ABC dinosaurů: Kentrosaurus byl jako stegosaurus s ostrými bodci

ABC dinosaurů: Kentrosaurus byl jako stegosaurus s ostrými bodci
Sdílej
 
Encyklopedie ABC dinosaurů představuje dalšího pravěkého dinosaura. Kentrosaurus je nejzajímavější bratranec legendárního stegosaura. Jeho hřbetní desky byly trochu špičatější a v zadní části hřbetu i na ocase se dokonce měnily v jakési kostěné bodce.

V ábíčku vychází na pokračování encyklopedie ABC dinosaurů. Jednotlivé listy můžeš z časopisu vyjmout, seřadit si je do šanonu a vytvořit si vlastní jedinečný atlas pravěkých ještěrů. Kromě vědeckých informací nechybí ani dobrodružné představy o životě dinosaurů z deníku českého objevitele, vynálezce, spisovatele a cestovatele v čase Věnceslava Brábka.

ABC dinosaurů:

Kentrosaurus

Stegosaurus je velmi dobře známý dinosaurus, měl ale spoustu příbuzných, o kterých už se tolik neví. Jedním z těch nejzajímavějších je nepochybně africký Kentrosaurus, žijící ve stejné době jako jeho severoamerický „bratránek“ (na konci období jury, asi před 152 miliony let). Kentrosauři měli hřbetní desky trochu špičatější než stegosauři, v zadní části hřbetu a na ocase se dokonce měnily v jakési kostěné bodce, které jsou jinak známou zbraní spíše jen na konci ocasu stegosauridů.

Encyklopedie ABC dinosaurů pokračuje v ábíčku •  ABC

Kentrosaurus byl sice menší než plně vzrostlí stegosauři, s délkou kolem 4,5 metru a hmotností až 1600 kilogramů (asi jako velký osobní automobil) však byli i tito obyvatelé dávného území dnešní Tanzanie velkými a obávanými protivníky. Útočícího dravce totiž dokázali se smrtící silou švihnout kostěnými hroty na konci svého ocasu.

Kentrosaurus aethiopicus

Délka: 4,5 metru

Hmotnost: 1,6 tuny

Kdy žili: před přibližně 125 miliony let

Kentrosaurus aethiopicus byl formálně popsán v roce 1915 německým paleontologem Edwinem Hennigem. Množství fosilií kentrosaurů objevily německé expedice do oblasti východní Afriky (lokalita Tendaguru v Tanzanii) v letech 1909 až 1912, když tu Němci měli kolonii zvanou Německá východní Afrika.

Porovnání velikosti kentrosaura s velikostí člověka •  iStock.com, Wikipedia

Kentrosauři měli poměrně malou hlavu, robustní tělo na čtyřech silných nohách a mohutný ocas s bodci sloužícími jako obranná zbraň. Výpočty ukázaly, že konec ocasu se mohl při švihu pohybovat rychlostí nad 50 km/h, a to v oblouku o 180 stupních. Při postoji na všech čtyřech dosáhli kentrosauři na listy ve výšce asi 1,7 metru, podle některých paleontologů (jako je Robert T. Bakker) se ale dokázali vztyčit jen na zadní a pást se přitom ve výšce až 3,3 metru nad zemí.

Z deníku Věnceslava Brábka:

Věnceslav Brábek, prosím. Objevitel, vynálezce, spisovatel a cestovatel v čase. To jsem já. Váženým čtenářům ABC předkládám své deníkové zápisky o životě dinosaurů, jak jsem ho při svých cestách časem zaznamenal.

Kdo je Brábek?

Ve jménu Brábkově: Cesty do druhohor

Ve jménu Brábkově: Cesty do druhohor

Pod africkou sopkou

Neměl jsem z toho dobrý pocit. Ručička se zastavila na 151,9 milionu let před současností a já se najednou ocitl v tropické krajině se zuřícím vulkánem v pozadí. Už jsem se chtěl vrátit v čase zpět, když něco světlého upoutalo moji pozornost. Přikrčil jsem se a za chvíli už jsem toho dinosaura viděl jasně – štíhlé hřbetní desky, bodci pokrytý ocas, malá hlava se zobákovitými čelistmi. No jasně, v Tendaguru byl jen jeden zástupce obrněných stegosaurů – kentrosaurus! V překladu „ještěr s bodlinami“. A tomuto jménu dělal čest.

Stegosauridi jsou oblíbenými dinosaury i u široké veřejnosti •  iStock.com, Wikipedia

Sopka v pozadí zuřila, s duněním chrlila popel a prach. Nebylo už moc času, ale ještě jsem si chtěl kentrosaura lépe prohlédnout. Byla to asi samička, při sotva čtyřmetrové délce a půltunové hmotnosti menší než vzrostlí samci. Zuřící sopky za sebou si vůbec nevšímala – byly neustálou součástí jejího ekosystému a navíc kentrosauři ani neměli dostatečně vyvinutý mozek, aby se takovými věcmi trápili.

To ale neznamená, že byli neúspěšní! Žili tu několik milionů let, déle než zatím existuje náš biologický rod. Tato samice chápala jednoduchou pravdu, že buď ekologickou katastrofu přežije nebo ne. Já jsem ale přežít chtěl, a tak jsem raději návštěvu pozdně jurské Tanzanie rychle zakončil!

ABC Dinosauři:

Dinosauří speciál ABC: 164 stran a 1000 fotek! Nejnovější poznatky, nejzajímavější fakta a nejlepší dinosauři.

Kupuj knihu ABC speciál Dinosauři, doprava je zdarma.

První díl nové sběratelské encyklopedie ABC dinosaurů (albertosaurus) vyšel v ABC 19/2022. Starší čísla časopisu můžeš dokoupit tady. Předplať si ábíčko (zde), získaš dárek a už ti nic neunikne!

ABC dinosaurů: Jeholosaurus na pozoru před dravci

ABC dinosaurů: Jeholosaurus na pozoru před dravci

ABC dinosaurů: Hypacrosaurus skoro tak vysoký jako Tyranosaurus rex

ABC dinosaurů: Hypacrosaurus skoro tak vysoký jako Tyranosaurus rex

ABC dinosaurů: Gallimimus byl největší „pštrosí dinosaurus"

ABC dinosaurů: Gallimimus byl největší „pštrosí dinosaurus"

Autor

Vladimír Socha

 

Články odjinud