ABC dinosaurů: Albertosaurus

ABC dinosaurů: Albertosaurus
Sdílej
 
Encyklopedie ABC dinosaurů představuje prvního pravěkého ještěra. Albertosaurus sarcophagus (v doslovném překladu „masožravý ještěr z Alberty“) byl obří dravý dinosaurus z čeledi Tyrannosauridae. Je příbuzným mnohem slavnějšího druhu Tyrannosaurus rex.

V ábíčku vychází na pokračování encyklopedie ABC dinosaurů. Jednotlivé listy můžeš z časopisu vyjmout, seřadit si je do šanonu a vytvořit si vlastní jedinečný atlas pravěkých ještěrů. Kromě vědeckých informací nechybí ani dobrodružné představy o životě dinosaurů z deníku českého objevitele, vynálezce, spisovatele a cestovatele v čase Věnceslava Brábka.

ABC dinosaurů:

Albertosaurus sarcophagus

Albertosaurus sarcophagus (v doslovném překladu „masožravý ještěr z Alberty“) byl obří dravý dinosaurus z čeledi Tyrannosauridae, žijící na území dnešní kanadské provincie Alberty v období pozdní křídy. Jeho fosilní pozůstatky byly objeveny v roce 1884, vědecky byl pak popsán o 21 let později, a to ve stejné vědecké práci spolu se svým větším a mnohem slavnějším příbuzným druhu Tyrannosaurus rex.

Encyklopedie ABC: Albertosaurus •  ABC

Albertosauři byli celkově lehčeji stavění, dokázali patrně rychleji běhat a podle objevů z lokality zvané Dry Island nejspíš část života trávili ve větších skupinách. Zda však aktivně lovili kořist ve smečkách, to s jistotou nevíme – mohlo se jednat například o přírodní past, kde zahynulo najednou až 26 jedinců tohoto druhu.

Výzkumy také ukázali, že albertosauři dokázali kráčet (ne běžet!) rychlostí až 21 km/h a stisk jejich čelistí měl sílu kolem 3400 newtonů (asi 4krát více než u člověka). Albertosauři byli evolučními „bratránky“ slavnějších tyranosaurů, ale patřili do jiné podčeledi tyranosauridů, kterou nazýváme Albertosaurinae, zatímco tyranosauři spadali do podčeledi Tyrannosaurinae.

Albertosaurus sarcophagus

Délka: 8-10 metrů

Hmotnost: 2,5 tuny

Kdy žili: před 72 až 69 miliony let

Kde žili: Fosilie albertosaurů jsou známé z kanadské provincie Alberta, která dala dinosaurovi jméno.

Vlevo Věnceslav Brábek. Vpravo albetosaurus útočící na obrněného anodontosaura •  Jan Sovák

Z deníku Věnceslava Brábka:

Brábek. Věnceslav Brábek, prosím. Objevitel, vynálezce, spisovatel a cestovatel v čase. To jsem já. Váženým čtenářům ABC předkládám své deníkové zápisky o životě dinosaurů, jak jsem ho při svých cestách časem viděl a zaznamenal.

Tři albertosauři

Od rána byli neklidní. Něco se jim nezdálo. Roztěkaně pozorovali břehy vyschlé řeky. Běžně se tito dravci nespojovali do větších skupin, vlna veder a sucha je ale přiměla lovit společně. V tuto chvíli měli zálusk na dva rohaté anchiceratopse - matku a mládě. Dospělý rohatec byl nebezpečný, ale mládě před nimi všemi neuhlídá.

Během několika sekund se albertosauři hnali přes vyschlé koryto rychlostí přes 40 km/h. Nechtěli dvojici rohatých dinosaurů dohnat, jen je vylekat a přimět k panickému útěku. Pak už bude stačit málo a do mláděte zatnou své zuby. Už se jim skoro podařilo malého anchiceratopse popadnout do tlamy, když se odkudsi zpoza nich ozval dunivý zvuk.

Velcí draví dinosauři možná lovili v početných smečkách •  Jan Sovák

Všechna zvířata se zastavila a nervózně nasávala vzduch do nozder. Vycítili, že se odkudsi blíží velké nebezpečí. Záplavová nížina nedaleko pobřeží vnitrozemského moře byla vlastně obří říční deltou, do níž se při vytrvalých deštích vlévalo ohromné množství vody, která nyní jako burácející proud s hřmotem zaplavovala celé okolí.

Obří teropodní dinosauři neměli proti kalné vodní mase šanci. Několik hodin poté, co je strhl proud zpěněné vody, ležela mrtvá těla albertosaurů hluboko pod nánosy jemného bahna. Nevěděli, že za několik desítek milionů let jejich skvěle dochované fosilie odhalí paleontologové. Co se stalo s ancchiceratopsy? Tak na to už odpovědi nemám.

ABC Dinosauři:

Dinosauří speciál ABC: 164 stran a 1000 fotek! Nejnovější poznatky, nejzajímavější fakta a nejlepší dinosauři.

Kupuj knihu ABC speciál Dinosauři, doprava je zdarma.

První díl nové sběratelské encyklopedie ABC dinosaurů (albertosaurus) vyšel v ABC 19/2022. Starší čísla časopisu můžeš dokoupit tady. Předplať si ábíčko (zde), získaš dárek a už ti nic neunikne!

ABC dinosaurů - další díly sěratelské encyklopedie:

ABC dinosaurů: Byronosaurus

ABC dinosaurů: Byronosaurus

ABC dinosaurů: Conchoraptor

ABC dinosaurů: Conchoraptor

ABC dinosaurů: Sauropod diplodocus byl jedním z nejdelších

ABC dinosaurů: Sauropod diplodocus byl jedním z nejdelších

Autor

Vladimír Socha

 

Články odjinud