používání levé či pravé ruky z velké části závisí na tom, v jakém postoji se klokan zrovna nachází.

Mazlíčci 2.0: S klokanem na vodítku

Mazlíčci 2.0: S klokanem na vodítku

Rudý, velký a rudokrký

Po dvou chodí tři druhy velkých klokanů: klokan rudý (Macropus rufus), obrovský (M. giganteus) a rudokrký (M. rufogriseus). Všechny tři druhy se přitom chovají jako jednoznační leváci a používají výhradně levou „ruku“.

Pokud se ale tito klokani spustí na všechny čtyři, začnou používat obě přední končetiny. Ovšem každou jinak. Levá slouží k jemnější práci - třeba k podrbání se, trhání listů a podávání si potravy do tlamy. Pravá packa pak slouží k hrubším činnostem, u nichž je třeba vyvinout větší sílu. 

Klokan rudý se chová jako jednoznačný levák a používá levou „ruku" •  iStock

Levá i pravá

Podobný výsledek mělo i pozorování stromového klokana Goodfellowova (Dendrolagus goodfellowi). Občas slézá i na zem a umí se živit v postoji na dvou i na čtyřech končetinách. Pokud stojí na dvou, dává přednost levé pacce.

Při pohybu na všech čtyřech ale obě „ruce“ zaměstnává stejně. Snad je to tím, že při pohybu ve větvích potřebuje mít obě přední končetiny stejně obratné a stejně silné. Být levák či pravák by tedy pro něj bylo spíš nevýhodou.

Chcete se o kokanech dozvědět více? Kupte si nové ABC  - zde -, kde najdete článek o tom, že klokan dokáže požádat člověka o pomoc stejně dobře jako pes

Koala umí šplhat i skákat jako opice, ale smrtícím plamenům neunikne

Koala umí šplhat i skákat jako opice, ale smrtícím plamenům neunikne

Roboklokan: Hopsá jako živý!

Roboklokan: Hopsá jako živý!

Neobvyklí strážci: Myši pod ochranou dingů

Neobvyklí strážci: Myši pod ochranou dingů

 

Články odjinud