ABC dinosaurů: Král dravců Tyrannosaurus rex

ABC dinosaurů: Král dravců Tyrannosaurus rex
Sdílej
 
Encyklopedie ABC dinosaurů představuje slavného tyranosaura. Jakou měl velikost, výšku, váhu a jak byl rychlý nejrozšířenější dravý teropod z čeledi Tyrannosauridae?

V ábíčku vychází na pokračování encyklopedie ABC dinosaurů. Jednotlivé listy můžeš z časopisu vyjmout, seřadit si je do šanonu a vytvořit si vlastní jedinečný atlas pravěkých ještěrů. Kromě vědeckých informací nechybí ani dobrodružné představy o životě dinosaurů z deníku českého objevitele, vynálezce, spisovatele a cestovatele v čase Věnceslava Brábka.

ABC dinosaurů:

Tyrannosaurus Rex

Asi těžko najdeme proslulejšího dinosaura, než je obří dravý teropod druhu Tyrannosaurus rex. Tento dominantní predátor posledních dvou milionů let severoamerické pozdní křídy byl natolik úspěšným a rozšířeným druhem, že jeho fosilie dnes nacházíme v rozpětí několika tisíc kilometrů od kanadské provincie Britské Kolumbie na severu až po americký stát Nové Mexiko (nebo dokonce severní část Mexika) na jihu.

Tyrannosaurus rex nesmí chybět v encyklopedii ABC dinosaurů •  ABC

Tyranosauři představují vývojové završení čeledi Tyrannosauridae, jsou největší a poslední žijící formou těchto dravých teropodů a dožili se katastrofického konce druhohorní éry před 66 miliony let. Podle některých výzkumů mohlo v průběhu více než 2 milionů let existence tyrannosaura žít asi 1,7 až 2,5 miliardy jedinců tohoto dravého obra. Přesné číslo ale samozřejmě nikdy nezjistíme.

Velikost (délka): až 13 m

Váha (hmostnost): až 9 tun

Kdy žili: 68 až 66 milionů let

První fosilie tyranosaura byly objeveny už roku 1874, až v roce 1902 byla ale ve východní Montaně odkryta kompletnější kostra paleontologem Barnumem Brownem. O tři roky později dinosaura formálně popsal Brownův nadřízený Henry Fairfield Osborn. Dnes už známe asi šedesát exemplářů tyranosaura, a to v různém stadiu dochování.

Zuby tyrannosaurů byly robustní •  Profimedia.cz

Největší známí jedinci tyranosaura, jako je „Sue“ z Jižní Dakoty nebo „Scotty“ z kanadského Saskatchewanu, dosahovali délky 12 až 13 metrů a hmotnosti mezi 8 a 9 tunami. Jen jejich mohutná hlava s extrémně silnými čelistmi byla dlouhá až přes 1,5 metru a nejdelší známé zuby měřily i s kořeny přes 30 cm. Dospělí tyranosauři nejspíš nedokázali běhat rychleji než asi 30 km/h, byli ale velmi výkonnými chodci, svižně kráčejícími po dlouhou dobu bez známek větší únavy. 

Tyrannosaurus rex v ABC:

Z deníku Věncelsava Brábka:

Věnceslav Brábek, prosím. Objevitel, vynálezce, spisovatel a cestovatel v čase. To jsem já. Váženým čtenářům ABC předkládám své deníkové zápisky o životě dinosaurů, jak jsem je při svých cestách časem zaznamenal.

Kdo je Brábek?

Ve jménu Brábkově: Cesty do druhohor

Ve jménu Brábkově: Cesty do druhohor

Jezerní přízrak

To jsem prostě musel vidět. Král dravých dinosaurů osobně! Nedbal jsem na vlastní bezpečí a po opuštění stroje času jsem se schoval za menší balvan u břehu. Jen kousek přede mnou v mělké vodě jezera kráčel dospělý samec tyranosaura okolo zabitého rohatého triceratopse a ujišťoval se, že je jeho úlovek v bezpečí. Obhlížel krajinu ze čtyřmetrové výšky a pak spokojeně sklonil hlavu ke kořisti.

Samotná hlava tyrannosaura vážila téměř jako malé osobní auto, hodně přes půl tuny •  Jan Sovák

Ještě než se tyrannosaurus stihl zakousnout, mi z rozepnuté kapsy batohu vypadla lahev s pitím a hlasitě žbluňkla. Několikatunový dravec okamžitě vymrštil hlavu do vzduchu a zahleděl se směrem ke mně. Krve by se ve mně nedořezal, tiskl jsem se k balvanu a skoro ani nedýchal.

Jenže tyranosauří čich si v ničem nezadal s čichem mysliveckých psů. Jen dvakrát nasál vzduch do nozder a měl jasno – je tu nějaké jiné zvíře, které by se mohlo chtít přiživit na jeho kořisti. Obří tříprsté nohy se daly do pohybu a svižně překonávaly stometrovou vzdálenost k mému úkrytu.

Vzpomněl jsem si na zálesáckou poučku, že divoká zvířata nevidí nepohybující se objekty. To zde ale zjevně neplatilo, protože tyrannosaurus se hnal stále rychleji přímo ke mně! V poslední chvíli jsem se i přes náhlý záchvat hrůzy a paniky donutil vstát a dát se na útěk k časovému portálu. A jak to dopadlo? Naštěstí dobře, jen ten svůj batoh jsem tam musel nechat.

ABC Dinosauři:

Dinosauří speciál ABC: 164 stran a 1000 fotek! Nejnovější poznatky, nejzajímavější fakta a nejlepší dinosauři.

Kupuj knihu ABC speciál Dinosauři, doprava je zdarma.

ABC dinosaurů: Suchomimus byl příbuzným obřího dravého spinosaura

ABC dinosaurů: Suchomimus byl příbuzným obřího dravého spinosaura

ABC dinosaurů: Riojasaurus, desetimetrový býložravec vážil tuny

ABC dinosaurů: Riojasaurus, desetimetrový býložravec vážil tuny

ABC dinosaurů: Pachyrhinosaurus měl tlustý nos

ABC dinosaurů: Pachyrhinosaurus měl tlustý nos

Autor

Vladimír Socha

 

Články odjinud