Čech ve vesmíru? Axiom nabízí let v Crew Dragonu

Čech ve vesmíru? Axiom nabízí let v Crew Dragonu
Sdílej
 
Vydá se český občan opět do vesmíru? Šanci má na palubě Crew Dragonu a čekat nemusí ani na rozhodnutí Evropské kosmické agentury. Firma Axiom nabízí místo vesmírného turisty už i Česku.

Československo se stalo v pořadí třetí zemí, jejíž zástupce se vydal do vesmíru. Od letu Vladimíra Remka ale už uplynulo 45 let. Kdy uvidíme ve vesmíru dalšího Čecha? Naděje zvýšilo naše členství v Evropské kosmické agentuře (ESA). Vloni se mezi její astronauty dostal český vojenský pilot Aleš Svoboda. Jeho šance jsou ale zatím spíše malé. Je v pozici náhradníka a ESA navíc nemá vlastní kosmickou loď.

Evropští astronauti létají na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS)kosmických lodích Crew Dragon od SpaceX, a to většinou nikoliv na krátkou cestu, ale jsou přímo členy posádky ISS. Nedávno se však pro Svobodu (nebo jiného Čecha) otevřela ještě druhá cesta.

Nabídka od Axiomu

Lodě Crew Dragon dopravují na stanici stálou posádku, která tam pak zůstává šest měsíců. Existuje ale možnost, jak se na stanici podívat na daleko kratší výlet. Kosmickou loď si pronajímá firma Axiom Space, která na stanici posílá turisty.

Pod pojmem vesmírný turista si nemusíme představit jen miliardáře, který touží po nevšedním zážitku, ale může jít také o astronauta, kterého do sedačky posadila jeho země. Nabídku od Axiomu dostala už i Česká republika.

Posádky misí Axiom čeká výcvik o délce 17 týdnů a následně zhruba desetidenní let k ISS. Na palubě Crew Dragonu je vždy zaměstnanec Axiomu, kterým je některý z bývalých a velmi zkušených astronautů. Jeho role je ale spíše záložní, protože Crew Dragon zvládne celou cestu na stanici i zpět v automatickém režimu. Další tři sedačky pak obsazují vesmírní turisté.

První lety proběhly

První mise Axiomu proběhla v dubnu 2022. Druhá o délce 9 dnů se uskutečnila letos v květnu. Při misi Axiom 3 v příštím roce poletí kromě astronauta Axiomu také astronaut Walter Villadei, kterého tam pošle italská vláda.

Na palubě bude také švédský astronaut Marcus Wandt, který je astronautem ESA, a vůbec první turecký astronaut Alper Gezeravci. Do vesmíru poletí jako zástupce před pár lety založené Turecké kosmické agentury.

Na palubě čtvrtého letu bude vítěz reality show Space Hero a také maďarský astronaut. Na rozdíl od Turecka ale v tomto případě nepůjde o prvenství. V roce 1980 se prvním Maďarem ve vesmíru stal Bertalan Farkas.

Vesmír se otevírá světu

Axiom otevírá vesmír celému světu. Stačí vybrat astronauta a zaplatit za sedačku. Cena „letenky“ se odhaduje na miliardu korun. Ve vesmíru zatím byli zástupci 44 zemí. Organizace spojených národů (OSN) má přitom 193 členů.

Teprve nedávno se na „vesmírný seznam“ připsaly země, které rozhodně nejsou malé – Austrálie, Portugalsko a Egypt. V tomto případě šlo ale zatím o zápis s otazníkem. Jednalo se totiž jen o krátký výlet nad domluvenou hranici vesmíru v kapsli od společnosti Blue Origin.

Axiom-2 před startem •  NASA, Axiom Space

Čech by mohl do vesmíru a na ISS

Pokud by Česko využilo služeb Axiomu, mohl by se český astronaut vydat na deset dnů do vesmíru a podívat se na palubu Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Podobná cesta by nepochybně podnítila zájem veřejnosti o výzkum vesmíru, ale zajímala by také vědce.

Astronaut by se nekochal pohledem na Zemi, ale prováděl by vědecké či vzdělávací experimenty. Například Kanaďan Mark Pathy při misi Axiomu vyzkoušel při komunikaci s kolegy na Zemi aplikaci pro smíšenou realitu se speciálními čočkami umožňujícími trojrozměrnou projekci ve formě hologramu. Při misi Axiom 2 zase posádka zkoumala například vliv mikrogravitace na lidské imunitní buňky.

Schéma Crew Dragonu:

Jak vypadá vesmírná lod'od SpaceX?

Scéma vesmírné lodi Crew Dragon •  NASA, Axiom Space

Co nahradí ISS? Soukromá orbitální stanice Axiom?!!

Co nahradí ISS? Soukromá orbitální stanice Axiom?!!

SpaceX má rozšířit novou vesmírnou stanici Haven-1 na velké sci-fi

SpaceX má rozšířit novou vesmírnou stanici Haven-1 na velké sci-fi

Orbitální stanice: Vesmírné přístavy existují už 50 let

Orbitální stanice: Vesmírné přístavy existují už 50 let

 

Články odjinud