LIAZ s návěsem pro přepravu osobních vozů

Sdílej
 
Pro velký zájem o starší miniboxy dnes opakujeme starší vystřihovánku, která vyšla poprvé v ABC ročník 35 číslo 11. Pokud budete pracovat pečlivě a pomalu, tahač LIAZ i osobní vozy Favorit vám nebudou dělat větší problémy. Věříme, že se vám hotový model bude líbit.

LIAZ 110.581 s návěsem NPA-7 pro přepravu osobních vozů ŠKODA Favorit
Pro velký zájem o starší miniboxy dnes opakujeme starší vystřihovánku, která vyšla poprvé v ABC ročník 35 číslo 11.
Pokud budete pracovat pečlivě a pomalu, tahač LIAZ i osobní vozy Favorit vám nebudou dělat větší problémy. Věříme, že se vám hotový model bude líbit.
Přípravné práce
Jako obvykle pracujte pomalu a pečlivě, stavbu neuspěchejte. Orientujte se podle barevného podloženi čísel jednotlivých dílů, které po rozstříhání vystřihovánky nahrubo ještě roztřiďte a měkkou tužkou si poznamenejte čísla na rub dílů. Jen tak se vám nepomíchají.
Nahrubo vystřihněte díly 5 a 7 a pro zpevnění je podlepte kancelářským papírem. Díl 3 (zelené číslo) podlepte kreslicí čtvrtkou. Pod zátěží nechte proschnout. Prostřihy, otvory a výřezy označené červenou úhlopříčkou udělejte předem (díly s oranžovými čísly 4, 5, 6, 10 a 13; díly se zelenými čísly 1, 3). Pak narýhujte všechny ohyby označené mimo kresbu černými šipkami. Pozor na opačné ohýbání některých lomů! Po roztřídění a popsání dílů na rubu začněte lepit.
Návod na slepení

Foto
TAHAČ LIAZ 110.581
Přesně vystřihněte obrysy dílů. Chlopně a hrany ohněte (u dílu 4 i opačně) a nasucho vyskládejte. Pak slepujte v pořadí čísel v kroužcích na chlopních.
Nejprve slepte díl 4, který tak budete mít připraven ke vlepení do podvozku. Slepte boky a čela dílu 1 - podvozku. Po zaschnutí vlepte díl 4 tak, aby otvor v podvozku byl zhruba uprostřed volné strany dílu 4. Zaklopte spodní stranu (předem si můžete na dno zevnitř vlepit dva magnety). Kabinu slepte podle čísel na chlopních. Pak ji přilepte k podvozku podle návodné kresby.

NÁVĚS NPA-7
Pokud se rozhodnete udělat"magnetický" návěs" což vám opravdu doporučujeme, sežeňte si tenký železný (ocelový) plíšek. Nejlepší je stará holicí žiletka (pozor na úraz!) rozlomená podélně v kleštích nebo vystřižené proužky z plechovky od konzervy. Plíšky by měly mít přibližnou velikost podle nákresu dílu 12 (modré číslo). Na spodní straně dílů 4 a 6 označte středy míst, kam plíšky nalepíte. Pomohou vám znaménka se šipkami a malým fialovým kolečkem, která středy označuji. Teprve nyní (!) přesně vystřihněte obrysy dílů 4 a 6. K nim přilepte kanagomem plíšky. Po dokonalém zaschnuti přilepte i druhé části plošin z přesně vystřižených dílů 5 a 7.
Zpracujte podpěry horní plošiny - díly 9 a 10, boky podvozku 2 a 3. Pak slepte postupně díly 1 a 8. K podvozku 1 přilepte boky 2 a 3, pak přilepte spodní plošinu. Vlepte zadní podpěru 10 mezi její boky. Přilepte přední podpěru 9 a nakonec připevněte horní plošinu (6, 7). Po zaschnutí spojů přihněte vzhůru přední část horní plošiny a zadní část spodní plošiny. Pomocí čepu z kousku špejle, vlepeného do otvoru v tahači a vsunutého do přední části dolní plošiny návěsu, tahač s návěsem spojte.

OSOBNÍ VOZY ŠKODA FAVORIT FORMAN, KABRIOLET A RALLYE
Stavba všech sedmi vozů, které tahač s návěsem poveze, je velmi jednoduchá. Nemusíte je podlepovat. Jsou z jediného dílu a záleží jen, jak je přesně narýhujete, vystřihnete a naohýbáte. Podle pořadí čísel v kroužcích na chlopních je pak sestavte. Předem však na vnitřní dno každého vozu vlepte dva malé magnety. Pozor při jejich upevňování, neboť kousek od přední a zadní hrany musí zůstat místo na přilepení chlopní! Pokud byste do vozu dali jen jeden magnet (což by pro pouhé přichycení k plošině návěsu stačilo), obtížně byste vozy "řídili" pomocí magnetů. Vozy by se různě otáčely, stáčely a podobně těžko ovládaly. Po vlepení magnetů teprve dno zaklopte a pravoúhle zalepte.
Pak stačí proschlé modely upevnit na plošinu. Rovnejte je podle čísel na návodné kresbě, přičemž bílý vůz č. 13, který má vpředu na dně malou dírku, má být na dolní plošině jako první, neboť jím zakryjete čep (špejli) tím, že jej nasadíte otvorem na čep. Za ním stojí vozy č. 14 a 15. Nahoře jsou v pořadí 16, 17, 18 a 19. Tím máte celou sestavu hotovou a můžete vyjet.
Hra s magnety
Protože všechny vozy, které přepravník veze na plošině, jsou zároveň samostatné modely do sbírky aut MINIBOX, nebylo by dobré škodovky k plošině návěsu přilepovat, i když ti, co si netroufají na složitější konstrukci, to mohou udělat. Vymysleli jsme pro vás přichycení vozů k plošině pomocí magnetů.
Magnety jsou vlepeny do dna osobních vozů a do obou plošin návěsu jsou vlepeny tenké železné (ocelové) plíšky. K nim se auto s magnetem snadno přichytí. Uděláte-li vše podle návodu, získáte pevné uchycení, ale zároveň rozebíratelný spoj.
Autíčka s magnety vám zároveň otvírají další možnost využití miniboxů při hře. Patrně jste již někdy zkoušeli hrát si se dvěma magnety; jeden se položí na tenkou desku z překližky, kartonu a podobně a druhým se zespoda pojíždí pod horním magnetem a ten kopíruje pohyb dolního magnetu. Pokud tuto hru neznáte, vyzkoušejte si ji. Pak zkuste místo horního magnetu položit autíčko Minibox s magnety vlepenými dovnitř. Zespodu táhněte magnetem po podložce a vaše auto se samo rozjede. Pak už si jen můžete na horní desku namalovat krajinu se silnicemi, město s ulicemi, křižovatkami a podobně a hra může začít. Takto byste si nyní mohli lepit magnety do všech modelů, tedy tentokrát již i do tahače. Využívejte k tomu malé modelářské čtvercové magnety asi 5 x 5 mm velké nebo obdobné kulaté. Pokud je neseženete, stačí použít plastové magnetické pásky z těsnění ze staré lednice. Magnety vždy přilepujte kapkou acetonového lepidla Kanagom nebo epoxidovými lepidly.


Hodně radosti z přírůstku do série MINIBOX vám přeje