ABC dinosaurů: Lambeosaurus vážil i přes 3 tuny

ABC dinosaurů: Lambeosaurus vážil i přes 3 tuny
Sdílej
 
Encyklopedie ABC dinosaurů představuje dalšího pravěkého dinosaura. Lambeosaurus patřil k neškodným býložravcům. I když byl spíše jen středně velkým kachnozobým dinosaurem, dosahoval délky téměř osm metrů a mohl vážit i přes 3 tuny. 

V ábíčku vychází na pokračování encyklopedie ABC dinosaurů. Jednotlivé listy můžeš z časopisu vyjmout, seřadit si je do šanonu a vytvořit si vlastní jedinečný atlas pravěkých ještěrů. Kromě vědeckých informací nechybí ani dobrodružné představy o životě dinosaurů z deníku českého objevitele, vynálezce, spisovatele a cestovatele v čase Věnceslava Brábka.

ABC dinosaurů:

Lambeosaurus

V době před 75 miliony lety se po území současné jižní Kanady, západní části Spojených států amerických a dokonce i severního Mexika pohybovala stáda nápadně vyhlížejícího kachnozobého dinosaura s přilbovitým až „sekyrkovitým“ hřebínkem na hlavě.

První fosilie lambeosaurů byly objeveny už na začátku 20. století •  Profimedia.cz

Lambeosaurus, jak byl tento dinosaurus přesně před stoletím pojmenován, patřil k neškodným býložravcům, spásajícím vegetaci až do výšky kolem 4 metrů nad zemí. I když byl spíše jen středně velkým kachnozobým dinosaurem, dosahoval délky téměř osm metrů a mohl vážit i přes 3 tuny.

Fosilní lebky lambeosaurů dokládají, že měli dobrý zrak a byli aktivní zejména přes den. Také jejich sluch byl nejspíš velmi dobře vyvinutý.

Lambeosaurus lambei

Délka: až 15 metrů Výška: 2 metry

Hmotnost: až 3 tuny

Kdy žili: před 75 miliony lety

V roce 1923 byl z kanadské provincie Alberta formálně popsán druh Lambeosaurus lambei. Toto jméno je velkou poctou kanadskému paleontologovi Lawrenci Lambeovi, který vlastně tohoto dinosaura jako první pojmenoval – již roku 1902 přidělil jeho fosiliím jméno „Trachodon“, což znamená „drsný zub“. Dnes už je ale toto rodové jméno neplatné.

Tvar lebečního hřebene lambeosaura je charakteristický •  Profimedia.cz

Celá vědecká historie lambeosaurů je hodně zmatená, pro jeho zkameněliny byla v průběhu 20. století mylně stanovována další jména jako „Tetragonosaurus“, „Procheneosaurus“ nebo „Didanodon“.

Dnes jsou každopádně vědecky uznávané jen dva druhy rodu Lambeosaurus, a to L. lambei a L. magnicristatus. Po lambeosaurovi se navíc jmenuje celá jedna velká skupina kachnozobých dinosaurů – lambeosaurinů, kam řadíme až kolem třiceti různých rodů.

Z deníku Věnceslava Brábka:

Věnceslav Brábek, prosím. Objevitel, vynálezce, spisovatel a cestovatel v čase. To jsem já. Váženým čtenářům ABC předkládám své deníkové zápisky o životě dinosaurů, jak jsem ho při svých cestách časem zaznamenal.

Kdo je Brábek?

Ve jménu Brábkově: Cesty do druhohor

Ve jménu Brábkově: Cesty do druhohor

Stádo nad vodou

Někteří lidé ve stínu lesa rádi houbaří, já si zase občas zaletím strojem času na konec křídy a v lese se kochám procházejícími se dinosaury. Tentokrát jsem nastavil čas na 75,5 milionu let do oblasti budoucího Dinosauřího provinčního parku v kanadské Albertě a za chvíli už jsem se ocitl v krásném lesíku metasekvojí a dalších jehličin, které se teprve učím poznávat.

Lambeosauři byli podobně jako většina ostatních kachnozobých dinosaurů stádními zvířaty •  Jan Sovák

Skoro jsem přitom zapomněl, jak jsou někteří dinosauří tiší. Kousek za mnou zurčel potůček, a aniž bych to zpozoroval, najednou u něj stálo malé stádo lambeosaurů. Přišli se sem napít a moje přítomnost jim vůbec nevadila. Mohl jsem si tak ze vzdálenosti několika metrů prohlédnout jejich kůži, hřebínky na hlavách i rozdíly mezi dospělým samcem a mláďaty. Vše vypadalo tak krásně a mírumilovně, že jsem skoro zapomněl na ostražitost.

Základním pravidlem v přírodě je, že pokud se někde scházejí býložravci například u napajedla, pak tam vždycky vedou i lovecké stezky predátorů. Tentokrát jsem měl štěstí, protože kousek za mnou si lambeosaury (a nejspíš i mě!) prohlíželo jen mládě dravého tyranosaurida gorgosaura. Mohlo mít tak dva roky, ale hlavu už nosilo dva metry nad zemí a vážilo hodně přes metrák. Stačilo jedno zlostné frknutí lambeosauřího samce, aby se budoucí vrcholový predátor stáhl a rychle odběhl pryč. A já se zaradoval – vždyť kdy se vám stane, že je velký dinosaurus vaším ochráncem?

ABC Dinosauři:

Dinosauří speciál ABC: 164 stran a 1000 fotek! Nejnovější poznatky, nejzajímavější fakta a nejlepší dinosauři.

Kupuj knihu ABC speciál Dinosauři, doprava je zdarma.

První díl nové sběratelské encyklopedie ABC dinosaurů (albertosaurus) vyšel v ABC 19/2022. Starší čísla časopisu můžeš dokoupit tady. Předplať si ábíčko (zde), získaš dárek a už ti nic neunikne!

ABC dinosaurů: Kentrosaurus byl jako stegosaurus s ostrými bodci

ABC dinosaurů: Kentrosaurus byl jako stegosaurus s ostrými bodci

ABC dinosaurů: Jeholosaurus na pozoru před dravci

ABC dinosaurů: Jeholosaurus na pozoru před dravci

ABC dinosaurů: Hypacrosaurus skoro tak vysoký jako Tyranosaurus rex

ABC dinosaurů: Hypacrosaurus skoro tak vysoký jako Tyranosaurus rex

Autor

Vladimír Socha

 

Články odjinud