Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC
Sdílej
 
V časopisu ABC vychází nové vystřihovánky pro děti i dospělé. Vystřihni a sestav si papírový model veteránu Renault 20 Turbo 4x4 Dakar 1984 a protidronového a protiletadlového systému. Tady najdeš fotky, návodné kresby a návody na slepení.

Časopis ABC s vystřihovánkami ✂️ můžete koupit také online v tištěné a elektronické podobě na webu ikiosek.cz/abc. Doručení je zdarma.

Veterány

Renault 20 Turbo 4×4

Dakar 1982

Dakarské veterány

Renault 20 Turbo 4×4 byl soutěžní rallye vůz. V roce 1982 s ním bratři Marreauové vyhráli slavný Dakar. Základ vozu tvořil typ 20, turbo motor pocházel z typu 18 a upravil se na výkon 140 koní.

Podvozek byl použit z dodávky Traffic. Převodovka se přizpůsobila konceptu pohonu všech kol 4×4. Typický prvek představoval výfuk vedený po straně z kapoty přes přední sklo až na střechu. Renault dosahoval rychlosti 200 km/hod. Můžete se těšit i na další dakarské veterány.

Veterán Renault Turbo 4x4 Dakar 1982 •  Wikipedia

Přípravné práce

1. Vnější ohyb je vyznačen trojúhelníčkem, vnitřní kolečkem, zaoblení kruhovou šipkou. Výřezy a propichy jsou přeškrtnuty.

2. Připravte si špejli na osy o průměru 2 mm, drátek na anténu a bílý fix nebo modelářskou barvu.

Návod na slepení vystřihovánky:

KOLA A OSY – DÍLY V ČERNÉM POLI

1. Model si můžete postavit s koly přilepenými napevno k nápravě nebo nasunuté na osách. Délky obou verzí os naleznete ve vystřihovánce.

2. Zpracujte běhouny 1 (4×). Do vnějších bočnic 2 vlepte ráfky vytvořené z dílů 3, 4 (oba 4×). Kola uzavřete bočnicemi 5 (4×). Slepte disky z dílů 6, 7 (oba 4×) a vlepte je do kol. Kdo staví kola na osách, disky zatím odloží, stejně tak zarážky 8 (4×). Připravte kotouče 9 (4×) a osy ze špejle. Vše si odložte do pracovní krabičky.

PODVOZEK – DÍLY V ŠEDÉM POLI

Sestavte podvozek. Na přední část použijte díly 1, 2, 3 a na zadní část díly 4, 5, 6. Obě sekce slepte dohromady s podlahou 7. Hotový celek odložte a pokračujte karoserií.

Návod na slepení •  Rado Radevicz

KAROSERIE A DETAILY – DÍLY V BÍLÉM POLI

1. Slepte víko motoru z dílů 1, 2. K víku přilepte blatníky 3L, 3R a do blatníků vlepte okraje 4L, 4R. Přední masku 5 vlepte na své místo, pod masku doplňte pomocný díl 6. Na přední nárazník použijte díly 7, 8, 9. Hotový celek pak přilepte postupně k přední části na pomocný díl pod maskou a po stranách k blatníkům.

2. Pokračujte hlavní částí, zpracujte boky 10L, 10R. Dopředu přilepte spojovací chlopně 11L, 11R. Zpracujte díl střechy s okny 12 a vše postupně slepte dohromady. Slepte zadní díl 13 a vlepte ho na místo. Do blatníků vlepte okraje 14L, 14R. Na chlopně čelního skla přilepte spojovací díl 15, nakonec slepte obě části k sobě.

3. Dalším krokem je kompletace. Podvozek nejprve vsaďte do karoserie bez lepení. Potom začněte lepit střední část na chlopně, nakonec přední a zadní sekci ke karoserii. Osy protáhněte přes otvory v podvozku, zalepte je napevno a nalepte kotouče.

4. Pokračujte detaily. Pod předek nalepte vytvarovaný ochranný plech z dílů 16, 17. Slepte světelnou rampu 18 (2×), značku 19, podpěry 20L, 20R a celek přilepte na předek. Na rampu umístěte světla z dílů 21, 22 (oba 2×). Na kapotu a čelní sklo nalepte stěrače 23 (2×), za kola přední zástěrky 24 a zadní 25 (obě 2×), na střechu světla 26 (2×), dozadu světla 27L, 27R a značku 28, na dveře zrcátka 29L, 29R. Na střechu, do středu znaku automobilky, přilepte smotaný držák antény 30. Po zaschnutí do držáku vlepte anténu vytvořenou z drátku, délka je nakreslena ve vystřihovánce.  Na střechu a přední kapotu přilepte tři držáky výfuku 31.

5. Následuje vytvoření výfuku ze špejle dle nákresu ve vystřihovánce. Hotový výfuk obarvěte na bílo například bílým fixem. Po zaschnutí výfuk přilepte na držáky. Zbývá přilepit kola na kotouče nebo je osadit na osy, zajistit zarážkou a přilepit disky.

SÉRIE: Veterány

AUTOR: Rado Radevicz

MĚŘÍTKO: 1 : 24

OBTÍŽNOST: SLOŽITÉ

Video se připravuje ...

Lepičovo doupě vystřihovánek: Papírový model protidronového systému z časopisu ABC 17/2023 • Zdroj: ABC

Vojenská technika

Protidronový a protiletadlový systém

Sada Novinky zbraňových systémů

Na jarních vojenských veletrzích se po celém světě objevilo několik nových zajímavých zbraňových systémů. Jednalo se buď o úplné novinky, nebo o inovované zavedené zbraňové systémy. V případě inovací jde většinou o vylepšení elektronických systémů v souladu s nejnovějšími trendy. V nové sadě vystřihovánek s vojenskou tematikou vám představíme od obojího něco. Papírových modelů bude celkem pět.

Vystřihovánka zbraňového systému •  Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška

Jako první uveřejňujeme protidronový a protiletadlový systém. Vznik systému reagoval na stále větší množství používaných dronů. Protiletadlové rakety jsou totiž příliš drahé, a tak byly vyvinuty menší a účinnější protidronové řízené střely.

Většinou jsou umístěné v odpalovacích rampách na podvozku těžkých automobilů spolu s protiletadlovými střelami a rychlopalnými protileteckými kanony. K vybavení patří samozřejmě i vyhledávací a naváděcí radar umístěný na zádi celého systému.

Přípravné práce

Hranu na dílu 2 označenou červenými šipkami budete ohýbat směrem k sobě.

Návod na slepení vystřihovánky:

1. Stavbu začněte podvozkem 1. Než díl zkompletujete, udělejte v červeném bodě jehlou díru, kterou párátkem upravte na průměr 2 mm.

2. Slepte kabinu 2 a nalepte ji vpředu shora na díl 1. Motorovou a přístrojovou část 3 připojte rovněž shora na díl 1 a k dílu 2. Při stříhání dávejte pozor na horní lepicí plochu, je po stranách o 1 mm kratší! Díly 2 a 3 přesahují po bocích díl 1.  Ochranný štít 4 proti plamenům z trysek nalepte zezadu na díl 3.Z kulatého párátka seřízněte osu otáčení 5 a vlepte ji do otvoru v dílu 1.

Návod na slepení •  Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška

3. Pokračujte slepením otočného podstavce 6 pro raketomety a kanon. Stejně jako v dílu 1 v něm nejdříve připravte díru o průměru 2 mm.Slepte dva hydraulické zvedáky 9 a nalepte je shora na díl 6.Z dílů 7 a 8 (seříznuté párátko natřené na černo) zkompletujte rychlopalný kanon a připojte ho rovněž na díl 6.Postup lepení u raketometů 10 a 11 je stejný. Díl 10 představuje raketomet se střelami proti dronům, díl 11 pojímá protiletadlové střely. Pokračujte díly 12 a 13, sestavte z nich zaměřovací radar. Celek nalepte zezadu na díl 6.

4. Slepte obě poloviny kol 14 a 15. Kola připojte je na boky dílu 1.

SÉRIE: Vojenská technika

AUTOŘI: Kosťa Chadziantonidis, Roman Žiška

MĚŘÍTKO:  1 : 72

OBTÍŽNOST: SNADNÉ

Tyto vystřihovánky najdeš v časopisu ABC č. 17/2023.

Předplať si časopis ABC s vystřihovánkami >

Lepičovo doupě: Protidronový systém z ABC

Lepičovo doupě: Protidronový systém z ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC

Lepičovo doupě: Vesmírná loď Orion z ABC

Lepičovo doupě: Vesmírná loď Orion z ABC

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC ✂️

Vystřihovánky pro všechny v novém ABC ✂️