Internet věcí: Chytré teploměry - Teplota se měří silnici i vakcíně

Internet věcí: Chytré teploměry - Teplota se měří silnici i vakcíně
Sdílej
 
Obyčejné měření teploty může díky senzorům a internetu věcí dělat ve výsledku divy. V druhém dílu seriálu o IoT se podíváme, jak se měří silnice i vakcína a co všechno je díky tomu možné.

Znát přesnou teplotu ve správný čas a na správném místě znamená překvapivě hodně – ušetří se nejen peníze, ale zabrání i nehodě. Například pro online sledování místních teplot u vybraných silnic Libereckého kraje se dnes využívají čidla s připojením k internetu prostřednictvím sítě NB-IoT od společnosti Vodafone.

Teplota i otřesy

Zařízení běží na baterie několik let, takže se může umístit v podstatě kamkoliv. Informace o teplotách jsou dostupné správcům v informačním systému a v chytrých mapách. Dispečeři díky tomu dokážou lépe rozhodnout o tom, kam nejdříve vyslat vozidla údržby, kde hrozí námraza a cesta bude pravděpodobně pro auta nebezpečná. Senzory kromě teploty posílají zároveň údaje o vlhkosti a GPS poloze a umějí detekovat i otřesy.

Počasí patří k základním aplikacím nejen na telefonech •  iStock.com

Ušetří a ochrání

Kontinuální měření teploty je zásadní také třeba při chlazení a přepravě vakcín ve zdravotnictví nebo v potravinářství kvůli uchovávání surovin. Kromě toho lze zjistit, jestli třeba lednička nechladí zbytečně moc a neplýtvá elektřinu. Senzory internetu věcí tedy pomáhají chránit kvalitu potravin i léků a zároveň šetřit elektřinu.

Hlídač spojů

A ještě jeden příklad: Kabelové skříně, kde se potkávají rozvody elektřiny, může poškodit zvýšená vlhkost nebo teplota. Dochází pak ke korozi, praskají pojistky a výdaje na údržbu výrazně rostou. Tomu se dá díky online senzorům a internetu věcí předejít, podobně jako při údržbě strojů v továrnách. 


Video se připravuje ...

Co je to internet věcí? • Zdroj: Živě.cz

Soutěž o kutilskou IoT sadu!

Vyhrajte speciální stavebnici pro internet věcí v hodnotě více než 5 tisíc korun. Stačí na e-mail souteze@cncenter.cz poslat odpověď na otázku: „Co a proč byste chtěli ovládat přes internet věcí?“ Každá odpověď bude zařazena do slosování a výhra čeká na 10 čtenářů.

IoT sady pro kutily do soutěže věnovala společnost Vodafone ve spolupráci s firmou HARDWARIO. S pomocí sady lze vyrobit past na zloděje, rozsvítit si LED pásek nebo třeba změřit teplotu v lednici i mrazáku.


Postavte si sami…


Změřte si teplotu ve vaší lednici nebo mrazáku

Myslíte si, že je v celé lednici stejná zima? Ve druhém projektu se naučíte, jak si změřit teplotu ve vaší lednici nebo mrazáku. Návod najdete tady. IoT projekt, hlídač teploty pro domácí lednici (hardwario.com).


IoT stavebnici můžete vyhrát v naší soutěži, nebo si ji pořídit na webu obchod.hardwario.cz.

Internet věcí: Začínáme s IoT - Když nejsou online lidé, ale stroje

Internet věcí: Začínáme s IoT - Když nejsou online lidé, ale stroje

Fenomén dneška: Internet věcí IoT mění svět

Fenomén dneška: Internet věcí IoT mění svět

Propojený svět internetu věcí: K síti připojíte i ledničku!

Propojený svět internetu věcí: K síti připojíte i ledničku!

 

Články odjinud