Rohatí dinosauři

Sdílej
 

Dinosauři předvedli během svého vystoupení na světové scéně života všechny možné tvary a velikosti, jaké si jen člověk dovede představit.

V pozdní křídě, na samém konci druhohor, se na Zemi objevila skupina, jejíž příslušníci si bizarním vzhledem se svými předchůdci nijak nezadali. Byli to rohatí dinosauři (Ceratopsia) a před sedmdesáti miliony let obývali Zemi docela hojně a v mnoha druzích. Nejvíc druhů žilo na severoamerickém subkontinentu, ale mnozí se objevili i v Asii. O jejich podivném vzhledu vypovídají nalezené fosilní kostry.
Všichni rohatí dinosauři byli býložraví, chodili po čtyřech a svým zavalitým tělem připomínali nosorožce. Čelisti měli rohatí dinosauři vpředu zúžené a přeměněné v zobák, který jim sloužil ke spásání a drcení tuhé rostlinné stravy.

Pravěcí hlavouni

Nápadným a zároveň typickým znakem rohatých dinosaurů byly abnormálně velké opancéřované hlavy, které mnohdy tvořily celou třetinu těla. Vůbec největší hlavu ze všech suchozemských zvířat měl svrchnokřídový Torosaurus. Spolu s příbuzným chasmosaurem (Chasmosaurus) patřil mezi nejpodivnější zvířata druhohorního světa. Jeho tělo měřilo přes sedm metrů, ale z této délky připadla značná část na hlavu a její široký kostěný límec protažený dozadu.

Nejrohatější

Největším počtem rohů se pyšnil mírumilovný styrakosaurus. Měl šest dlouhých rohů na kostěném límci a další, nejdelší roh mu vyrůstal na čenichu. Mnohem známější je však jeho blízký příbuzný, další obr mezi rohatými dinosaury. Jméno triceratops, které znamená "třírohá tvář", dobře vystihuje jeho vzhled. Nad očima mu vyrůstaly dva dlouhé silné rohy a třetí, kratší roh měl na čenichu. Límec triceratopse byl relativně malý (ve srovnání s jinými druhy), ale tělem si tento dinosaurus nezadal s dospělým slonem.

Se štítem na hřbetě

Široké kostěné límce na lebkách rohatých dinosaurů, mnohdy protažené dlouhými rohy, chránily krk a část hřbetu těchto mírumilovných býložravců. Ve světě obrovských predátorů mělo takové "brnění" či "štít" jistě své opodstatnění. Nezapomínejme, že rohatí dinosauři žili v době tyranosaurů, tarbosaurů, allosaurů a dalších nebezpečných dravců.



Styrakosaurus

Odborné jméno: Styracosaurus albertensis
Délka: přes 5 m
Odhadovaná váha: 2,8 t
Oblast výskytu: Kanada (Alberta), USA (Montana)
Období výskytu: pozdní křída (před 75-72 miliony lety)
Potrava: nízká tuhá vegetace


Zajímavost

Stejně podivnými tvory jako rohatí dinosauři, byli "trkaví dinosauři" (Pachycephalosauria). Hlavu a mozek těchto plazů chránila 25 cm silná kost ve tvaru kopule, což mělo pravděpodobně svůj význam při vzájemných soubojích samců, kteří se podobně jako současní berani prudce sráželi hlavami proti sobě.