Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC
Sdílej
 
V časopisu ABC vychází nové vystřihovánky pro děti i dospělé. Vystřihni a sestav si papírový model závodního auta Bugatti T32 a miniboxu seriálové Osady Záhoří ze série Urbanistou snadno a rychle.Tady najdeš fotky, návodné kresby a návody na slepení.

Časopis ABC s vystřihovánkami ✂️ můžete koupit také online v tištěné a elektronické podobě na webu ikiosek.cz/abc. Doručení je zdarma.

Vystřihovánky aut veteránů

Bugatti T32

Tank De Tours

Bugatti T32, přezdívaný Tank De Tours, byl postaven v roce 1923 pro závod o Velkou cenu Francie v Tour. Konstruktéři se u něj poprvé snažili o aerodynamickou karoserii. Bylo vyrobeno celkem pět kusů, s jedním z těchto vozů závodili i manželé Čeněk a Eliška Junkovi. Byl v modré barvě se startovním číslem 6. Když Junkovi přesedlali na novější typ T35, používali typ T32 jako rodinný vůz. Auto bylo přelakováno do žluté barvy a takové ho budete lepit. 

Závodní veterán Bugatti T32 •  Wikipedia

Přípravné práce

1. Při lepení se orientujte podle návodné kresby (dále jen NK). Model má dosti drobných dílů, proto postupujte pečlivě. U karoserie si dejte záležet, neboť na ní závisí vzhled modelu. Její díly si předem vytvarujte a až poté je lepte. Můžete si vybrat ze dvou verzí kol, jednoduché a složitější. 

2. Hrany, které budete ohýbat z líce vystřihovánky jsou značeny plnou čarou a mimo kresbu černou šipkou, jejíž špička ukazuje na lom. Hrany ohýbané do rubu vystřihovánky jsou čerchovanou čarou (-.-.-).

3. Přerušovanou čarou (- - - - -) jsou označeny obrysy ploch, na něž se lepí jednotlivé díly. Čísla těchto dílů jsou vepsána uvnitř ploch. 

4. Výřezy a prořezy jsou značeny červenou úhlopříčkou nebo krátkou červenou čarou. Propichy jsou značeny červeným bodem.

5. Na osy kol, díly 33 (2×),  použijte kulaté párátko o průměru 1 mm, které upravte na délku 32 mm. Párátko také použijte na osu volantu, díl 23, délka 18 mm. Na výfuky 20 (2×) použijte drát o průměru 1 mm, délka 8 mm. Stejný drát použijte na startovací kliku, díl 21. Všechny tyto díly najdete ve skutečné velikosti ve vystřihovánce.

Návod na slepení vystřihovánky

Návod na slepení •  Miloš Čihák

1. Pečlivě vystřihněte levý bok karoserie 1, lehce vytvarujte jeho přední a zadní část. Pokračujte přední kapotou 3, vytvarujte ji a do proříznutého otvoru v přední části zevnitř vlepte mřížku chladiče 24. Poté kapotu postupně přilepujte za stálého tvarování k boku 1. Stejně přilepte i pravý bok 2 a nechte proschnout. Pokračujte zadní kapotou 4, kterou opět za stálého tvarování přilepte k bokům 1 a 2. Dbejte na to, aby karoserie byla při lepení stále v rovině a nekroutila se do vrtule. Slepte oba zadní blatníky 5L, 6L a 5P, 6P. Celky opatrně vlepte zespodu na části boků 1, 2 a na kapotu 4. 

2. Vystřihněte a předběžně vytvarujte podle NK vnitřní část vozu 7. Díl 7 vsuňte do slepené karoserie a její zadní část přilepte na chlopně dílu 4. Spodní část dílu 7 zafixujte přilepením chlopní na bocích dílů 1 a 2. Horní část dílu 7 přilepte k přední kapotě 3. Další ostatní chlopně u dílu 7 zatím nepřilepujte. Vystřihněte vnitřní levý bok 9, který nanečisto usaďte do pravé strany karoserie. Případné odchylky či nerovnosti zastřihněte a upravte. Pokud bok lícuje, dolaďte k němu přední část dílu 7 a chlopněmi dolepte. Nakonec přilepte i levý bok 9. Stejně upravte a přilepte pravý vnitřní bok 8. 

3. Pokračujte podvozkem 10. Podle NK k němu přilepte nosiče kol 11 (2×). Hotový podvozek nechte proschnout. Po proschnutí nasaďte na podvozek hotovou karoserii a postupně ji opatrně přilepte k podvozku. Stále dbejte, aby se model nezkroutil. Celek opět nechte řádně proschnout. 

4. Mezitím zpracujte a slepte panel řadicí páky 13. Po proříznutí otvoru do něj vlepte slepenou páku 14 a přilepte. Hotový panel usaďte a přilepte na vyznačené místo na podlaze dílu 7. Na hřídel volantu 23 přilepte hotový volant 22, celek vsuňte do proraženého otvoru na palubní desce a přilepte. Slepte sedačky 12 (2×) a přilepte je také na vyznačená místa na dílu 7. Pokračujte plnícími otvory nádrže, díly 15 a 16 (obojí 2×). Celky přilepte na vyznačená místa na dílu 4. 

5. Dále zpracujte ochranný štít řidiče 17. Přilepte jej na přední kapotu 3. Z drátu o průměru 1 mm vytvarujte podle NK kliku motoru 21, kterou vsuňte do proraženého otvoru v přední části dílu 3 a zalepte. Stejně zpracujete z drátu výfuky 20 (2×), které vlepte do zadní části dílu 4. Jako poslední zpracujte a přilepte na vyznačené místo SPZ 19 (2×) a řemen 18. 

6. Pokračujte stavbou kol. Můžete si vybrat ze dvou variant. Jednoduchá kola se skládají z plášťů 27 (4×) a jejich čel 28 (8×). Sestavení je patrné z NK. Složitější kola se skládají opět z plášťů 27 (4×) a dále z barevně odlišných čísel dílů 29, 30, 31 a 32 (vše 4×). Nejprve stočte a slepte pláště kol 27, ke kterým přilepte zadní díly 29. Dále pokračujte slepením plášťů disků 30, do kterých vlepte vnitřní čela 31. Po proschnutí na celky nalepte vnější čela 32. Nakonec slepte obě části kol k sobě, mírně zatižte a nechte proschnout. Mezitím zpracujte matice kol: Na pracovní špejli o stejném průměru, jako mají osy kol, namotejte a slepte pásky 5 (4×). Po sejmutí válečků ze špejle k nim přilepte zpracované matice 26 (4×).

7. Osaďte kola na vozidlo. Osy kol 33 (2×) vsuňte do proražených otvorů v nosičích 11, na konce os nasuňte hotová kola a zajistěte maticemi. Pro zpevnění a zvýraznění barev model můžete lehce přestříkat bezbarvým lakem. 

SÉRIE: VETERÁNY

AUTOR: Miloš Čihák

MĚŘÍTKO: 1 : 35

✂️ SLOŽITÉ

Video návod na slepení vystřihovánky auta Bugatti T33:

Video se připravuje ...

Lepičovo doupě vystřihovánek: Video návod na model auta Bugatti T32 • Zdroj: ABC

Další video návody, tipy a triky jak na papírové modely z časopisu ABC přináší Lepičovo doupě a najdete je tady.

Miniboxy ABC

Seriálová Osada

Záhoří

V televizi nyní můžete sledovat druhou řadu komediálního seriálu Osada, jehož děj se odehrává v chatové osadě Záhoří. Natáčelo se u nižborských rybníků a v okolí Berounky, kde filmaři vytvořili téměř sto let starou fiktivní osadu.

ABC č. 18/2023 a 19 si můžete postavit miniboxový model, který byl připraven právě podle seriálového Záhoří. V č. 18 najdete situaci, stromy, chaty Južanových a Kayhosse, a také přístřešek. Z č. 19 dokončíte zeleň a postavíte chaty dalších seriálových rodin: Krausových, Rubalových, Stýblových (ve druhé řadě seriálu Kociánových), Srovnalových a Rybákových.

Vystřihovánka miniboxu Osada v časopisu ABC •  Milan Weiner

Návod na slepení vystřihovánky

Vystřihovánka miniboxu Osady bude dokončena v příštím ABC č. 19, takže si tuto stránku s návodem uschovejte. Celek Osada lze volně připojit k sadě minibox Janov prodloužením ulice K Osadě. Navázání necháváme na vaší fantazii a zručnosti.

Prohlédněte si návodnou kresbu. Žlutě podložená čísla označují díly základní, modré podložení označuje díly volitelné a zelené podložení značí díly stromů. Podle černých šipek narýhujte ohyby. Díly přesně vystřihněte. Při lepení nenatírejte celé lepené plochy. Lepte bodově, malými kapkami lepidla, 5–8 mm od sebe podle pořadí čísel v kroužcích na chlopních. Nakonec zatřete bílá místa lepených spojů a hran patřičným odstínem vodové barvy. 

SITUACE

Návod na slepení •  Milan Weiner

Narýhujte ohyby stromů, situaci ořízněte a stromy vystřihněte. Odstřižené díly uschovejte pro pozdější použití (spolu s díly druhé části Osady v ABC č. 19/2023). Podle návodné kresby (dále jen NK) stromy vzájemně slepte a přilepte zelený díl č. 1. Zelený díl č. 2 přilepte k chlopním, krok 4. Konce dílu 2 vytvarujte a přilepte, krok 5 a 6. Situaci podle úvahy nalepte na podložku, nebo ponechte bez podlepení.

JUŽANOVI A KEYHOSS

Slepte díly č. 1 a 3. Slepte rub a líc střech, díly č. 2 a 4. Střechy přilepte, tečka na tečku, k dílům č. 1 a 3. Zábradlí, díl č. 5, po slepení rubu a líce přilepte podle NK k situaci.

PŘÍSTŘEŠEK

Slepte díl č. 1 a rub a líc střechy, díl č. 2. Střechu přilepte, tečka na tečku, k dílu č. 1.

Návod na slepení •  Milan Weiner

KRAUSOVI, RUBALOVI A STÝBLOVI (v ABC č. 19)

Slepte díly č. 1 a 3. Slepte rub a líc střech, díly č. 2 a 4. Střechy přilepte, tečka na tečku, k dílům č. 1 a 3. Zábradlí, díl č. 5, po slepení rubu a líce přilepte podle NK k situaci.

RYBÁKOVI (v ABC č. 19)

Slepte díl č. 1 a rub a líc střechy, díl č. 2. Střechu přilepte, tečka na tečku, k dílu č. 1. Slepte rub a líc dílu č. 3 a přilepte jej na vyznačené místo na střeše. Podporu přístřešku, díl č. 4, stočte do úzké ruličky a přilepte jej podle NK. Místo dílu č. 4 můžete použít stejně vysokou štěpinu špejle nebo zápalky.

SROVNALOVI (v ABC č. 19)

Slepte díly č. 1, 2 a 4. Slepte rub a líc střech, díly č. 3 a 5. K dílu č. 1 přilepte díl č. 2. K celku přilepte střechu, tečka na tečku. Sestavte drobné volitelné díly č. 6, 7 a 8 a přilepte je na vyznačená místa na situaci.

SÉRIE: Miniboxy

AUTOR: Milan Weiner

MĚŘÍTKO: 1 : 300

✂️ SNADNÉ

 

Tyto vystřihovánky najdeš v časopisu ABC č. 18/2023.

Předplať si časopis ABC s vystřihovánkami >

Lepičovo doupě: Protidronový systém z ABC

Lepičovo doupě: Protidronový systém z ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Lepičovo doupě: Vesmírná loď Orion z ABC

Lepičovo doupě: Vesmírná loď Orion z ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC