Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC
Sdílej
 
V časopisu ABC vychází nové vystřihovánky pro děti i dospělé. Vystřihni a sestav si papírový model vesmírnmé lodi Orion a parníček Apollo ze série Muzeum vystřihovánek. Tady najdeš fotky, návodné kresby a návody na slepení.

Časopis ABC s vystřihovánkami ✂️ můžete koupit také online v tištěné a elektronické podobě na webu ikiosek.cz/abc. Doručení je zdarma.

Vesmír

Orion MPCV

Orion MPCV (víceúčelový pilotovaný modul) je americká vesmírná loď vyvíjená společností Lockheed Martin již od roku 2006. V budoucnu by měla dopravit lidskou posádku na Měsíc a výhledově možná i na Mars. Kvůli finančním potížím a dalším průtahům však byl její osud nejistý.

První zkušební let vesmírné lodi Orion bez posádky proběhl úspěšně už v roce 2014. Papírový model, který si můžete slepit, ale zachycuje Orion tak, jak letěl v roce 2022 v rámci mise Artemis. Tehdy jej do vesmíru dopravila nová raketa SLS společně se servisním modulem vyvinutým evropskou kosmickou agenturou ESA. Let byl úspěšný a Orion při něm obletěl Měsíc. Dokázal tak, že se lidstvo opět může pokusit o další velký skok a návrat na Měsíc.

Vesmírná loď Orion •  istock

Přípravné práce

1. Ke stavbě papírového modelu vesmírné lodi Orion si připravíme ostré nůžky, pravítko, nožík na rýhování hran, lepidlo, vodové barvy pro retušování a běžná kulatá párátka či špejle.

2. Všechny díly a spojovací chlopně si před lepením narýhujeme v místech ohybu pomocí nožíku a pravítka. Díly nejdříve sestavíme na sucho bez lepení a poté opatrně lepíme k sobě za použití menšího množství lepidla. Model není náročný, je ale důležité lepit přesně.

Návod na slepení vystřihovánky

1. Nejdříve si připravíme hlavní modul 1 s vyříznutým otvorem pro okno. Spojíme jej pomocí spojky s vepsaným číslem 1. Nahoře jej zakryjeme dílem 2. Z dílů 3, 4 pečlivě vytvarujeme průzory a vlepíme je zevnitř do otvoru v hlavním modulu.

2. Připravíme si díl 5 a spojíme ho s „obručí“ 6, kterou spojíme opět pomocí spojky s vepsaným číslem 6. Vystřihneme si kruh 7 a z něj ještě vystřihneme kruh 9, který odložíme na později. Díl 7 podlepíme tvrdým papírem a necháme dobře pod zátěží proschnout. Po zaschnutí jej spojíme s hotovým celkem z dílů 5 a 6.

Video se připravuje ...

Lepičovo doupě vystřihovánek: Papírový model vesmírné lodi Orion • Zdroj: ABC

3. Sestavíme zúžení trupu z dílu 8. Opět ho spojíme spojkou s vepsaným číslem 8 a uzavřeme dílem 9, který nejdřív také podlepíme. Teď všechny tři celky spojíme dohromady tak, aby vždy vyznačená červená šipka nebo chlopeň na sebe navazovaly. Na hotový modul ještě umístíme vytvarované díly 10 a 11.

4. Dále sestavíme motorovou sekci z dílu 12 a jeho spojky. Do dílu 12 uděláme na místě červených křížků malé otvory (20×). Pokud se rozhodnete stavět jednodušší verzi, místa křížků pouze začerníme fixem. Motorovou sekci uzavřeme dílem 13, taktéž s připravenými otvory (8×). Celek můžeme přilepit k hotovému modulu.

5. Nyní motorovou sekci osadíme krabičkami 14 (6×) a 15 (4×) s připravenými otvory. Opět, pokud stavíme jednodušší verzi, začerníme červené křížky fixem. Opatrně vytvarujeme menší trysky 16 (8×). Pomocí kapky lepidla je zasuneme do otvorů na spodku lodi. Z dílů 17 a 18 vytvarujeme hlavní trysku a přilepíme ji na střed spodního dílu.

Návod na slepení •  Roland Havran

6. Poslední prací jsou solární panely a detaily. Nejdříve pomocí nožíku nebo brusného papíru zužíme čtyři špejle či kulatá párátka do plochého tvaru dle návodné kresby (dále jen NK). Poté si připravíme samotné panely 19 (4×). Neslepujeme je plošně, ale jen po okrajích. Do spodní části vždy zasuneme zúžené párátko a pečlivě zakápneme lepidlem a necháme dobře proschnout. Nevadí, když budou panely trochu vyboulené.

Dále si připravíme z kulatých párátek množství válečků dle NK (pokud stavíme jednodušší verzi, tuto část už můžete ignorovat). Válečky trysek natřeme šedou barvou s černým vrškem a opěrky solárních panelů bíle s šedým vrškem. Zastrkáme je do příslušných otvorů na modelu dle NK. Stejně tak i solární panely a každý zakápneme lepidlem.

7. Můžeme si postavit stojánek. V jeho středu připravíme otvor na trysku a hotový model na něj můžeme postavit. Nezapomeneme ještě přetřít všechny hrany a nepřesnosti vodovkou či akrylovou barvou s vhodným odstínem.

SÉRIE: Vesmír

AUTOR: Roland Havran

MĚŘÍTKO: 1 : 72

OBTÍŽNOST: složité

 

Zábava

Parník Apollo

Muzeum vystřihovánek

S neznámým vydavatelem, který archy s vystřihovánkami označoval modrým kohoutem v kruhu se v ABC nesetkáváme poprvé. Toto nakladatelství často přetiskovalo původně německé vystřihovací archy a stejně tomu je pravděpodobně i u modelu výletního parníčku Apollo, na jehož zádi se třepetá modro-bílá vlajka. Jde o barvy Bavorska.

Vystřihovánka parníku Apollo •  Roland Havran

V rámci produkce modelů „Kohouta“ jde o výjimečný model, protože se v drtivé většině věnoval vystřihovánkám figurek. O to mimořádnější je vydaná vystřihovánka vzducholodě – viz ukázka.

(Připravil Josef Kropáček ve spolupráci s www.papirovaarcheologie.cz)

Návod na slepení vystřihovánky

Stavbu vystřihovánky začněte tradičně pečlivým prostudováním jednotlivých dílů. Pro snadnější a přesné ohýbání díly narýhujte a vystříhejte, případně vyřežte modelářským skalpelem. Ohybové a střihové hrany zaretušujte příslušným odstínem barvy.

Muzejní vystřihovánka vzducholodě •  Roland Havran

Kompletaci začněte slepením obou boků a zádě lodě, ke kterým přilepíte dno. Pokračujte sestavením nástavby se dvěma obdélníkovými detaily a přilepte ji na díl paluby. Poté pečlivě palubu od přídě postupně nalepujte na trup lodi.

Následujícím krokem je přilepení sestaveného prostoru pro cestující na nástavbu. Zbývá přilepit doplňky: kormidlo, kormidelní kolo, komín, zábradlí, vlajku a figurku kormidelníka.

SÉRIE: Zábava

AUTOR: Josef Kropáček

VYDAVATELSTVÍ: „Kohout“

ROK VYDÁNÍ: 20. léta 20. století

AUTOR: neznámý

FORMÁT: 41,5 x 34 cm

OBTÍŽNOST: snadné

Tyto vystřihovánky najdeš v časopisu ABC č. 16/2023.

Předplať si časopis ABC s vystřihovánkami >

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC ✂️

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC ✂️

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC ✂️

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC ✂️

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC ✂️

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC ✂️