Mimořádný úkaz: Merkur přešel před Sluncem

Sdílej
 
Dnes se ukáže nejmenší palneta sluneční soustavy Merkur. Jeho přechod před Sluncem bude možné sledovat v odpoledních hodinách. Vzácný úkaz se znovu obeví  až v roce 2032. Nenechte si to ujít!

 

Přechod Merkuru začne okolo 13 hodin 30 minut a potrvá do západu Slunce. Nejmenší planeta sluneční soustavy bude na Slunci vidět jako malý černý puntík. Podle Astronomického ústavu Akademie věd bude putovat před levou polovinou Slunce směrem mírně dolů, zatímco Slunce bude klesat k obzoru.

Merkur: Vzácná podívaná

Merkur s úhlovým průměrem pouhých 12" přechází přes Slunce vzácně - přibližně 14× za století. Stane se tak vždy, když se planeta na své eliptické dráze ocitne mezi Zemí a Sluncem. Jak uvádí  Astronomický ústav Akademie věd, teoreticky by k tomu mělo docházet při každém oběhu Merkuru okolo naší mateřské hvězdy: Tedy dvakrát až třikrát do roka.

Foto: 

Z důvodu přibližně 7° sklonu dráhy Merkuru vůči rovině dráhy Země ale musíme čekat na moment, kdy se Merkur ocitne nejen v tzv. dolní konjunkci se Sluncem (tedy postaví se přibližně mezi nás a Slunce), ale zároveň na své dráze prochází i velice blízko spojnice mezi Zemí a Sluncem. A to se stane dnes.

Merkur před Sluncem: Pozor na oči

Celý průběh vzácného přechodu bude vidět z ostrovů Atlantského oceánu, východní poloviny USA, Kanady a z jižních států amerického kontinentu. Lidé v Česku spatří jen první polovinu přechodu, který začne v 13.35 a skončí se západem Slunce.

Vstup před sluneční okraj by měl trvat minutu a 40 sekund. Pokud se chcete podívat, jak se Merkur bude během hodin posouvat od jednoho okraje slunečního kotouče k druhému, a počasí vám to dovolí, musíte se dobře vybavit. Malou planetu s úhlovým průměrem pouhých 12" uvidíte jen dalekohledem. A pozor při tom na oči – chraňte si je filtrem pro pozorování Slunce.

Konjunkce nad Betlémem: Jasná hvězda nebo "obyč" kometa?

Konjunkce nad Betlémem: Jasná hvězda nebo "obyč" kometa?

Brána do pekla: Fotografie černé díry

Brána do pekla: Fotografie černé díry

Merkur se zmenšuje

Merkur se zmenšuje

 

Články odjinud