ABC dinosaurů: Jeholosaurus na pozoru před dravci

ABC dinosaurů: Jeholosaurus na pozoru před dravci
Sdílej
 
Encyklopedie ABC dinosaurů představuje dalšího pravěkého dinosaura. Jeholosaurus by nám na první pohled nepřipadal tak zajímavý jako třeba Tyrannosaurus Rex nebo Triceratops, ale malý býložravý ornitopod má něco do sebe.

V ábíčku vychází na pokračování encyklopedie ABC dinosaurů. Jednotlivé listy můžeš z časopisu vyjmout, seřadit si je do šanonu a vytvořit si vlastní jedinečný atlas pravěkých ještěrů. Kromě vědeckých informací nechybí ani dobrodružné představy o životě dinosaurů z deníku českého objevitele, vynálezce, spisovatele a cestovatele v čase Věnceslava Brábka.

ABC dinosaurů:

Jeholosaurus

Jeholosaurus by nám na první pohled nepřipadal tak zajímavý jako třeba Tyrannosaurus Rex nebo Triceratops. Malý býložravý ornitopod z čínské provincie Liao-ning měl ale něco do sebe. Nevíme s jistotou, jak byli tito po dvou běhající dinosauři velcí, protože známe pouze mláďata a nedospělé jedince s délkou kostry od 16 do 71 cm. I největší z objevených jeholosaurů měl lebku dlouhou jen 6,3 cm, tedy asi jako malíček dospělého člověka.

Encyklopedie ABC dinosaurů v časopisu ABC •  ABC

Je jasné, že se jeholosauři museli mít na pozoru před dravci, a to i malými. Záchranu jim nejspíš skýtala schopnost rychlého běhu a zároveň i jistá pravděpodobnost, že si nejspíš dokázali hloubit podzemní nory, ve kterých se ukrývali a snad v nich i dlouhodobě přebývali. Podle nedávno zveřejněného výzkumu také velmi rychle rostli a dospívali, a to již ve věku 2 let.

Jeholosaurus shangyuanensis

Délka: až přibližně 80 cm

Hmotnost: 2,3 kg

Kdy žili: před přibližně 125 miliony let

Celé vědecké jméno zní Jeholosaurus shangyuanensis. Rodové jméno znamená v překladu „ještěr z Jeholu“ – Jehol je historické označení pro dnešní provincii Liao-ning. Druhové jméno pak odkazuje k oblasti Šang-jüan (anglicky Shangyuan) kde byl nález učiněn. Fosilie tohoto dinosaura byly formálně popsány v roce 2000 a pocházejí ze sedimentů geologického souvrství Yixian, jejich stáří bylo odhadnuto na 125 až 126 milionů let.

Do Jeholské bioty můžeme počítat i vývojově primitivní savce •  Profimedia.cz

Malí ptakopánví jeholosauři zde byli kdysi pohřbeni při ohromné sopečné erupci, která nejspíš pokryla sopečným popelem všechno v okolí 80 až 100 kilometrů! Dokládají to mohutné vrstvy říčních pískovců střídající se s vrstvami sopečného tufu. Příbuznými rody dinosaurů jsou například evropský Hypsilophodon nebo severoamerický Thescelosaurus.

Z deníku Věnceslava Brábka:

Věnceslav Brábek, prosím. Objevitel, vynálezce, spisovatel a cestovatel v čase. To jsem já. Váženým čtenářům ABC předkládám své deníkové zápisky o životě dinosaurů, jak jsem ho při svých cestách časem zaznamenal.

Kdo je Brábek?

Ve jménu Brábkově: Cesty do druhohor

Ve jménu Brábkově: Cesty do druhohor

Na stráži

Když jsem při svých cestách časem poprvé navštívil Jeholskou biotu, tedy ekosystémy na severovýchodě dnešní Číny v době před 125 miliony let, nemohl jsem si samozřejmě nechat ujít pozorování samotného jmenovce těchto ekosystémů – na první pohled nenápadného jeholosaura.

Po nějaké době jsem ze své pozorovatelny na vrchu nezalesněného kopce pozoroval dalekohledem trojici těchto zelenavě zbarvených býložravců o velikosti bažanta, jak ukusují listy nízkých keřů a barevně splývají s okolím. I když byli pro své okolí téměř neviditelní, jeden z nich vždy držel stráž a bedlivě se rozhlížel. A to taky naši trojici ještě nedospělých jeholosaurů nejspíš zachránilo před jistou smrtí – jeden z nich náhle vydal krátké zapištění, načež se všichni okamžitě rozprchli.

Jeholosauři by nám připadali jako hodně zvláštní nelétaví ptáci •  Jan Sovák

Jen o chvilku později se na okraji lesa objevil mladý Dilong paradoxus – asi dva metry dlouhý opeřený dravec s mohutnými čelistmi plnými velkých zubů. Zachvěl jsem se blahem, dilong totiž patřil mezi tyranosauroidy.

I když na to ještě moc nevypadal, o šedesát milionů let později z jemu podobných teropodů vznikne sám Tyrannosaurus rex! Teď měl ale červenavě zbarvený opeřenec smůlu. Rychlý přepad mu nevyšel a jeholosauři se po chvíli mohli o kus dál opět začít pást.

ABC Dinosauři:

Dinosauří speciál ABC: 164 stran a 1000 fotek! Nejnovější poznatky, nejzajímavější fakta a nejlepší dinosauři.

Kupuj knihu ABC speciál Dinosauři, doprava je zdarma.

První díl nové sběratelské encyklopedie ABC dinosaurů (albertosaurus) vyšel v ABC 19/2022. Starší čísla časopisu můžeš dokoupit tady. Předplať si ábíčko (zde), získaš dárek a už ti nic neunikne!

ABC dinosaurů: Hypacrosaurus skoro tak vysoký jako Tyranosaurus rex

ABC dinosaurů: Hypacrosaurus skoro tak vysoký jako Tyranosaurus rex

ABC dinosaurů: Gallimimus byl největší „pštrosí dinosaurus"

ABC dinosaurů: Gallimimus byl největší „pštrosí dinosaurus"

ABC dinosaurů: Fukuiraptor, menší ze záhadných megaraptorů

ABC dinosaurů: Fukuiraptor, menší ze záhadných megaraptorů

Autor

Vladimír Socha

 

Články odjinud