Odpadky v ráji: Plastové znečištění Galapág

Odpadky v ráji: Plastové znečištění Galapág
Sdílej
 
Galapážské souostroví je jedno z nejodlehlejších míst na světě. Ani to ale neuchránilo tento ráj turistických zájezdů před civilizačním odpadem. Znečištění je podle nové mezinárodní vědecké studie na Galapágách všudypřítomné: Plasty jsou v mořské vodě, na souši a dokonce i v tělech mořských zvířat.

Od nejbližší pevniny dělí Galapážské souostroví asi 1000 km hladiny Pacifiku. Od svého vzniku až do roku 1535, kdy je během plavby z Panamy do Peru náhodou (jeho loď unesl z kurzu proud) objevil španělský biskup a cestovatel Tomás de Berlanga, byly totálně odříznuté od zbytku světa. Což vedlo ke vzniku jedinečných zvířecích druhů, které v 19. století studoval asi nejslavnější návštěvník Galapág: britský přírodovědec a pozdější autor evoluční teorie Charles Darwin.

I takové „poklady“ nacházejí dobrovolníci, kteří čistí pláže •  Profimedia.cz

Plastové Galapágy

V období mezi Berlangou a Darwinem byly Galapágy navštěvované jen občas piráty a cestovateli, kteří potřebovali doplnit zásoby sladké vody. Kvůli tomu tu Darwin našel něco jako rajskou zahradu biodiverzity, kterou znečišťoval tak maximálně nějaký rozbitý dřevěný sud.

O dvě století později jsou Galapágy vyhlášeným a velice nákladným cílem turistických zájezdů. Příliv návštěvníků je sice pečlivě regulován (Galapágy mají status národního parku), ale o neposkvrněném ráji už mluvit nemůžeme. Galapágy jsou totiž plné plastových odpadků, které pocházejí z pevniny a na souostroví je přinášejí mořské proudy.

Oceány plné plastů: Dokážeme je vyčistit?

Oceány plné plastů: Dokážeme je vyčistit?

Leguáni na skládce

Znečištění je podle nové mezinárodní vědecké studie na Galapágách všudypřítomné: Plasty jsou v mořské vodě, na souši a dokonce i v tělech mořských zvířat. Na nejhůř znečištěných plážích – včetně té, na které žijí ikoničtí mořští leguáni – je na jednom čtverečním metru pláže víc než 400 plastových částic. Což je víc než estetický problém. Mořských leguánů (Amblyrhynchus cristatus) žije všeho všudy méně než 500, jako druh jsou tedy zranitelní. A skutečnost, že žijí a kladou vejce v prostředí s tak vysokou koncentrací plastového znečištění, optimismus moc nepodporuje.

Foto:  Adam Porter

Plastová potrava

Mořští leguáni však nejsou jediná galapážská zvířata, o která mají vědci obavy. V ohrožení je podstatná část členů potravního řetězce. Víc než polovina bezobratlých mořských živočichů, jako jsou ježovky nebo přisedle žijící korýši svijonožci, má totiž uvnitř těla mikroplasty, tedy částice menší než 5 mm. Přijímají je spolu s potravou, a když se sami stanou kořistí jiného živočicha, plasty mu „předají“.

Potravní řetězce: Kdo koho v přírodě sežere?

Potravní řetězce: Kdo koho v přírodě sežere?

Plastové částice tak stoupají potravním řetězcem od těch nejmenších živočichů po ryby, mořské ptáky a savce, jako je ohrožený lachtan galapážský (Arctocephalus galapagoensis). Jaký dopad na živočichy může mít přítomnost mikroplastů v trávicím traktu, vyžaduje podle vědců další výzkum. Že by jim prospívala, se však asi čekat nedá.

Žralok galapážský se zamotal do staré rybářské sítě a uhynul •  Profimedia.cz

Smrtelné pasti

Stejně nebezpečné jako mikroplasty jsou na Galapágách (a samozřejmě nejen na nich) i velké kusy plastových odpadků – například igelitové tašky, kbelíky, držáky plechovek s pitím nebo rybářské sítě. Zamotat se do nich mohou nejen menší živočichové, jako jsou mořští ptáci, ale i velké mořské želvy, lachtani, žraloci kladivouni a obrovští žraloci velrybí. V nejlepším případě zvířatům jen dočasně překážejí, v těch horších jim způsobují těžká zranění a smrt.

Jen 2 % všech odpadků, které vědci zkoumali, pocházela přímo z Galapág. Zbytek byl pevninského původu •  iStock

Soustroví Galapágy

Galapágy leží po obou stranách rovníku ve vzdálenosti asi 1000 km od pobřeží jihoamerického Ekvádoru, jehož jsou provincií. Souostroví tvoří 19 „velkých“ ostrovů, které mají rozlohu víc než 1 km čtverečních, plus desítky menších ostrůvků nebo jen skalisek, které vystupují z vod Tichého oceánu. Ostrovy vytvořily vrcholy sopek – některé z nich jsou již vyhaslé, jiné stále činné. Z geologického hlediska je souostroví sotva teenager, protože nejstarší ostrovy se z moře vynořily před pouhými 5,5 milionu let.

Dokonalý stroj na smrt: Žralok je největší a nejstrašnější

Dokonalý stroj na smrt: Žralok je největší a nejstrašnější

Hlubiny v ohrožení: Rybolov a těžba kovů

Hlubiny v ohrožení: Rybolov a těžba kovů

Bydlení na moři: Nejzajímavější plovoucí města budoucnosti

Bydlení na moři: Nejzajímavější plovoucí města budoucnosti

 

Články odjinud