Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC
Sdílej
 
V časopisu ABC vychází vystřihovánky z papíru pro děti i dospělé. Vystřihněte a sestavte si papírový model závodního auta Mercedes-benz 600 GE Dakar 1989 a vystřihovánku miniboxu ze série sídliště Janov. Tady najdete fotky, návodné kresby a návody na slepení.

Časopis ABC s papírovými vystřihovánkami ✂️ můžete koupit také online v tištěné a elektronické podobě na webu ikiosek.cz/abc. Doručení je zdarma.

Vystřihovánky auta

Mercedes-benz 600 GE

Dakarské veterány

Auto Mercedes-Benz 600 GE ve sportovní úpravě AMG posádky Regazzoni-Prete se zúčastnilo dakarské rallye v roce 1989. Závod se posádce nepodařilo dokončit. Ve speciální etapě, která vedla přes africkou Guineu, auto po několika přemetech skončilo na střeše. Posádka nehodu přežila bez vážnějšího zranění. Vůz byl postaven na platformě W460. Šlo o třídveřovou dodávkovou variantu s neprosklenými boky o rozvoru náprav 2850 mm, se šestilitrovým motorem vpředu a pohonem všech kol.

Vystřihovánka auta Mercedes-benz 600 GE Dakar •  Rado Radevicz

Návod na slepení vystřihovánky:

KOLA A OSY – DÍLY V ČERNÉM POLI 

1. Model si můžete postavit s koly přilepenými napevno k nápravě nebo nasunuté na osách. Délky obou verzí os naleznete ve vystřihovánce. 

2. Zpracujte běhouny 1 (4×). Do vnějších bočnic 2 (4×) vlepte ráfky s disky vytvořené z dílů 3, 4 (oba 4×). Kola uzavřete bočnicemi 5 (4×). Kdo chce mít kola na osách, bude potřebovat zarážky 6 (4×). Připravte kotouče 7 (4×). Osy vyrobte ze špejle dle nákresu na str. 32, viditelná místa na osách začerněte. Vše si odložte do pracovní krabičky.

PODVOZEK – DÍLY V ŠEDÉM POLI 

Na přední část podvozku použijte díly 1, 2 a na zadní část díly 3, 4, 5. Oba celky slepte dohromady s podlahou 6. Hotový podvozek odložte a pokračujte karoserií.

Návod na slepení •  Rado Radevicz

KAROSERIE A DETAILY – DÍLY V BÍLÉM POLI 

1. Zpracujte přední část karoserie 1. Na karoserii doplňte díl 2 (po slepení dílu odstřihněte pomocný materiál pro ohyb), zepředu přilepte díl 3. Pod přední masku přilepte díl 4. Zpracujte přední chladič 5, světla 6L, 6R a celek postupně přilepte na místo. Slepte blatníky 7L (2×), 7R (2×) a přilepte je ke karoserii. 

2. Pokračujte hlavní částí. Zpracujte boky 8L a 8R. Slepte blatníky 9L (2×), 9R (2×) a vlepte je na místa. Dopředu přilepte spojovací chlopně 10L a 10R. Zpracujte díl střechy s okny 11, pod přední okno přilepte spojovací chlopeň 12 a celek hlavní části postupně slepte dohromady. Nyní slepte obě části karoserie k sobě. Na přední karoserii přilepte vstup vzduchu 13. 

3. Dalším krokem je kompletace. Podvozek nejprve usaďte do karoserie bez lepení. Následně přilepte střední část na chlopně, potom přední a zadní sekci ke karoserii. Osy protáhněte přes otvory v podvozku, na osy nalepte kotouče. 

4. Připravte si sadu detailů a postupně je lepte na model: ochranný plech 14, zadní značka 15, zadní světla 16L-R, výfuky 17L-R, stěrače 18 (2×), blinkry 19 (2×), střešní vstupy 20 (2×), boční vstupy 21L-R, přední nárazník s držáky 22, zadní nárazník s držáky 23, přední zástěrky 24L-R, zadní zástěrky 25L-R, zrcátka 26L-R. 5. 

5. Zbývá přilepit kola na kotouče nebo je osadit na osy a zajistit zarážkou.

SÉRIE: Veterány

AUTOR: Rado Radevicz

MĚŘÍTKO: 1 : 24

OBTÍŽNOST: složité

Papírové miniboxy ABC

Sídliště Janov

Urbanistou snadno a rychle: domy Ke Hvězdárně

Papírový minibox sídliště Janov •  Milan Weiner

V ABC č. 7, 8, 11,12 a 14/2023 jsme otiskli nádražní celek a železniční muzeum. Z ABC č. 18 a 19/2023 jste k Janovu mohli volně připojit celek Osada. V tomto čísle pokračujeme bytovými domy v ulici Ke Hvězdárně. V základním provedení oba domy procházejí rekonstrukcí střechy. Volitelné provedení jsou již střechy s krytinou, které lze doplnit i s časovým odstupem.

Návod na slepení miniboxu:

Prohlédněte návodnou kresbu. Žlutě podložená čísla označují díly základní, modré podložení označuje díly volitelné. Podle černých šipek narýhujte ohyby. Díly přesně vystřihněte. Při lepení nenatírejte celé lepené plochy. Lepte bodově, malými kapkami lepidla, 5–8 mm od sebe podle pořadí čísel v kroužcích na chlopních. Nakonec zatřete bílá místa lepených spojů a hran patřičným odstínem vodové barvy.

Návod na slepení •  Milan Weiner

Základní provedení: 

Slepte díly č. 2 a 4 přilepte je k situaci, díl č. 1, tečka na tečku. Slepte ploty, díly č. 6, 7, 8 a bodově je přilepte k situaci.

Volitelné provedení:

Varianta A: K dílům č. 2 a 4 přilepte střechy, díly č. 3 a 5.

Varianta B: K dílu č. 4 přilepte vikýř, díl č. 10, střechu díl č. 9 a štít díl č. 11.

SÉRIE: Minibox

AUTOR: Milan Weiner

MĚŘÍTKO: 1 : 300

OBTÍŽNOST: snadné

Tyto vystřihovánky najdeš v časopisu ABC č. 21/2023.

Předplať si časopis ABC s vystřihovánkami >

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC