ABC dinosaurů: Pachyrhinosaurus měl tlustý nos

ABC dinosaurů: Pachyrhinosaurus měl tlustý nos
Sdílej
 
Encyklopedie ABC dinosaurů představuje pachyrhinosaura. Zvláštní jméno tohoto velkého ceratopsidního rohatého dinosaura znamená tlustonosý ještěr. Obýval severozápad současné Severní Ameriky v období pozdní křídy (asi před 74 až 68 miliony let).

V ábíčku vychází na pokračování encyklopedie ABC dinosaurů. Jednotlivé listy můžeš z časopisu vyjmout, seřadit si je do šanonu a vytvořit si vlastní jedinečný atlas pravěkých ještěrů. Kromě vědeckých informací nechybí ani dobrodružné představy o životě dinosaurů z deníku českého objevitele, vynálezce, spisovatele a cestovatele v čase Věnceslava Brábka.

ABC dinosaurů:

Pachyrhinosaurus

Pachyrhinosaurus byl úspěšný a rozšířený rod ceratopsidního (rohatého) dinosaura, obývající severozápad současné Severní Ameriky v období pozdní křídy (asi před 74 až 68 miliony let). Dnes známe tři druhy tohoto rodu, jejichž fosilie jsou od poloviny 20. století objevovány na území dnešní kanadské provincie Alberty a americké Aljašky.

Encyklopedie ABC dinosaurů: Pachyrhinosaurus •  ABC

Charakteristickým znakem ceratopsida pachyrhinosaura byl velký oblý výrůstek nad čenichem a menší mezi očima, a to na místě, kde většina jeho vývojových příbuzných měla výrazné rohy.

Pachyrinosauři byli velcí rohatí dinosauři, jejich délka mohla činit asi 6 až 8 metrů a hmotnost přesahovala 3 tuny. Výzkum různě starých jedinců dokládá, že tito dinosauři rostli zpočátku extrémně rychle, později se ale jejich růst zpomaloval a plné velikosti dosáhli asi až ve svých 20 letech.

Pachyrhinosaurus canadensis

Délka: až 8 m

Hmotnost: 3 tuny

Kdy žili: před 74–68 miliony let

První fosilie pachyrinosaura byly objeveny v letech 1945 a 1946 v sedimentech souvrství Horseshoe Canyon v kanadské Albertě. Druh Pachyrhinosaurus canadensis byl potom formálně popsán roku 1950 paleontologem Charlesem M. Sternbergem.

Dospělý jedinec pachyrinosaura mohl být dlouhý až 8 metrů •  Jan Sovák

Rodové jméno znamená „tlustonosý ještěr“ a odkazuje k neobvykle tvarovaným lebečním útvarům pachyrinosaura. Nálezů postupně přibývalo a v roce 2008 byl z Alberty formálně popsán další druh P. lakustai, známý podle 14 lebek a 3500 fosilních kostí z velkého hromadného naleziště v souvrství Wapiti.

O dalších pět let později pak byl až z daleké Aljašky popsán třetí druh P. perotorum, v tomto případě se však jednalo o jediný nedospělý exemplář, objevený v sedimentech „polárního“ souvrství Prince Creek u řeky Colville.

Z deníku Věncelsava Brábka:

Věnceslav Brábek, prosím. Objevitel, vynálezce, spisovatel a cestovatel v čase. To jsem já. Váženým čtenářům ABC předkládám své deníkové zápisky o životě dinosaurů, jak jsem je při svých cestách časem zaznamenal.

Kdo je Brábek?

Ve jménu Brábkově: Cesty do druhohor

Ve jménu Brábkově: Cesty do druhohor

Průvod v ledu a mrazu

Dobře jsem se oblékl, protože na 80. stupni severní šířky v tuto dobu mrzlo, i když 120 dní dlouhé období polární noci právě skončilo. Ze stroje času jsem vystoupil v době před 69,5 milionu let tam, kde je v současnosti sever Aljašky. Právě svítalo, ale stále byly krásně vidět chvějící se zelené stuhy polární záře.

Náhle se kolem mě přehnala smečka malých srpodrápých dromeosaurů nahánějících malého zraněného praptáka. O kousek dál prováděla dvojice opeřených troodonů krásně propracovaný námluvní tanec.

Hypotetická rekonstrukce pachyrinosaura s mohutným nasálním rohem •  Jan Sovák

Na obzoru pak byl vidět pohyb jakéhosi ohromného stáda. Musel jsem použít dalekohled, abych byl schopen určit, o jaké dinosaury se jednalo. Byli to kachnozobí edmontosauři a rohatí pachyrinosauři, jdoucí bok po boku v počtu nejméně stovek jedinců! Po krajích pochodovali velcí a silní dospělci, mláďata byla chráněna za hradbou jejich těl. Několik samců ve stádu vydávalo táhlé bučivé zvuky, kterými nejspíš dávali pokyny ostatním.

Až v tu chvíli jsem si uvědomil, že vedle obřího stáda poklidně kráčí také dvojice opeřených tyranosauridů! Byli to menší příbuzní tyranosaura, barevně splývající se sněhem, vytrvalí a velmi tišší. Tento dravec se jmenuje Nanuqtyrannus hoglundi a čeká na svoji příležitost. Ta ale nepřijde, dokud budou silní dospělí pachyrinosauři na stráži.

ABC Dinosauři:

Dinosauří speciál ABC: 164 stran a 1000 fotek! Nejnovější poznatky, nejzajímavější fakta a nejlepší dinosauři.

Kupuj knihu ABC speciál Dinosauři, doprava je zdarma.

ABC dinosaurů: Oviraptor připomínal papouška

ABC dinosaurů: Oviraptor připomínal papouška

ABC dinosaurů: Nemegtosaurus měl zuby jako kolíky

ABC dinosaurů: Nemegtosaurus měl zuby jako kolíky

ABC dinosaurů: Microraptor je nejmenší z nejmenších

ABC dinosaurů: Microraptor je nejmenší z nejmenších

Autor

Vladimír Socha

 

Články odjinud