Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC
Sdílej
 
V časopisu ABC vychází nové vystřihovánky pro děti i dospělé. Vystřihněte a sestavte si pokračování miniboxů ze série sídliště Janov a historický papírový model Vystřihovánky k deskám Ferdy Mravence. Tady najdeš fotky, návodné kresby a návody na slepení.

Časopis ABC s vystřihovánkami můžete koupit také online v tištěné a elektronické podobě na webu ikiosek.cz/abc. Doručení je zdarma.

Miniboxy

Sídliště Janov

Dokončení nádraží: Urbanistou snadno a rychle

V minulém čísle ABC jsme otiskli první část nádražního celku, přímo navazujícího na Janov, který funguje i samostatně. Obsahoval dvě stránky se situacemi a střední část nádražní budovy. Nyní přinášíme dokončení nádražní budovy s nástupištěm, rychlíkové vozy, lokomotivu, požární vlak a motorový vůz.

Video se připravuje ...

Skládání vystřihovánky z ábíčka: Minibox nádraží sídliště Janov • Zdroj: ABM

V některém z příštích čísel jako součást nádraží Janov bude následovat železniční muzeum Janov. Požární vlak je předzvěstí muzea. Předlohou je vlak železničního muzea Lužná u Rakovníka, skládá se ze tří vagónů: plošinový s hasičským autem Praga RN, uzavřený pracovní vůz s veškerým potřebným vybavením a cisternový vůz s kapacitou až 60 000 litrů vod. Lokomotiva není trvalou součástí vlaku.

Návod na slepení vystřihovánky

1. Prohlédněte si návodné kresby (dále jen NK). Podle černých šipek narýhujte ohyby. Díly přesně vystřihněte. Při lepení nenatírejte celé lepené plochy. Lepte bodově, malými kapkami lepidla, 5–8 mm od sebe podle pořadí čísel v kroužcích na chlopních. Nakonec zatřete bílá místa lepených spojů a hran patřičným odstínem vodové barvy. 

2. Budova (díly č. 1–10):

Návodná kresba •  Milan Weiner

Díly č. 1–10. Slepte díly č. 1–6. Přilepte střechy, díly č. 3 a 4, poté střechy 5 a 6. Slepte rub a líc dílů č. 7 a 10. Přilepte stříšky, díly č. 8, 9; a štíty č. 7 a 10. Oba slepené celky přilepte k situaci a střední části nádražní budovy (ABC č. 7/2023).

3. Nástupiště (díly č. 11–14):

Návodná kresba •  Milan Weiner

Díly č. 11 a 14 přehněte na polovinu, pomocí chlopně slepte (krok 1) a pod zátěží nechte proschnout. Sloupy, díly č. 13, slepte do ruličky. Do dílů č. 11 a 14 bez lepení vsuňte ztužující přířezy z vlnité lepenky odpovídající tloušťky široké 15 mm mimo otvory pro sloupy. Přilepte čela obou dílů. Do dílu č. 14 vlepte sloupy, dbejte na kolmost v obou rovinách. K dílu č. 11 přilepte výtah, díl č. 12. Oba celky slepte a přilepte k situaci a nádražní budově. 

4. Rychlíkové vozy (díly č. 21–23):

Návodná kresba •  Milan Weiner

Slepte díly č. 21. Zaoblete díly č. 22 opakovaným mírným tahem přes hranu desky, například stolu. K dílům č. 21 přilepte střechy, díly č. 22. Nejprve přilepte jednu chlopeň, po zaschnutí lepidla druhou. Na vyznačená místa přilepte čela vozů, díly č. 23.

5. Lokomotiva (díly č. 31–34):

Návodná kresba •  Milan Weiner

V dílu č. 31 prořízněte čtyři vyznačené otvory pro chlopně. Vzájemně slepte díly č. 31 a 32, tečka na tečku. Do vyříznutých otvorů bez lepení zasuňte první díl č. 33 a pomocí chlopní jej přilepte na vyznačená místa. Postup opakujte s druhým dílem. Přilepte střechu, díl č. 34.

6. Požární vlak 

A. Cisterna (díly č. 41–44):

Návodná kresba •  Milan Weiner

Slepte díly č. 41 a 42, vzájemně je spojte. Zaoblete díl č. 43 opakovaným mírným tahem přes hranu desky, například stolu. Díl č. 43 přilepte na vyznačená místa. Přilepte čela cisterny, díly č. 44.

B. Pracovní vůz (díly č. 51–53):

Návodná kresba •  Milan Weiner

Slepte díl č. 51. Zaoblete díl č. 52 opakovaným mírným tahem přes hranu desky, například stolu. K dílu č. 51 přilepte střechu, díl č. 52. Nejprve přilepte jednu chlopeň, po zaschnutí lepidla druhou. Na vyznačená místa přilepte čela vozů, díly č. 53.

C. Plošinový vůz (díl č. 61) a hasičské auto Praga RN (volitelné modře podložené díly č. 62–67):

Návodná kresba •  Milan Weiner

V dílu č. 62 prořízněte dva vyznačené otvory pro chlopně. Slepte díly č. 62 a 63 a vzájemně je slepte. Podle NK vytvarujte díly č. 64–67. K dílu č. 63 přilepte zadní stranu kabiny, díl č. 64. Zasuňte chlopně dílu č. 64 do připravených otvorů v dílu č. 62 a z vnitřní strany zakápněte lepidlem. Přilepte boky kabiny a motoru, díl č. 65. Přilepte blatníky, díly č. 66 a 67, nejprve čela a následně jejich konce. 

Návodná kresba •  Milan Weiner

7. Motorový vůz (díl č. 71) K textu prosím OBR. Štadler

SÉRIE: Miniboxy

AUTOR: Milan Weiner

MĚŘÍTKO: 1 : 300

OBTÍŽNOST snadné

Umístění nádraží v miniboxu Janov •  Milan Weiner

Muzeum vystřihovánek

Vystřihovánky k deskám Ferdy Mravence

Popularita Ferdy Mravence v době II. světové války nijak nepolevila, naopak. Ještě než v roce 1942 natočila režisérka Hermína Týrlová desetiminutový loutkový film Ferda Mravenec (premiéru měl v roce 1944), dočkali se fanoušci oblíbeného hrdiny vydání jeho příběhů na gramofonových deskách.

Pro firmu Ultraphon členové orchestru FOK v režii Jiřího Vasmuta zdramatizovali koncem listopadu 1940 deset příběhů, jež vyšly na pěti deskách. Mezi 11 účinkujícími byl tehdy sedmnáctiletý Antonín Jedlička, známý herec proslavený svými dokonalými imitacemi zvuků zvířat.

Vystřihovánka Ferdy Mravence od Ondřeje Sekory •  Josef Kropáček

Album s deskami doplnily dvě stránky figurek Ferdy Mravence a jeho přátel na vystřižení. Další známou vystřihovánkou Ondřeje Sekory je reklama z konce 30. let na osvěžující šuměnky TIKI. (Připravil Josef Kropáček ve spolupráci s www.papirovaarcheologie.cz

Návod na slepení vystřihovánky

Nejprve strany s postavičkami podlepte černým papírem. Narýhujte ohybové hrany chlopní. Pečlivě a opatrně figurky vystřihněte nebo vyřežte skalpelem, případně odlamovacím nožem. Hrany zaretušujte černou barvou. Figurky zobrazují postavy z jednotlivých příběhů. Pro sestavení diorámatu doporučujeme přečíst si knihu či si poslechnout nahrávku o Ferdovi Mravenci a nechat se inspirovat dějem.

SÉRIE: Zábava

PŘIPRAVILI: Josef Kropáček, Tomáš Prokůpek

VYDAVATELSTVÍ: Ultraphon

VYSTŘIHOVÁNKY K DESKÁM FERDY MRAVENCE

ROK VYDÁNÍ: 1940

AUTOR: Ondřej Sekora

FORMÁT: 29 x 26 cm (2×)

OBTÍŽNOST snadné

 

Tyto vystřihovánky najdeš v časopisu ABC č. 8/2023.

Předplať si časopis ABC s vystřihovánkami >

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC