Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC
Sdílej
 
V časopisu ABC vychází vystřihovánky z papíru pro děti i dospělé. Vystřihni a sestav si papírový model vesmírné lodi Space Dragon 2 a miniboxu seriálové Osady Záhoří ze série Urbanistou snadno a rychle. Tady najdeš fotky, návodné kresby a návody na slepení.

Časopis ABC s papírovými vystřihovánkami ✂️ můžete koupit také online v tištěné a elektronické podobě na webu ikiosek.cz/abc. Doručení je zdarma.

Vystřihovánka vesmír

Space X Crew Dragon 2

Komerční kosmická loď

Dragon 2 je nástupcem nákladní lodi Dragon vyvinuté společností SpaceX. V roce 2010 absolvovala první nepilotovaný nákladní let k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) jako první vesmírná loď vyvinutá soukromou společností. Dragon 2 se však od svého předchůdce výrazně liší. Zejména tím, že je ve variantě Crew Dragon určen k dopravování lidských posádek do vesmíru.

Hlavní kabina lodi je sedmimístná, obvykle ale létá se čtyřmi astronauty. Zadokování u ISS je plně automatizované. Loď pojme až šest tun nákladu, který je částečně uložen ve spodní části (tzv. trunk). Po skončení mise loď přistává pomocí padáků a v nouzi může využít osm trysek přistávacích motorů. Podle plánu by měl Dragon zásobovat ISS až do roku 2030.

Papírová vystřihovánka vesmírné lodi Crew Dragon od SpaceX •  Roland Havran

Přípravné práce

1. Ke stavbě modelu si připravíme ostré nůžky, lepidlo, pravítko a nožík. 

2. Všechny díly a spojovací chlopně si před lepením narýhujeme v místech ohybu pomocí nožíku a pravítka. Díly nejdříve sestavíme na sucho bez lepení a poté opatrně lepíme k sobě za použití menšího množství lepidla. Model není složitý, je ale důležité lepit přesně.

Návod na slepení vystřihovánky

NÁKLADNÍ „TRUNK“ 

1. Díl 1 zcelíme pomocí spojky označené stejným číslem a uzavřeme z obou stran díly 2, 3. Oba díly nebo alespoň díl 3 doporučujeme pro větší pevnost podlepit. Červené šipky a chlopně vám pomohou správně umístit díl 2. 

2. Dále sestavíme čveřici křidélek 4 a umístíme je na vyznačená místa. Křidélka přehneme, slepíme je jen částečně po okrajích a vytvarujeme základnu, pomocí které je pak přilepíme k trupu. Správné rozmístění nám pomohou určit písmena A, B, C, D. 

3. Díl 5 vytvarujeme, slepíme a můžeme ho zatím odložit. Přilepíme jej až budeme připojovat kabinu.

Návod na slepení •  Roland Havran

KABINA

1. Nejdříve si připravíme díl 6 a spojíme jej pomocí spojky označené stejným číslem. Shodně zpracujeme díl 7 a 8. Všechny tři díly poté co nejpečlivěji spojíme dohromady. Dbáme, aby čáry z jednoho dílu na druhý plynule navazovaly. Pomůckou nám mohou být spoje na všech dílech, které vždy pokračují. Vespod kabiny ještě stejným způsobem přilepíme zužující se okraj 9. 

2. Následuje čtveřice přistávacích motorů. Vytvarujeme díly 10 a do každého vložíme trysku 11(dle barvy okraje na dílu 10). Celky pak opatrně přilepíme na příslušná místa na kabině. Správné rozmístění nám opět pomohou určit písmena A, B, C,D. 

3. Připravíme si díl 12 s vyřízlým otvorem. Vlepíme do něj obrubu 13 a uzavřeme ji dílem 14. Červená šipka nám ukazuje, kterou částí by měly díly směřovat ke spoji na kabině. Celek poté vlepíme na špičku kabiny a osadíme trojicí dílů 15. 

4. Nyní co nejpečlivěji vytvarujeme odklápěcí špici lodi 16. Uvnitř můžeme jednotlivé proužky zajistít kolečkem 17 a z venku spoj zamaskovat dílem 18. Dovnitř špičky poté vlepíme proužek 19 spojený dílem 20. Otvor dovnitř špice zakryjeme dílem 21. Špici poté opatrně přilepíme malou vyčnívající částí dílu 20 na vyznačené místo na kabině tak, aby se dala volně odklápět.

STOJÁNEK

Sestavíme díl 22, na který můžeme model jednoduše postavit. 

SÉRIE: Vesmír

AUTOR: Roland Havran

MĚŘÍTKO: 1 : 72

OBTÍŽNOST: složité

 

Miniboxy ABC

Seriálová Osada

Záhoří: Urbanistou snadno a rychle

Vystřihovánkou z tohoto čísla dokončíte celek miniboxu Osada volně připojitelný k miniboxu sady Janov. Pokračujete samostatně stojícími stromy a dokončíte stromy tvořící pozadí. Návod na sestavení chat vyšel v ABC č. 18/2023 (najdete ho tady) stejně jako některé díly stromů.

Vystřihovánka miniboxu Osada v časopisu ABC •  Milan Weiner

Návod na slepení vystřihovánky miniboxu

LISTNATÉ STROMY 

Koruny stromů, díly č. 3, nahrubo vystřihněte a postupně slepujte jednotlivé strany. Následně koruny vystřihněte, nemusíte dbát na přesnost. Připravte si díly č. 4, 5, 6 a podle NK stromy slepte: Nejprve přilepte „kořeny“ k dílům č. 4. Dbejte na na svislost stromů. Přilepte díly č. 5 a 6. Podle uvážení použijte díly č. 12.

JEHLIČNATÉ STROMY

Stočte kmenové kužely, díly č. 7 a slepte je. Jednotlivé vrstvy stromů, díly č. 8/I–VI, vystřihněte, pomocí chlopní slepte a postupně nasouvejte na kmenové kužely. Stromy je můžete zmenšit odstřižením dolní části dílu č. 7.

STROMY V POZADÍ 

Díl č. 10 vytvarujte mírným zmuchláním a přilepte ke chlopním. Některá místa nebudou lícovat, což není vada, ale záměr. Díly č. 9, 11 a 12 jsou k volnému použití, zvyšují plastičnost pozadí. Vrbové větve, díly č. 9, vystřihněte, vytvarujte do harmoniky a horní části přilepte k dílu č. 2. Větve, díly č. 11, přilepte podle uvážení do spodní části pozadí a díly č. 12 do horní části.

SÉRIE: Miniboxy

AUTOR: Milan Weiner

MĚŘÍTKO: 1 : 300 

OBTÍŽNOST: snadné

 

Tyto vystřihovánky najdeš v časopisu ABC č. 19/2023.

Předplať si časopis ABC s vystřihovánkami >

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC