Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC
Sdílej
 
V časopisu ABC vychází nové vystřihovánky pro děti i dospělé. Vystřihni a sestav  si papírové dioráma hradu Litice a model sněžného skútru ze série Polární stanice v Antarktidě. Tady najdeš fotky, návodné kresby a návody na slepení.

Časopis ABC s vystřihovánkami můžete koupit také online v tištěné a elektronické podobě na webu ikiosek.cz/abc. Doručení je zdarma.

Dioráma:

Hrad Litice

Hrady východních Čech

Hrad Litice byl založen koncem 13. stol. za vlády posledních Přemyslovců. Stejně jako mnoho jiných hradů v regionu vznikl při kolonizaci řídce osídleného pohraniční. Název dostal od svých zakladatelů z rodu západočeských Drslaviců podle jména původního rodového sídla.

Litice bývaly významným hradem královským, mj. za vlády Václav II., Jana Lucemburského i Karla IV. Ve 14. století ho vlastnili pánové z Kunštátu. Roku 1427 získal panství Jiří z Poděbrad, který na hradě v průběhu let provedl řadu nákladných stavebních úprav. Později vlastnil hrad mocný rod Pernštejnů.

Papírová historie: 40 let papírového hradu Litice

Papírová historie: 40 let papírového hradu Litice

Roku 1562 koupil hrad Mikuláš z Bubna, který z něj učinil rodové sídlo. Postavil také zámky v Doudlebách a v Žamberku, kde pobýval více. Od roku 1657 jsou Litice uváděny jako polorozbořené. Posledními majiteli byli Parishové, kteří během 19. a 20. stol. provedli částečnou konzervaci objektů.

Dioráma zachycuje dnešní podobu: vstupní bránu s mostkem (bývalý padací most), torzo předního paláce a v pozadí hlavní, nejlépe dochovanou část, hradní věž. Hrad je od roku 1948 majetkem státu a v sezoně je veřejnosti přístupný.

Přípravné práce

1. Vodítkem při lepení modelu je kromě návodu fotografie hotového diorámatu. Základem je otevřená krabička bez přední (respektive horní) stěny. Stačí obyčejná papírová, případně si můžeme dát práci s dřevěnou. Musí však mít hloubku minimálně 4 cm (může být o něco víc) a rozměr zadní stěny 17 x 12,5 cm, tj. podle pozadí, dílu 1. Pro snazší práci méně zkušeným doporučujeme zvětšit rozměr zadní stěny na 17,1 x 12,6 cm.

2. Nemáme-li vhodnou krabičku po ruce, slepíme ji z kartonu. Pokud vzniknou nehezké rohy, chlopně apod., přelepíme je vhodným barevným papírem, popřípadě bílou čtvrtkou, kterou podle uvážení nabarvíme.

Dioráma hradu Litice •  Ondřej Sedláček

3. Jednotlivé díly podle návodu postupně vystřihujeme nůžkami nebo vyřezáváme modelářským skalpelem. Ořez značí krajní černá čára, ohyb od sebe dolů přerušovaná černá čára uvnitř dílů. Čáry ohybu jsou ideální narýhovat tupým nožem, aby došlo k rovnému, přesnému ohybu a papír se nelámal. Díly není nutno podlepovat.  

4. Zkušenější modeláři mohou podle potřeby mezi jednotlivé vrstvy diorámatu využít vzpěry. Složíme je ze dvou stejně dlouhých dílů 9. Vzpěrami se vůči sobě jednotlivé vrstvy modelu zpevní a zároveň si od sebe udrží přesnou vzdálenost. Vzpěry jsou přeformátovány, jeden čtvereček je vzdálenost mezi sousedními vrstvami.

Chceme-li tedy spojit dvě nejbližší vrstvy, vystřihneme dvojici o délce tří čtverců. Díly slepíme, takže vznikne prvek ve tvaru písmene H (viz návodná kresba). Delšími stěnami vzpěry přilepíme na sousední vrstvy. Je nutno dát pozor, kam vzpěry umístíme. Měly by plnit svůj účel, ale neměly by být příliš vidět při pozorování modelu diváky. Než vzpěry nalepíme, je dobré jejich umístění vyzkoušet a tužkou si je na ruby dílů zakreslit. 

Návod na sestavení vzpěr •  Ondřej Sedláček

Návod na slepení vystřihovánky:

1. Jako první vlepíme do krabičky na zadní stěnu pozadí, díl 1. Poté si připravíme část s věží, díl 2, který vlepíme chlopněmi na dno krabičky a na pozadí (tuto chlopeň je nutno dvakrát ohnout). Spodní pravý roh dílu je umístěn 2,6 cm od pravého boku krabičky, před vlepením je dobré si udělat rysku. Pozor, všechny vrstvy musejí být od sebe vzdáleny 0,9 cm. Není však třeba nic měřit, vzdálenosti odpovídají šířce chlopní.

2. Pokračujeme torzem předního paláce, díl 3. Přilepíme ho na dno a boky krabičky. Dále si připravíme a přilepíme díl 4. Nezapomeneme vystřihnout nebo vyříznout dva otvory ve vstupní hradbě označené červenými úhlopříčkami.

3. Do pravého horního rohu vlepíme detail erbů, díl 5. Pokračujeme nápisem, díl 6. Nejprve ho slepíme k sobě (vytvoří stříšku) a poté jej nalepíme dolů na střed do popředí. Jako poslední vlepíme doleva postavu rytíře, díl 7. Nakonec vystřihneme díl 8 s textem o historii hradu, který nalepíme na střed na zadní stranu krabičky (návodná kresba).

SÉRIE: Dioráma

AUTOR: Ondřej Sedláček

OBTÍŽNOST: snadné

 

Automobily:

Sněžný skútr

Polární stanice v Antarktidě

V posledních letech si po celém světě stále více získávají oblibu sněžné skútry využívané pro rekreační sport nebo jako pracovní dopravní prostředek. Najdete je ve většině horských středisek, kde slouží turistům nebo je používá horská služba. Stejně tak jsou rozšířené v horských oblastech na severním a jižním pólu. 

Na první pohled připomínají motorky, mají podobnou konstrukci a při jejich výrobě jsou používány stejné materiály. Vpředu jsou umístěny dvě hydraulické ližiny a vzadu hnací pás. Motor, řízení, sedačky a úložné prostory jsou obdobné jako u motorek. Model si můžete postavit v měřítkách 1 : 16 a 1 : 72. Větší si vystavte samostatně, menší je určen do sady Polární stanice v Antarktidě.

Vystřihovánka sněžného skútru ze série Polární stanice v Antarktidě •  Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška

Přípravné práce

Hrany na dílech 11, 13 a 17 označené červenými šipkami budete ohýbat směrem k sobě.

Návod na slepenívystřihovánky:

MODEL 1 : 16

1. Stavbu začnete přední motorovou částí 1. Z dílů 2 a 3 pak slepte nosný trup, celek připojte k dílu 1.Sestavte sedačku 4 a nalepte ji shora na díl 2.

2. Pás a pojezdové ústrojí 5 přilepte zespodu na díl 3. Zadní blatník s madlem 6 připojte zezadu na

3. Z nohy podvozku 8 (2×) a z ližiny 9 (2×) zkompletujte ližinové podvozky. Přilepte je po stranách na díl 1. Řídítka 10 a větrný štítek 11 nalepte rovněž na díl 1.

Vystřihovánka sněžného skútru ze série Polární stanice v Antarktidě •  Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška

MODEL 1 : 72

1. Stavbu opět začněte motorovou částí 12. Slepte nosný trup 13 a přilepte ho k dílu 12. Horní část trupu 14 připojte shora na díl 13.

2. Pás a pojezdové ústrojí 15 přilepte zespodu na díl 13. Z nohy podvozku 17 (2×) a ližiny 16 (2×) zkompletujte ližinové podvozky a nalepte je po stranách na díl 12.

SÉRIE: Automobily

AUTOR: Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška

MĚŘÍTKO: 1:16 a 1:72

OBTÍŽNOST: snadné

 

Tyto vystřihovánky najdeš v časopisu ABC č. 9/2023.

Předplať si časopis ABC s vystřihovánkami >

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC