ABC dinosaurů: Wuerhosaurus, příbuzný drsného býložravce stegosaura

ABC dinosaurů: Wuerhosaurus, příbuzný drsného býložravce stegosaura
Sdílej
 
Encyklopedie ABC dinosaurů představuje pozoruhodného stegosaurida. Wuerhosaurus byl příbuzný slavného drsného býložravého stegosaura. Jeho fosilie byly objeveny na západě Číny.

V ábíčku vychází na pokračování encyklopedie ABC dinosaurů. Jednotlivé listy můžeš z časopisu vyjmout, seřadit si je do šanonu a vytvořit si vlastní jedinečný atlas pravěkých ještěrů. Kromě vědeckých informací nechybí ani dobrodružné představy o životě dinosaurů z deníku českého objevitele, vynálezce, spisovatele a cestovatele v čase Věnceslava Brábka.

ABC dinosaurů:

Wuerhosaurus

Zatímco základní představu o podobě stegosauridů nám dávají spíše objevy ze Severní Ameriky a Afriky, pozoruhodní zástupci této vývojové skupiny žili kdysi také na území východní Asie. Jedním z posledních žijících stegosauridů, který existoval až o dobrých 30 milionů let později než slavný Stegosaurus, byl čínský druh Wuerhosaurus homheni. Formálně byl popsán v roce 1973 a dostal jméno podle města Wuerho na území Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang.

ABC dinosaurů: Wuerhosaurus •  ABC

Jednalo se o velmi statného, mohutného stegosaurida, dosahujícího délky 6 až 7 metrů a hmotnosti až 4,4 tuny. Další druh tohoto rodu, který byl popsán v roce 1993 jako Wuerhosaurus ordosensis, byl podstatně menší – při délce kolem 5 metrů měl vážit „jen“ asi 1,2 tuny. Není ale jisté, zda se jedná o samostatný vědecky platný druh.

Wuerhosaurus homheni

Délka: až 5 m

Hmotnost: až 1,2 kg

Kdy žili: před 132 až 113 miliony let

Wuerhosaurus byl jedním z nejmladších známých zástupců stegosauridů žijící až v období pozdnější rané křídy zhruba před 132 až 113 miliony let. Jeho fosilie byly objeveny v sedimentech geologické skupiny Tugulu na západě Číny, přesto byl vývojově blízce příbuzný mnohem staršímu severoamerickému druhu Stegosaurus stenops.

Největší známí stegosauridi měřili na délku přes 9 metrů a mohli vážit až kolem 7 tun. Některé jejich hřbetní desky měly průměr až 1,2 metru •  Wikipedia

Protože se dochovaly jen fragmenty kostry a hřbetních desek, přesný tvar těla wuerhosaura neznáme. Pánevní kosti ale dokládají, že měl velmi široký trup a hlavu posazenou poměrně nízko nad zemí. Díky tomu mohl wuerhosaurus bez větší námahy spásat i přízemní vegetaci. Zajímavé je, že byly objeveny také vzácné otisky stop, patřící nejspíš právě těmto stegosauridům. Nejmenší z nich jsou dlouhé jen 5,7 cm a patřily dinosaurovi o velikosti menšího psa.

Z deníku Věnceslava Brábka:

Věnceslav Brábek, prosím. Objevitel, vynálezce, spisovatel a cestovatel v čase. To jsem já. Váženým čtenářům ABC předkládám své deníkové zápisky o životě dinosaurů, jak jsem je při svých cestách časem zaznamenal. 

Kdo je Brábek?

Ve jménu Brábkově: Cesty do druhohor

Ve jménu Brábkově: Cesty do druhohor

Setkání u stanu

Chtěl jsem se utábořit a přespat na kopci u jezera, abych mohl ráno pozorovat dinosauří stáda, procházející kolem tohoto významného napajedla. Okolo stanu jsem vybudoval ochranný perimetr a už se chystal uložit k spánku, když něco spustilo alarm. Vymrštil jsem se z podřepu a vyděšeně se rozhlížel do všech stran. Až po chvíli jsem si uvědomil, že hledím moc vysoko – narušitel byl totiž velký jen jako jezevčík!

Stále nevíme s jistotou, jaký měli wuerhosauři tvar těla, siluetu hřbetních desek nebo relativní délku bodců na konci ocasu •  Jan Sovák

Byl to roztomilý malý stegosauřík, nepochybně náležející do rodu Wuerhosaurus! Ještě neměl pořádně vyvinuté hřbetní desky ani kostěné hroty na konci ocasu, ale už vyhlížel poměrně nebezpečně a odhodlaně. Můj stan mu jen překážel v cestě, a tak se po chvíli přesunul na stranu a obešel jej. Měl jsem štěstí, protože právě v tu chvíli rozhrnulo blízkou vegetaci obří tělo dospělého wuerhosaura.

Čtyřtunový pořízek si razil cestu hned za mládětem, a tak moje přístřeší těsně minul. Ani ochranné prvky by nezadržely tak velkého a divokého dinosaura, navíc vyzbrojeného kostěnými bodci a štíty! V slábnoucím denním světle jsem si mohl alespoň zblízka prohlédnout jeho ozdoby, krásně narudlý hřbet, modře zbarvené vršky hřbetních desek a tmavé pruhování na spodní straně břicha. Kluci z Cesty do pravěku měli pravdu – stegosauridi jsou prostě nádherní!

ABC Dinosauři:

Dinosauří speciál ABC: 164 stran a 1000 fotek! Nejnovější poznatky, nejzajímavější fakta a nejlepší dinosauři.

Kupuj knihu ABC speciál Dinosauři, doprava je zdarma.

ABC dinosaurů: Velociraptor vypadal jinak!

ABC dinosaurů: Velociraptor vypadal jinak!

ABC dinosaurů: Utahraptor byl největší mezi raptory

ABC dinosaurů: Utahraptor byl největší mezi raptory

ABC dinosaurů: Král dravců Tyrannosaurus rex

ABC dinosaurů: Král dravců Tyrannosaurus rex

ABC dinosaurů: Riojasaurus, desetimetrový býložravec vážil tuny

ABC dinosaurů: Riojasaurus, desetimetrový býložravec vážil tuny

Autor

Vladimír Socha

 

Články odjinud