Vystřihovánky pro všechny v novém ABC ✂️

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC ✂️
Sdílej
 
V časopisu ABC vychází nové vystřihovánky pro děti i dospělé. Vystřihni a sestav si papírový model železničního muzea ze série miniboxů Sídliště Janov a vystřihovánku člunu Alunautic LC7/50 a automobilu VW Amarok. Tady najdeš fotky, návodné kresby a návody na slepení.

Časopis ABC s vystřihovánkami ✂️ můžete koupit také online v tištěné a elektronické podobě na webu ikiosek.cz/abc. Doručení je zdarma.

Miniboxy

Sídliště Janov

Dokončení nádraží: Železniční muzeum

V ABC č. 7/2023, 8/2023, 11/2023 a 12/2023 jsme otiskli nádražní celek přímo navazující na Janov, který funguje i samostatně. Z č. 14 slepíte železniční muzeum, které si v případě koupě dvou výtisků č. 14 (nebo když vám vystřihovánku věnuje kamarád z jeho ábíčka, protože třeba Janov nelepí) můžete sestavit i v rozšířené podobě. Situace jsou stejně orientované a navazují na sebe. Jedinou změnou je otočení střechy a vyříznutí jiného otvoru pro výtah. Nevyužité otvory jsou přelepeny díly PP.

Obě budovy jsou v případě stavby rozšířené podoby muzea spojeny mostem střešní železnice. Střechy jsou volně položené pro možný vhled do interiéru muzea. Most je přilepen k jedné střeše, na druhou je volně položen.

Umístění vystřihovánky •  Milan Weiner

Návod na slepení vystřihovánky:

1. Prohlédněte si návodnou kresbu. Podle černých šipek narýhujte ohyby. Díly přesně vystřihněte. Při lepení nenatírejte celé lepené plochy. Lepte bodově, malými kapkami lepidla, 5–8 mm od sebe podle pořadí čísel v kroužcích na chlopních. Nakonec zatřete bílá místa lepených spojů a hran patřičným odstínem vodové barvy.

2. Obvodové stěny: Díly č. 1, 2 a 3 přehněte na polovinu, pomocí chlopně (krok 1) slepte a pod zátěží nechte proschnout. Pokračujte krokem 2. Do dílů č. 1, 2 a 3 volně bez lepení vsuňte ztužující přířezy z vlnité lepenky odpovídající tloušťky, šířky a délky. Případně je navrstvěte z několika přířezů. Dokončete slepení dílů krokem 3.

Díly č. 5 a 6 přehněte na polovinu, slepte a pod zátěží nechte proschnout. V těchto dílech propíchněte vyznačené otvory a slepte je s díly č. 2 a 3. Sloupy, díly č. 7, slepte do ruličky. Slepte díly č. 1, 2 a 3 pomocí rohových dílů č. 4. K podlepené situaci ze str. 29 přilepte čela muzea, díly č. 1. Postupně vlepujte sloupy na vyznačená místa dílů č. 2, 3 a k situaci. K situaci přilepte výtah, díl č. 9.

Návod na slepení •  Milan Weiner

3. Střecha: Díl č. 10 nalepte na vlnitou lepenku odpovídající tloušťky olepovacích dílů č. 11–14, případně ji slepte ze dvou lepenek nebo doplňte kartonem, apod. Střechu olepte, vyřízněte otvor pro výtah a umístěte na budovu muzea. Vozidla dětské železnice, díly č. 18, rozmístěte podle úvahy.

4. Most (v případě rozšířené podoby muzea): Slepte obě strany nosníků dílu 15, přilepte díl č. 16 a slepený díl č. 17.

SÉRIE: Miniboxy

AUTOR: Milan Weiner

MĚŘÍTKO: 1 : 300

OBTÍŽNOST: SNADNÉ

 

Miniboxy

Člun Alunautic LC7/50 a automobil VW Amarok

Stejně jako v minulých ABC uveřejňujeme model policejního auta coby pozvánku na výstavu Případy Zvláštního oddělení papíru v pražském Muzeu Policie ČR. Výstava proběhne od 4. července do 17. prosince 2023 na adrese Ke Karlovu 453/1, Praha 2 – Nové Město.

AUTOMOBIL VW AMAROK

Návod na slepení vystřihovánky:

Nízkoponorný říční člun Policie ČR je v sestavě s podvozkem a tažným vozidlem. Člun je možné k podvozku přilepit napevno nebo připevnit pomocí magnetu. Motory lze sklápět do přepravní nebo pracovní polohy.

Vystřihovánky člunu Alunautic LC7/50 a automobilu VW Amarok •  Milan Weiner

1. Prohlédněte si návodnou kresbu (dále jen NK) ve vystřihovánce. Podle černých šipek narýhujte ohyby.  Díly přesně vystřihněte. Při lepení nenatírejte celé lepené plochy. Lepte bodově, malými kapkami lepidla, 5–8 mm od sebe podle pořadí čísel v kroužcích na chlopních. Nakonec zatřete bílá místa lepených spojů a hran patřičným odstínem vodové barvy.

2. Podvozek: Slepte podvozek, díl č. 21. K rubu horní strany dílu č. 22 přilepte vytvarovaný drátek (třeba ze sešívačky), případně kovový protikus magnetu, viz NK. Obě strany slepte. Spojte díly č. 21 a 22 tečka na tečku.

3. Člun: Slepte obě poloviny dílu č. 2. Slepte díly č. 3–8 a přilepte na vyznačená místa dílu č. 2 (díl č. 8 se lepí na díl č. 7). U dílu č. 9 ohněte a přilepte rubové části zábradlí i plošky na zádi. Vytvarujte přední část boků i dna a pomocí chlopní je slepte. Pro odnímatelný člun do spodní strany dílu č. 1 vlepte magnet. Nejprve si vyzkoušejte jeho dostatečnou sílu přiložením k podvozku.

Návod na slepení •  Milan Weiner

Vyřízněte vyznačený otvor v dílu č. 1, z rubové strany magnet pomocí lepicí pásky přilepte a zakápněte lepidlem. Po zaschnutí díl slepte a přilepte tečka na tečku k dílu č. 2. Celek pak slepte s dílem č. 9 a doplňte díly č. 10, 11, 12, 13 a 14. Přilepte rampu, díl. č. 15, nejprve vnitřní a pak vnější stranu. Motory: Slepte obě poloviny dílů č. 16–18 a vzájemně je slepte.

Díly č. 19 slepte do prstenců a dotvarujte je do oválů (podle dílů č. 20). Přilepte je k sestaveným dílům č. 16–18 a zaklopte díly č. 20. Motory přilepte k dílu č. 2 buď v přepravní, nebo v pracovní poloze, případně je ponechte volné. Kabinu, modrý volitelný díl č. 25, nepřilepujte, nechte ji odnímatelnou.

4. Automobil: Slepte podvozek vozidla, díl č. 23. Přes hranu stolu zaoblete boční okna karoserie dílu 24. Stejně postupujte u zadního okna. Ohyb u předních světel nerýhujte, ale zaoblete (je označen tečkami). Šedé chlopně na přední a zadní straně otočte o 180° a přilepte. V zadní straně propíchněte otvor pro podvozek člunu. Díl č. 24 slepte a přilepte k dílu č. 23.

SÉRIE: Miniboxy

AUTOR: Milan Weiner

MĚŘÍTKO: 1 : 100

OBTÍŽNOST: SNADNÉ

 

Tyto vystřihovánky najdeš v časopisu ABC č. 14/2023.

Předplať si časopis ABC s vystřihovánkami >

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC ✂️

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC ✂️

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC