Bakterie čistí vodu a vyrábějí elekřinu

Sdílej
 
Vědecký tým z Pensylvánské státní univerzity vytvořil zařízení, které dokáže vyrábět elektřinu z odpadní vody. O vše se starají bakterie, které při konzumaci organických látek uvolňují elektrony a vodíkové ionty. Mikrobiologický palivový článek tak nejen vyrábí elektřinu, ale i čistí vodu.

Vědci z Pensylvánské státní univerzity vyrobili palivový článek, který stačí ponořit do odpadní vody a začne sám vyrábět elektřinu. O vše se starají bakterie, které se běžně vyskytují v kanalizaci. Mikroorganismy při konzumaci organických látek v odpadní vodě uvolňují elektrony a vodíkové ionty. Palivový článek zároveň čistí vodu a vyrábí elektřinu.

Výroba vodíku s pomocí bakterií je levná. Stačí na ni 10krát méně energie než na elektrolýzu, tedy rozklad vody na kyslík a vodík pomocí elektřiny. Upravené bakterie vyrábí vodík v malém množství, ale nepřetržitě, a tak se tato velmi lehce výbušná látka nemusí skladovat.

Využití tohoto vynálezu by mohl Hlavně v čističkách odpadních vod. S novým zařízením by dokázaly kromě své primární funkce vyrábět více elektřiny, než samy spotřebují. Takové čističky vyrábějící proud, by mohly pomoci také zemím třetího světa.

Autor

iABC

 

Články odjinud