Artemis 2: Volání Měsíce

Artemis 2: Volání Měsíce
Sdílej
 
Čtyřčlenná posádka mise Artemis 2 se začala připravovat na návrat k Měsíci. Kdy odstartuje a kdo je členem posádky?

Nástupcem legendárního programu Apollo, během kterého američtí kosmonauti vystupovali na povrch Měsíce, je program Artemis. První mise už proběhla. Vloni na přelomu listopadu a prosince se kosmická loď Orion vydala na 25 dnů trvající misi k naší oběžnici. Jednalo se o test rakety SLS i kosmické lodi Orion, pro kterou to byl druhý let do vesmíru. Kosmická loď byla ještě prázdná, ale na konci příštího roku se to má změnit.

Artemis 2 má mezinárodní posádku

Mise Artemis 2 bude prvním letem k Měsíci ale také prvním letem mimo oběžnou dráhu Země od mise Apolla 17 v roce 1972. A bude historická! K Měsíci se zatím vydalo 24 lidí, polovina z nich vkročila na jeho povrch. Mise Artemis 2 tento seznam rozšíří o další čtyři jména, a to včetně prvního Afroameričana, první ženu a prvního člověka, který není občanem USA. Program Artemis je totiž mezinárodní. K Měsíci se proto vydá kanadský astronaut, v budoucnu se však počítá i s evropskými kosmonauty.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Časopis ábíčko (@abicko_cz)

Koncert pro Orion

Přípravy na misi Artemis 2 bychom mohli rozdělit na dvě části – techniku a lidi. Aby nenastal žádný problém, musí se vše mnohokrát a důkladně otestovat. V červnu dostala loď Orion tepelný štít a v srpnu prošla akustickými testy. Šlo o obří koncert, kdy hladina hluku dosáhla 140 decibelů.

Cílem je otestovat, zda loď vydrží vibrace při startu. Po těchto zkouškách bude loď připojena k Evropské servisní sekci pomoci čtyř šroubů, které obě části oddělí krátce před návratem do atmosféry. V servisní sekci, kterou dodala ESA, jsou motory, palivo, solární panely a další systémy.

Kosmická loď Orion •  NASA, Robert Markowitz

Posádka cvičí v Houstonu

Složení posádky mise Artemis 2 oznámila NASA v dubnu. O dva měsíce později začal její výcvik v Johnsonově vesmírném středisku v Houstonu. Ano, přesně tam, kam bude volat, pokud bude mít problém. Protože celá mise se odehraje uvnitř Orionu, probíhá velká část výcviku v simulátoru a v maketě lodi. Ale také mimo Houston. Nacvičit se musí i únik se startovací rampy nebo přesněji věže. Součástí evakuačního procesu jsou i speciální obrněné vozy čekající pod startovacím komplexem.

Andělé ve skafandru

V polovině srpna se 115 metrů vysoká startovací plošina vydala k dalším testům na startovací rampu. Neméně důležitý je i nácvik přistání. Orion dosedne do Tichého oceánu. Pokud by došlo k něčemu nečekanému a posádka musela kapsli opustit, pomohou se záchranou andělé – přesněji systém ANGEL. Jedná se o maják o velikosti dlaně, který budou mít astronauti přímo ve skafandru. Záchranářům pomůže lokalizovat všechny členy posádky. 

Vesmírná raketa SLS •  NASA, Robert Markowitz

Raketa SLS

Samotná raketa SLS má 65 metrů dlouhý centrální stupeň. Ten bude přepraven na Mys Canaveral lodí Pegasus z New Orleans. Jeho příjezd se očekává na podzim. Přídavné stupně na tuhé pohonné hmoty, které pomohou celému kolosu opustit matičku Zemi, se skládají z deseti segmentů a přepravují se vlakem. Skládání celé vesmírné stavebnice by mělo začít v obří montážní hale VAB někdy na jaře. 

Kdo je členem posádky?

Posádku mise Artemis 2 tvoří čtyři astronauti. Velitelem je Reid Wiseman, pilotem Orionu Victor Glover. Letovými specialisty budou Christina Koch a Kanaďan Jeremy Hanse. Pro Hansena půjde o první let do vesmíru, zbytek posádky už ve vesmíru byl a to na delší dobu jako členové stálé posádky Mezinárodní vesmírné stanice. Christina Koch strávila ve vesmíru nejdelší dobu – 328 dní. Věk astronautů je od 44 do 48 let.

Kdy startuje Artremis 2?

Start mise Artemis 2 na Měsíc je naplánován na listopad 2024, ale termín se ještě může posunout na pozdější datum. NASAnávrat člověka na Měsíc jednou odložila.

Ovečka Shaun letí na Měsíc! Stala se prvním astronautem mise Artemis

Ovečka Shaun letí na Měsíc! Stala se prvním astronautem mise Artemis

Technologie pro přesné přistání na Měsíci pomůže i na Zemi

Technologie pro přesné přistání na Měsíci pomůže i na Zemi

Hala VAB: NASA zve na návštěvu největší montážní fabriky světa

Hala VAB: NASA zve na návštěvu největší montážní fabriky světa

 

 

Články odjinud