Super RC model lokomotivy RegioJet: Zázračné papírové modelářství

Super RC model lokomotivy RegioJet: Zázračné papírové modelářství
Sdílej
 
Plně funkční papírový RC model řady 162 stavěla rodina Vykydalových přibližně 1000 hodin. Jejich unikátní lokomotiva RegioJet je naprostý žlutý zázrak z papíru. Sleduj video a prohlížej foto.

Modelářské výstavy jsou často plné letadel či tanků a téměř vše je vyvedené v zeleném maskování. Alespoň to tvrdí Lukáš Vykydal, se kterým ábíčko mělo možnost mluvit o unikátních papírových modelech vlaků.

Lukáš chtěl tuto „nadvládu” zelené trochu narušit a přinést do modelařiny i živější barvy. S jeho nejnovějším výtvorem – papírovou lokomotivou, která běžně brázdí koleje v Česku pod hlavičkou soukromého železničního dopravce RegioJet – se mu to bezesporu povedlo.

RC lokomotiva utáhne i 6 vagonů

Pochází z rodiny železničářů, svou první plastikovou stavebnici stíhačky dostal od rodičů už v deseti letech. Jinak je ale samouk, který si k papírovým modelům vlaků našel svoji cestu až v dospělosti. Zvolil si poněkud netradiční měřítko 1 : 25, které se používá především v sousedním Polsku.

Aby byla lokomotiva RegioJet plně pojízdná, mají nápravy odlišné měřítko 1 : 22,5, které odpovídá standardní zahradní železnici. Díky tomu bylo možné vyzkoušet naživo například průjezdy oblouky či funkčnost spřáhla, a především si užít radost z toho, jak skvěle lokomotiva vypadá a funguje.

Papíru je dostatek

Volba materiálu byla klíčová pro celý další postup. „Papír je všude kolem nás a není vůbec drahý. Lidé si často neuvědomují, kolik kolem sebe mají stavebního materiálu. Je to navíc skutečné modelářství, protože vyrobit z 2D papíru trojrozměrné prvky, třeba i kulaté, je nesmírně náročné. A taky jsem trošku nervák, takže se mi hodí, že když se něco nepovede, můžu to zmačkat, vyhodit do koše a začít znovu,“ směje se Lukáš Vykydal.

Lukáš Vykydal je často hvězdou modelářských výstav a soutěží •  Lukáš Vykydal

Doma má mnoho zajímavých modelů – například parní lokomotivu řady 415, motorový vůz řady 850 nebo kolejové dělo Leopold. My jsme se ale zaměřili na nejnovější a nejzajímavější přírůstek do sbírky, tedy žlutou elektrickou lokomotivu vyráběnou počátkem 90. let v podniku Škoda Plzeň.

S využitím 3D tisku

Stavba každého modelu podle Lukáše začíná prohlížením dostupných foto a video podkladů na internetu, ale také důkladnou prohlídkou reálné mašiny na trati. „Na nádraží v Olomouci jsem se díval, jak se lokomotiva rozjíždí, jaké vydává zvuky, kde je opotřebená. Tato fáze trvá třeba dva měsíce,“ vysvětluje.

Základem pro model byla polská papírová vystřihovánka, ze které celý stroj vychází. „Pojezd byl původně z papíru. Je to ale jediná část, která drží model na kolejích, proto jsme nakonec z důvodu stability zvolili 3D tisk,“ dodává. Další moderní technologií, která se při stavbě často upotřebí, je například laser. Doplňky jako ozubená kola či madla jsou vypáleny do několika vrstev papíru či tenké překližky a pak se skalpelem vyloupnou.

Model svítí, houká a hlavně jezdí

Sám bych nyní instinktivně pokračoval stavbou kabiny, Lukáš mi ale vysvětluje, že předbíhám. Nejprve je totiž potřeba vymyslet, jak se do lokomotivy vejde veškeré elektronické vybavení. A že ho není málo. Osvětlení vhodnými diodami, veškeré kabely, baterie, přijímač dálkového ovládání, zvukový dekodér, to vše se musí vtěsnat dovnitř a perfektně fungovat.

Základem modelu je originální polská stavebnice řady 162 v původním zeleném nátěru ČD •  Lukáš Vykydal

Každá náprava má vlastní pohon, a tak v srdci mašiny najdeme i čtveřici elektromotorů. Plášť a střecha už představují v podstatě třešničku na dortu. Třeba dvojici papírových pantografů prý Lukáš stavěl asi na dvacátý pokus. Model jako takový je kompletně ovládán pomocí RC soupravy.

Hodiny s airbrushem

Jakmile je model sestaven, následuje dlouhá a náročná fáze přebarvování a dolaďování. Základem je šedivý tmel ve spreji, který vyplní všechny nerovnosti. Na něj se nanáší ikonická žlutá barva, model se lakuje, přidává se špína, prach a ladí detaily.

Plně funkční osvětlení je samozřejmostí •  Lukáš Vykydal

A samozřejmě nesmíme zapomenout na červenomodré logo dopravce RegioJet. Lukáš jej ještě před začátkem stavby oslovil, zda může celý projekt uskutečnit. Kromě svolení dostal i pozvánku od majitele firmy Radima Jančury na společné focení modelu s reálným strojem a projížďku v něm.

Neocenitelná podpora rodiny

Důležitým aspektem modelářského koníčku je předávání zkušeností dalším generacím. Lukáše Vykydala i s rodinou můžete potkat třeba na výstavách. Zájemcům zde modely ukazuje a často si odváží diplomy a ocenění (např. druhé místo z celosvětové soutěže modelářů).

To nejdůležitější se ale odehrává doma, kde Lukáš lepí modely nejen s manželkou, ale také s jedenáctiletým synem Patrikem. Podpora netradičního koníčku ze strany Lukášovy manželky i rodičů, kteří jej k modelařině přivedli, je prý zcela zásadní.

Z papírových modelů se tak stala zábava pro celou rodinu, která řeže a lepí klidně 3 až 4 hodiny denně. V jejich malé dílně to někdy vypadá jako na nádraží. A co bude příště? V plánu je sovětská dieselová lokomotiva řady 781, přezdívaná Sergej.

U Vykydalových doma už mají pořádnou zásobu strojů z různých historických období •  Lukáš Vykydal

Model elektrické lokomotivy řady 162:

Délka: 72 cm

Šířka: 12,5 cm

Výška: 16 cm

Váha: 5,5 kg

Měřítko konstrukce lokomotivy: 1 : 25

Měřítko náprav: 1 : 22,5

Kapacita baterie: 2200 mAh (při 7,4 V)

Výdrž na jedno nabití: cca 2 h

Počet LED: 20 ks micro smd

Jak se fotí modely?

Zvěčnění hotových modelů je pořádná věda. Lukáš Vykydal si vždy vyhlédne reálné místo na trati, a následně se pokusí jej reprodukovat prostřednictvím modelového podstavce. Na mosazné koleje poté posadí lokomotivu, celou konstrukci umístí na stativ a focení může začít. Papírová lokomotiva je na výsledných snímcích k nerozeznání od skutečné.

Džípy z 3D tiskárny: Vytiskněte, sestavte a jeďte!

Džípy z 3D tiskárny: Vytiskněte, sestavte a jeďte!

Továrna na detaily: Kam kráčí plastikové modelářství

Továrna na detaily: Kam kráčí plastikové modelářství

3D tiskárnu domů a do každé rodiny!

3D tiskárnu domů a do každé rodiny!

 

Články odjinud