Hrdinové Dinosaurie: Obří triceratops Trik

Hrdinové Dinosaurie: Obří triceratops Trik
Sdílej
 
Druhohorního obra s kostěným límcem a třemi rohy na hlavě určitě znáte. Věděli jste ale, že v České republice máme jeden z dosud největších exponátů triceratopse, který se kdy našel? Vystavují ho v pražské Dinosaurii a z jeho kostry se dá vyčíst velká spousta zajímavostí.  

Do muzea Trik přicestoval z paleontologicky významného souvrství Hell Creek v Montaně. Jeho kostra je stará 66 milionů let a skvělé je, že se našla v poměrně zachovalém stavu. Kompletní je ze 70 %. „Z Trikovy kostry je patrné, že byl extrémně velký, přibližně o 30 % větší, než bývá u triceratopsů druhu Triceratops horridus  zvykem,“ pochvaluje si paleontolog Dinosauria Muzeum Prague Štěpán Pícha. Trikův výjimečný vzrůst nejlépe demonstruje stehenní kost, která měří o 30 cm víc než u ostatních jedinců tohoto druhu – 132 cm, což je přibližně výška devítiletého dítěte. Za života mohl Trik měřit až 9 metrů a vážil asi 12 tun, tedy jako tři sloni indičtí dohromady.  

Video se připravuje ...

Triceratops Trik • Zdroj: Dinosauria

Pokořený tyranosaurus

Obří vzrůst ale není to jediné, čím na sebe Trik poutá pozornost návštěvníků Dinosaurie. Nejpozoruhodnější je jeho kostěný límec, lépe řečeno jeho chybějící části. Jindy celistvý plát je totiž na své vrchní část vylomený a ke všemu má v sobě i několik děr. Vylomení je podle Štěpána Píchy zřejmě pozůstatkem po souboji s tyranosaurem. „Zranění je dobře zhojené, což znamená jediné – Trik se ubránil a útok tyranosaura přežil.  Je to jeden z mála přímých důkazů o útocích tyranosaurů na triceratopse,“ dodává paleontolog.  

Proč jsou ale v Trikově límci díry, které se u triceratopsů běžně nevidí? I na to už našli odborníci odpověď. Nezvyklé otvory vznikly nejspíš kvůli odlehčení lebky. Plazi, tedy i dinosauři, rostou celý život a příliš těžká hlava by Trikovi znemožňovala normální život. Příroda problém vyřešila jednoduše – kostní tkáň se na límci na několika místech sama vstřebala, aby se hlava odlehčila.  

Tento triceratops zřejmě přežil útok tyranosaura •  Dinosauria

Límec jako lákadlo i klimatizace

 Ptáte se, k čemu límec vlastně sloužil? První z mnoha funkcí je nasnadě – byl to ochranný štít. Když se do sebe pustili dva triceratopsové a přetlačovali se svými rohy, štít je chránil proti probodnutí. Triceratops ale límec používal i k dalším věcem: Jeho prostřednictvím zřejmě komunikoval s ostatními jedinci svého druhu. „Má se za to, že límec byl barevný a sloužil nejen jako poznávací znamení, jako například pruhy u zeber, ale také k lákání samiček,“ vysvětluje Štěpán Pícha s tím, že do třetice mohl límec sloužit jako klimatizační jednotka. „Vedla do něj totiž celá řada cév a žil, což v horkém klimatu tehdejší doby umožňovalo poměrně efektivní chlazení. Obdobně fungují například uši u slonů. Mimochodem stopy po oběhovém systému jsou na Trikově límci dobře viditelné – jsou to ty jemné rýhy.“

Stádo triceratopsů? Ale kdepak!

Kdybyste se mohli nějakým strojem času přesunout do druhohor, rozhodně byste nemohli potkat stádo tricersatopsů. Na rozdíl od jiných rohatých dinosaurů to totiž nebylo stádové zvíře. Trik žil poměrně samotářským způsobem života, maximálně v malých rodinných skupinkách. Pohyboval se ve vlhkém a teplém prostředí, kde dominovaly kvetoucí neboli krytosemenné rostliny. Jako čistokrevný býložravec se živil spásáním nízkorostoucí vegetace a díky své síle byl zřejmě schopen vyvracet i menší stromy. V podstatě mohl plnit funkci zahradníka, podobně jako dnes sloni.

Let's play video: Stavíme dinosauří zoo v Jurassic World Evolution

Let's play video: Stavíme dinosauří zoo v Jurassic World Evolution

Nové kusy v Dinosaurii: Vládci druhohor zamířili do Česka

Nové kusy v Dinosaurii: Vládci druhohor zamířili do Česka

Lebka tyranosaura: Klimatizace i drtička kostí

Lebka tyranosaura: Klimatizace i drtička kostí

Autor

Štěpán Pícha

 

Články odjinud