Terakotová armáda

Terakotová armáda
Sdílej
 
Od 13. května bude pražská Lucerna čínským výsostným územím. Světově známí válečníci z hrobu prvního čínského císaře - Čchin Š‘-chuang-tia - budou poprvé vystaveni v České republice.


Jedná se o mistrně vyrobené čínské napodobeniny nálezů z hrobky prvního čínského císaře, včetně jeho válečníků.
V roce 2002 zrealizovali Ralph Grüneberger a Burkard Pfrenzinger svou společnou vizi - totiž přenést dojmy a pocity z jednoho z největších archeologických objevů dvacátého století do Evropy.

Ve starověkých pecích podle původních "receptů" nechali oba iniciátoři výstavy zhotovit 180 postav terakotových vojáků v původní velikosti, včetně pěchoty, generálů, nižších důstojníků, lučištníků a koní. Dalších 1000 vojáků v bojové formaci bylo vyhotoveno v měřítku 1:10.


Exponáty budou k vidění na obrovské výstavní ploše spolu s velkými barevnými tabulemi, ze kterých se návštěvníci dozvědí informace o životě v Číně v průběhu posledních dvou tisíc let a o legendách, kterými je opředena samotná gigantická hrobka.
V Evropě měla výstava premiéru v roce 2002 ve Frankfurtu, odtud se stěhovala přes Mnichov, Mannhein, Bonn, Düsseldorf, Hamburg, Berlín, Norimberk a Stuttgart do Bad Kissingenu. Poté se armáda přesunula do Vídně a nyní zakotví v Praze.

KDY: od 13. 5. 2009
KDE: PRAHA - LUCERNA, VELKÝ SÁL
WEB:

(www.terakotovaarmada.cz/)