ABC dinosaurů: Microraptor je nejmenší z nejmenších

ABC dinosaurů: Microraptor je nejmenší z nejmenších
Sdílej
 
Encyklopedie ABC dinosaurů představuje dalšího pravěkého dinosaura. Microraptor způsobil ve světě paleontologie hotovou senzaci. Když byl objeven, představoval nejmenšího známého neptačího dinosaura vůbec.

V ábíčku vychází na pokračování encyklopedie ABC dinosaurů. Jednotlivé listy můžeš z časopisu vyjmout, seřadit si je do šanonu a vytvořit si vlastní jedinečný atlas pravěkých ještěrů. Kromě vědeckých informací nechybí ani dobrodružné představy o životě dinosaurů z deníku českého objevitele, vynálezce, spisovatele a cestovatele v čase Věnceslava Brábka.

ABC dinosaurů:

Microraptor

Microraptor byl malý opeřený dromeosaurid, tedy vzdálený příbuzný dinosaurů, jako byl velociraptor nebo deinonychus. Mikroraptoři obývali lesnaté oblasti současné Číny v době před asi 125 až 120 miliony let, tedy v rané křídě.

Díky skvělému dochování velkého množství fosilních exemplářů známe anatomii tohoto malého dravce velmi dobře. Měl již plně vyvinuté opeření a výzkum melanozomů, buněčných organel obsahujících barviva, ukázal, že tito lovci malých obratlovců (například ještěrek, savců a praptáků) byli patrně leskle černí.

Encyklopedie ABC dinosaurů •  ABC

Kromě letek na předních končetinách měli výraznou křídelní plochu také na zadních končetinách, čímž vykazují unikátní čtyřkřídlý vzhled a anatomii. Jak dobře létali, to s jistotou nevíme, ale určitě dokázali aktivně plachtit mezi větvemi stromů.

Délka: asi 70 až 80 cm, rozpětí asi 75 cm

Hmotnost: 0,5 až 2 kg

Kdy žili: před 125 až 120 miliony lety

Rod Microraptor (v překladu „malý plenitel“) byl formálně popsán v roce 2000, kdy způsobil ve světě paleontologie hotovou senzaci. Se svojí délkou pod 80 cm (dříve se uvádělo jen 40 cm) a hmotností snad jen půl kilogramu představoval nejmenšího známého neptačího dinosaura vůbec. Největší známý exemplář byl větší, s rozpětím křídel nejméně 99 cm a hmotností téměř 2 kilogramy.

I ve své skupině dromaeosauridů byl microraptor maličký. Zde ve srovnání s člověkem 1 Microraptor, 2 Velociraptor, 3 Austroraptor, 4 Dromaeosaurus, 5 Utahraptor, 6 Deinonychus •  Profimedia.cz

Dnes rozeznáváme tři vědecky platné druhy tohoto rodu, M. zhaoianus, M. gui a M. hanqingy. Dosud bylo objeveno přes 300 exemplářů, a to v sedimentech geologického souvrství Ťiou-fo-tchang (Jiufotang) na území provincie Liao-ning. Vzhledem k lesklému peří lze usuzovat, že se jednalo o denního lovce, přítomnost sklerotikálních prstenců (kostěných „kroužků“ vyztužujících oko) v očnici ale nasvědčuje také možnosti soumračné aktivity.

Z deníku Věnceslava Brábka:

Věnceslav Brábek, prosím. Objevitel, vynálezce, spisovatel a cestovatel v čase. To jsem já. Váženým čtenářům ABC předkládám své deníkové zápisky o životě dinosaurů, jak jsem ho při svých cestách časem zaznamenal.

Ve jménu Brábkově: Cesty do druhohor

Ve jménu Brábkově: Cesty do druhohor

V pralesním pekle

Už jsem zapomněl, jaké to je kempovat v raně křídovém lese. Jakmile jsem přicestoval do Liao-ningu před 122 miliony let, doslova mě zaplavil létající hmyz. Jepice, vážky, brouci a další, naštěstí jen málokteré druhy krvesavé.

Chtěl jsem pozorovat opeřené dinosaury, tak jsem rozbil stan nedaleko jednoho jezírka a čekal jsem. Netrvalo dlouho a objevil se opeřený dráček. Byl to jeden z několika druhů mikroraptorů, tmavých plachtících dravců, lovících všechno od malého hmyzu až po tvory o velikosti kočky.

Umělecká představa microraptora v jeho přirozeném prostředí od Honzy Sováka •  Jan Sovák

Právě prováděl nálet do roje létavého hmyzu a za chvíli už měl v tlamičce hned tři úlovky. V klidu se pak usadil na kámen u potoka a chystal se polknout první z ulovených jepic. Najednou však úplně ztuhnul v pohybu a i já jsem okamžitě pochopil, že je zle!

Z kapradin na druhém břehu vyrazila asi metr dlouhá hlava a objevil se hladový Sinotyrannus, největší dravec těchto ekosystémů. Chňapl po mikroraptorovi, ale zachytil ho jen za konce ocasních per. Malému opeřenci se podařilo vyškubnout a ladným plachtěním unikl na kmen nedalekého stromu. Než se obří dravec vzpamatoval, už stačil vyšplhat dvacet metrů vysoko.

Ani já jsem na nic nečekal a skočil do stroje času – co kdyby si tento dávný příbuzný tyranosaura chtěl udělat svačinku ze mě?

ABC Dinosauři:

Dinosauří speciál ABC: 164 stran a 1000 fotek! Nejnovější poznatky, nejzajímavější fakta a nejlepší dinosauři.

Kupuj knihu ABC speciál Dinosauři, doprava je zdarma.

ABC dinosaurů: Lambeosaurus vážil i přes 3 tuny

ABC dinosaurů: Lambeosaurus vážil i přes 3 tuny

ABC dinosaurů: Kentrosaurus byl jako stegosaurus s ostrými bodci

ABC dinosaurů: Kentrosaurus byl jako stegosaurus s ostrými bodci

ABC dinosaurů: Jeholosaurus na pozoru před dravci

ABC dinosaurů: Jeholosaurus na pozoru před dravci

Autor

Vladimír Socha

 

Články odjinud