ABC dinosaurů: Velociraptor vypadal jinak!

ABC dinosaurů: Velociraptor vypadal jinak!
Sdílej
 
Encyklopedie ABC dinosaurů představuje slavného velociraptora. Patří mezi nejznámější dravé dinosaury, a to zejména díky zásadní roli, která mu byla přisouzena v románu a filmech Jurský park a Jurský svět. Ve skutečnosti se ale svému filmovému protějšku vůbec nepodobal!

V ábíčku vychází na pokračování encyklopedie ABC dinosaurů. Jednotlivé listy můžeš z časopisu vyjmout, seřadit si je do šanonu a vytvořit si vlastní jedinečný atlas pravěkých ještěrů. Kromě vědeckých informací nechybí ani dobrodružné představy o životě dinosaurů z deníku českého objevitele, vynálezce, spisovatele a cestovatele v čase Věnceslava Brábka.

ABC dinosaurů:

Velociraptor

Velociraptor patří mezi nejznámější dravé dinosaury, a to zejména díky zásadní roli, která mu byla přisouzena v románu a filmech Jurský park a Jurský svět. Ve skutečnosti se ale svému filmovému protějšku vůbec nepodobal! Skutečný velociraptor by nám připomínal spíše opeřeného nelétavého ptáka se zuby v čelistech a drápy na předních končetinách.

Časopis ABC přináší zábavu, novinky a zajímavosti nejen z přírody, vědy a techniky •  ABC

Byl také mnohem menší než filmový „raptor“, při délce kolem 2 metrů (z čehož polovinu tvořil ocas) vážil jen necelých 20 kilogramů. Byl tedy velký asi jako dnešní krocan a současné ptáky připomínal i svým vydatným opeřením, které již bylo na jeho fosilii objevené v poušti Gobi roku 2007 prokázáno. Člověku by mohl být i tak nebezpečný, ale ne v takové míře, v jaké nám to předvedli filmaři.

Výška: 80 cm

Rychlost: 40 km/h

Velikost (délka): až 2 m

Váha (hmotnost): až 20 kg

Kdy žili: před 75 až 71 miliony let

Rodové jméno Velociraptor znamená v překladu „rychlý lupič / plenitel“ a odkazuje ke štíhlým proporcím kostry tohoto teropoda. Formálně jej roku 1924 popsal americký paleontolog Henry Fairfield Osborn, který dříve popsal například i proslulého tyranosaura.

Mladí velociraptoři lovili především drobné živočichy, od hmyzu přes ještěrky až po mláďata jiných dinosaurů •  Jan Sovák

Velociraptoři žili na území současného Mongolska a Číny v období pozdní křídy, asi před 75 až 71 miliony let. Dnes známe dokonce dva druhy tohoto rodu, V. mongoliensis a dále V. osmolskae, který byl formálně popsán v roce 2008.

Velociraptoři možná lovili v malých smečkách a svoji kořist zabíjeli za pomoci zubů a snad i 6,5 cm dlouhých srpovitých drápů, kterými byl opatřen druhý prst jejich zadních končetin. Lovili menší obratlovce, ale útočili i na podstatně větší dinosaury (jako byl například čtyřikrát těžší býložravý Protoceratops)!

Z deníku Věnceslava Brábka:

Věnceslav Brábek, prosím. Objevitel, vynálezce, spisovatel a cestovatel v čase. To jsem já. Váženým čtenářům ABC předkládám své deníkové zápisky o životě dinosaurů, jak jsem je při svých cestách časem zaznamenal. 

Kdo je Brábek?

Ve jménu Brábkově: Cesty do druhohor

Ve jménu Brábkově: Cesty do druhohor

Návštěva pouště

Málokdy se někomu stane, že ovlivní běh vědeckých dějin. Mně se to nechtěně povedlo při poslední výpravě do křídového Mongolska, když jsem si chtěl prohlédnout slavné velociraptory. Po vystoupení ze stroje času jsem se ocitl v pouštní krajině daleko od nejbližší oázy a doprovod mi dělali jen menší varani a hejno sarančat.

Už jsem se chystal skočit do stroje a upravit čas o několik tisíciletí, když jsem za sousední dunou uslyšel dusot. Poznal jsem, že to nejsou velká zvířata, proto jsem se odvážil bez únikového plánu pohlédnout přes vrchol písečného kopce.

Slavná scéna „bojujících dinosaurů“ z pouště Gobi •  Jan Sovák

Naskytl se mi úžasný pohled – opeřený velociraptor tam bojoval na život a na smrt s rohatým dinosaurem protoceratopsem! Byli do sebe tak zaklesnutí, že už nebylo cesty zpět. Jeden nebo oba museli tento souboj nakonec zaplatit životem. Dravec se chystal probodnout srpovitým drápem krk býložravci, zatímco ten svíral jeho přední pracku v tlamě a dupal po jeho hrudi.

Najednou jsem si uvědomil, že stroj času pracuje – zapomněl jsem ho vypnout! Silný záchvěv uvedl do pohybu písečnou dunu a ta pohřbila oba nebohé dinosaury. Co jsem to jen udělal?! Ale pak mi to došlo – právě jsem dal paleontologii jednu z nejkrásnějších fosilií „bojujících dinosaurů“. Objeví ji až polští paleontologové v roce 1971!

ABC Dinosauři:

Dinosauří speciál ABC: 164 stran a 1000 fotek! Nejnovější poznatky, nejzajímavější fakta a nejlepší dinosauři.

Kupuj knihu ABC speciál Dinosauři, doprava je zdarma.

ABC dinosaurů: Utahraptor byl největší mezi raptory

ABC dinosaurů: Utahraptor byl největší mezi raptory

ABC dinosaurů: Král dravců Tyrannosaurus rex

ABC dinosaurů: Král dravců Tyrannosaurus rex

ABC dinosaurů: Suchomimus byl příbuzným obřího dravého spinosaura

ABC dinosaurů: Suchomimus byl příbuzným obřího dravého spinosaura

Autor

Vladimír Socha

 

Články odjinud